Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 2. 2022,
6.18

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

zimske olimpijske igre Peking 2022 Peking 2022 Urška Pribošič

Ponedeljek, 14. 2. 2022, 6.18

2 leti, 2 meseca

zoi, smučanje prostega sloga, akrobatski skoki, kvalifikacije, ženske

Urška Pribošič obstala v kvalifikacijah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Urška Pribošič | Urška Pribošič je na 18. mestu obstala v kvalifikacijah. | Foto Guliverimage

Urška Pribošič je na 18. mestu obstala v kvalifikacijah.

Foto: Guliverimage

Slovenska deskarka prostega sloga Urška Pribošič je na olimpijskih igrah v Pekingu v kvalifikacijah akrobatskih skokov zasedla 18. mesto (106,75 točke) in tudi v svojem drugem nastopu ostala brez finala. Med 30 tekmovalkami iz 21 držav s startne liste je bila najboljša Novozelandka Zoi Sadowski Synnot (176,50), že zlata v snežnem parku.

Urška Pribošič
Sportal Urška Pribošič prvo tekmo končala v kvalifikacijah

Pribošičeva je za prvi skok dobila 43 točk in je bila 18., od želene dvanajsterice jo je ločilo 17 točk. Drugi nastop se ji ni posrečil, 25,75 točke so ji dodelili sodniki za 23. izid tega skoka.

Enaintridesetletna Blejka je bila s skupno oceno 68,75 po dveh tretjinah kvalifikacij na 17. mestu, a že 44,75 točke za finalom.

Tretji poskus Pribošičeve je bil daleč najboljši med vsemi, ocena 63,75 je bila deseti dosežek tretje serije ter ji je s prvo prinesel 106,75 točke. Finale je zgrešila za 20,75 točke.

Slovenka je finale zgrešila za 20,75 točke. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Slovenka je finale zgrešila za 20,75 točke. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Sem kar zadovoljna. V prvem skoku nisem bila najbolj natančna in sem dobila nižje ocene. Tretji skok pa je bil nad pričakovanji in sem zelo vesela. Moram reči, da smo bili zelo veseli tudi, ko smo prišli v Peking, ker smo mislili, da bo malo topleje kot v gorah. Ampak je drugi dan treninga tudi sem prišla prava zima, kar veliko snega je zapadlo. Povedali so nam, da že zelo dolgo ni bilo tako," je za RTV Slovenija povedala Pribošičeva.

Novozelandka z najvišjim seštevkom

V finalu se bo za odličja pomerilo 12 najboljših tekmovalk iz kvalifikacij, za končni vrstni red je štel seštevek najboljših dveh od treh skokov.

Nastopilo je 29 tekmovalk, na startu ni bilo Julie Marino iz ZDA, že srebrne na teh OI v snežnem parku v Zhangijakouju. Tam jo je v finalu 6. februarja ugnala dvajsetletna Zoi Sadowski Synnott za zgodovinsko prvo zlato medaljo Nove Zelandije na zimskih OI.

V Zhangijakouju je 5. februarja v kvalifikacijah nastopila tudi Pribošičeva in osvojila 24. mesto med 28 uvrščenimi.

Sadowski Synnot
Sportal Nova Zelandija ima prvo zlato kolajno v zgodovini

Na Kitajskem je prvič tekmovala na OI. Na svetovnih prvenstvih je bila šesta v Kreischbergu leta 2015 v akrobatskih skokih in 18. v Park Cityju leta 2019 v snežnem parku.

Zoi Sadowski Synnott je imela najvišji izkupiček kvalifikacij. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zoi Sadowski Synnott je imela najvišji izkupiček kvalifikacij. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Prizorišče sredi nekdanje industrijske cone

Prizorišče za akrobatske skoke deskarjev in smučarjev prostega sloga so kitajski organizatorji OI zgradili kar sredi nekdanje industrijske cone na zahodu Pekinga. Zrasla je na območju nekdanje jeklarne med ogromnimi hladilnimi stolpi, ki spominjajo na jedrske reaktorje.

Jeklarno, ki stoji v leta 1919 odprti industrijski coni, so zaprli leta 2010. Že pred tem so jo leta 2008 pred poletnimi OI v kitajski prestolnici zaustavili. Mednarodni olimpijski komite se je za postavitev skakalnice sredi industrijske cone odločil v okviru ponovne uporabe objektov v tako imenovanem zelenem programu OI.

slovenski skakalci ekipna Peking
Sportal Praznik zaljubljencev dan za nov slovenski olimpijski uspeh
Slovenija zastava navijači
Sportal Na Kitajskem oči uprte v Slovenijo
Kaillie Humphries
Sportal Američanka končala nemško prevlado
Ne spreglejte