Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
7. 11. 2013,
18.42

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Facebook arhitektura

Četrtek, 7. 11. 2013, 18.42

6 let, 1 mesec

Nove pisarne Facebooka v Londonu in Dublinu bodo delo Franka Gehryja

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Arhitekt Frank Gehry bo zasnoval nove pisarne Facebooka v Londonu in Dublinu.

Frank Gehry je s Facebookom začel sodelovati lani, ko ga je velikan med družabnimi omrežji povabil k zasnovi novega kampusa Silicon Valley. Stavba, ki jo je predvidel arhitekt, naj bi tako pod zeleno streho zagotavljala delovni prostor 2.800 delavcem, Kot načrtujejo, naj bi njeno gradnjo v San Franciscu začeli prihodnje leto.

Ob sodelovanju z Gehryjem je ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg na svojem družabnem omrežju zapisal, da je vznemirjen. Dodal je še, da je glavna ideja pri nastajanju kampusa Silicon Valley oblikovati optimalni delovni prostor, v katerem v skupni ogromni sobi lahko hkrati dela več kot tisoč ljudi. Ta mora zato ustrezati posameznim potrebam in hkrati zagotavljati, da je vsak izmed delujočih dovolj blizu drugemu sodelavcu. Zato bo šlo za največji prostor, povezan v eno, ki hkrati omogoča dovolj zasebnosti in miru, je prepričan Zuckerberg.

Pričujoče sodelovanje med Gehryem in Facebookom pa ni edino, saj so arhitekta povabili tudi k oblikovanje novih upravnih pisarn družabnega omrežja v Londonu in Dublinu. V Londonu bodo na ulici 10 Brock pisarne največjega med družabnimi omrežji zasedle tri nadstropja. Z površino osem tisoč kvadratnih metrov bo novi prostor tako še enkrat večji od obstoječega v Covent Gardnu. Ob selitvi Facebooka pa je zanimivo tudi to, da si bo ta poslovno stavbo delil s konkurenčnim Twitterjem.

"Naš novi dom bo omogočil podvojitev števila zaposlenih v Londonu. Povečanje števila zaposlenih in delovnih prostorov bomo zgradili na temeljih uspehov zadnjih pet let," je za Evening Standard povedal vodja Facebooka za Evropo Nicola Mendelsohn.

Pisarno pa bo Facebook selil tudi v Dublin. Nov prostor na Grand Canal Square bo zasedal 11 tisoč kvadratnih metrov, tam bo delalo tisoč zaposlenih.

Pod obe oblikovalski zasnovi se bo podpisal Frank Gehry. Arhitekt, ki mu je slavo med drugim prinesel projekt muzeja Guggenheim v Bilbau in koncertne dvorane Walt Disney, za podjetje snuje tudi newyorško programersko pisarno.

Ne spreglejte