Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 2. 2018,
16.21

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Anamarija Lampič Anamarija Lampič

Torek, 6. 2. 2018, 16.21

6 let, 2 meseca

Anamarija Lampič tik pred OI potrdila vrhunsko pripravljenost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Anamarija Lampič | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Vsega 22-letna Anamarija Lampič je edina slovenska tekačica, ki nakazuje, da bi ob trdem delu lahko vsaj delno nasledila Petro Majdič v vrhu svetovnega smučarskega teka. Olimpijske igre v Pyeongchangu bodo njene prve, obenem pa je prvi adut v slovenski reprezentanci, edina res konkurenčna tekmovalka tudi na daljših razdaljah.

Mlada Gorenjka je svetovno javnost, takrat resda v okrnjeni konkurenci, presenetila že v lanski sezoni z zmago na olimpijski generalki v Pyeongchangu v sprintu. Sama je priznala, da je zmagala tudi zaradi slabše konkurence, svojo borbenost pa je potrdila z dejstvom, da je zagrabila priložnost in ugnala vse tekmice, ko je bilo to možno.

Letos je hči nekdanjega kolesarskega olimpijca Janeza Lampiča napredovala še na distanci. Morda je začetek novoletne turneje in 12. mesto na 10-kilometrski tekmi v Lenzerheideju še lahko oceniti kot muho enodnevnico, a sledili sta še 12. mesti v klasični in prosti tehniki v Planici in nato na olimpijski generalki v Seefeldu, ki bo prihodnje leto gostil svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju.

Tudi sama ni mogla verjeti

Ljubši ji je klasični korak. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Ljubši ji je klasični korak. Foto: Morgan Kristan / Sportida Posebno presenečenje je bilo 12. mesto v prosti tehniki v Seefeldu, saj je Lampičevi precej ljubši klasičen korak. "Tudi sama nisem mogla verjeti. Pred startom sem si v Avstriji želela le obdržati mesto, kot sem ga imela na startni številki, torej 42, a presenetila sem tudi sama sebe in dokazala, da lahko tudi v prosti tehniki tečem dobro," je v pogovoru za STA povedala tekmovalka.

Z dosežki v sprintu in v distanci je za poznavalce tega športa postala prvo ime v slovenski reprezentanci za igre na Korejskem polotoku, pa čeprav bo imela ob sebi bolj izkušene Vesno Fabjan in Katjo Višnar. Sama zaradi teka s prvim olimpijskim nastopom mlada tekmovalka še ni obremenjena. "To so res moje prve olimpijske igre. Grem po izkušnje, pogledat kako je tam, kakšni so pritiski. Vem, da so igre nekaj posebnega, vem da so možna presenečenja, a v prvi vrsti grem tja predvsem uživati in nabirati izkušnje."

Prav na januarskih tekmah je tekmovalka dobila tudi dokončno potrditev, da je trener Stefano Saracco pravilno tempiral formo. "Sama že od začetka verjamem vanj. Vem, da je to to. Delali smo super in težav skoraj ne bi smelo biti. Forma gre gor, počutim se super fizično in psihično. Komaj čakam, da se vse skupaj začne."

Mlada slovenska tekačica pravi, da se lahko v Južni Koreji zgodi marsikaj. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Mlada slovenska tekačica pravi, da se lahko v Južni Koreji zgodi marsikaj. Foto: Žiga Zupan/Sportida

V Pjongčang z dvema močnima adutoma

Na igre tekmovalka potuje z dvema močnima adutoma. Januarski uspehi so ji dali veliko samozavest in motivacijo za treninge, lanska zmaga v Pyeongchangu pa tudi potrdilo, da ji olimpijska proga ustreza. "Progo so prireditelji nato malo spremenili. Prvi klanec so skrajšali za morda 70 metrov in v bistvo ne vem, ali mi je to res pisano na kožo. Na spustu je potem manj počitka za naslednji klanec. Prednost pa je ta, da mi zadnji spust res ustreza in pravzaprav se lahko zgodi karkoli. Tekma pa bo pokazala, kako je v resnici."

Kot dodaja, bo o uspehu odločal tudi material in dnevna forma. Njena prva disciplina sicer ostaja sprint: "Za ostale nastope se bomo odločili na samem prizorišču. Odprte so vse opcije, sama pa najbolj kolebam med nastopoma na 10 km prosto in 30 km klasično. Odločitev bova sprejela skupaj s trenerjem," je še povedala tekmovalka, ki je zadnje treninge opravila na Pokljuki in v Planici, v ponedeljek pa odletela proti Aziji.

"Zaenkrat vse 'štima' in sem optimistična. V Pyeongchangu napovedujejo hud mraz, a se znam prilagoditi vsem pogojem. Še največ težav imam z vročino," je pred olimpijsko premiero še dodala mlada tekmovalka.

Ne spreglejte