SiolNET. Trendi Aktualno
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Letos na grobovih tudi živahnejši cvetlični aranžmaji

2

termometer

Bliža se 1. november, ko se z obiskom grobov spomnimo na umrle svojce, prijatelje in znance. Ob grobu prižgemo svečko ali nanj položimo cvetje.

Ob dnevu spomina na mrtve na grobove pogosto odnesemo šopek cvetja ali cvetlični aranžma in medtem ko nekateri izberejo pokojnikove najljubše rože, se drugi odločajo po občutku, praktičnosti ali trenutnih trendih, ki jih upoštevajo tudi cvetličarji. Obiskali smo cvetličarno Gardenia na Cankarjevi ulici v Ljubljani in z ekipo cvetličarjev poklepetali o navadah, običajih in novostih pred 1. novembrom. Želje različne od kupca do kupca Nekatere stranke se v cvetličarno podajo z jasno izdelano idejo, kakšen aranžma želijo. Veliko jih pride zgolj po kakšno rožico, vendar točno določeno, saj se z njo spomnijo na želje pokojnega. Enako je z barvami, saj je pogosto edina zahteva prav določena kombinacija barv.

Spet drugi se v prodajalno cvetja odpravijo zato, da izberejo med že pripravljenimi aranžmaji. Cvetličarski mojstri namreč v sezoni na zalogo pripravijo različne aranžmaje, od manjših do velikih, med katerimi lahko kupci izbirajo. Letos v trendu kombinacija svežega in posušenega cvetja Med letošnjimi trendi pri aranžiranju prevladuje kombinacija svežega cvetja in zelenja s posušenimi cvetovi, vejami, plodovi in drugimi dodatki. Za takšne aranžmaje se kupci odločajo tudi zato, ker lahko po določenem času ovenelo sveže cvetje odstranijo iz aranžmaja, na grobovih pa pustijo suh aranžma, ki zdrži dlje. Nekateri tudi zato raje izberejo kar aranžmaje, v celoti narejene iz suhega cvetja.

Zanimive so tudi barvne kombinacije, saj se vedno manj ljudi odloča za klasične barve – rdečo, belo, oranžno – in izbira bolj živahne tone, recimo rožnato ali rumeno. Vreme je letos naklonjeno cvetju Kot pravijo v cvetličarni, je letos vreme naklonjeno cvetju. Temperature so nenavadno visoke za ta čas, prav tako pa cvetju prizanašata slana in pozeba, zato bodo grobovi še vedno cveteli v posaditvah. To je še ena možnost – da na grob odnesete cvetočo rastlino kar v loncu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin