TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2008,
16.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2008, 16.35

8 let

Strasbourg bo v petek objavil dokončno sodbo v primeru varčevalcev LB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Veliki senat Evropskega sodišča za človekove pravice bo v petek objavil dokončno sodbo v primeru tožbe treh hrvaških varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke proti Sloveniji.

Razsodil bo namreč o zahtevi tožnikov po presoji razsodbe, s katero je sodišče v Strasbourgu novembra 2006 njihovo tožbo že zavrglo, so danes sporočili s sodišča. Pred dvemi leti so tožbo zavrgli Evropsko sodišče za človekove pravice je 6. novembra 2006 v primeru "Kovačić in drugi proti Sloveniji" tožbo zavrglo, ker sta bila dva tožnika v celoti poplačana, ena tožnica pa ni izčrpala pravnih sredstev na Hrvaškem. Trije varčevalci podružnice LB Zagreb so leta 1998 tožili Slovenijo zaradi kršitve pravice do premoženja in zaradi diskriminacije na podlagi narodnosti, ker niso imeli možnosti dvigniti svojih deviznih prihrankov z obrestmi.

"Sodišče ni odgovorilo, ali je Slovenija kršila človekove pravice" Zagrebški odvetnik Milivoj Žugić, ki zastopa omenjene varčevalce, je po odločitvi sodišča februarja lani vložil zahtevo po presoji razsodbe pred velikim senatom, saj po njegovi oceni sodišče ni odgovorilo na osnovno vprašanje, ali je Slovenija z ukrepi in ravnanji za zaščito premoženja LB kršila človekove pravice varčevalcev LB. Sodišče je sicer v razsodbi med drugim izrazilo zadovoljstvo, "da ne obstajajo kršitve človekovih pravic po konvenciji o človekovih pravicah in njenih protokolih", zaradi katerih bi nadaljevalo obravnavo tožbe, in jih je zato zavrglo.

Slovenija pričakuje, da jo bo Hrvaška posnemala Slovenija je v skladu s teritorialnim načelom prevzela jamstva za stare devizne hranilne vloge, vložene v bankah na ozemlju Slovenije, in pričakuje, da bo po enakem načelu ravnala tudi Hrvaška, ki je po razpadu nekdanje SFRJ prevzela monetarno suverenost na svojem ozemlju. Slovenija tudi vztraja, da je treba vprašanje jamstev za stare devizne hranilne vloge rešiti v skladu s sporazumom o nasledstvu nekdanje SFRJ, torej na pogajanjih v okviru Banke za mednarodne poravnave (BIS) v Baslu, kot to določa 7. člen priloge C sporazuma. Ta pogajanja so sicer zamrla leta 2002.

Hrvaška: Za izplačilo mora poskrbeti država, kjer je imela LB sedež Hrvaški varčevalci pred sodiščem v Strasbourgu tako kot vlada v Zagrebu, ki se od leta 2001 udeležuje postopka v primeru "Kovačić in drugi proti Sloveniji", pa zagovarjajo stališče, da mora za izplačilo deviznih vlog poskrbeti Slovenija kot država, kjer je imela nekdanja LB sedež, saj da gre za zasebnopravni odnos varčevalca in banke.

Ne spreglejte