Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
10. 6. 2014,
6.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Maze SZS Enzo Smrekar

Torek, 10. 6. 2014, 6.51

8 let

Zneski Tine Maze burijo duhove

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vodstvo Smučarske zveze Slovenije je odločno zavrnilo pritožbe prenovljene alpske druščine na račun pretirano širokogrudne individualne pogodbe z dvakratno olimpijsko prvakinjo Tino Maze.

Čeprav ima pogodba med Smučarsko zvezo Slovenije in nekdanjo zmagovalko skupnega seštevka svetovnega pokala Tino Maze priponko "poslovna skrivnost", pa se prah okrog nje v delu smučarske srenje še ni polegel.

Novoizvoljeni predsednik alpskega odbora in zbora pri SZS Dušan Gorišek, ki ima sicer te dni obilico težav s sestavo alpske piramide in kakovostno komunikacijo z vodstvom zveze, se je namreč na zadnji seji izvršilnega odbora zveze še enkrat obregnil ob dogovor z Mazejevo. Poudaril je, da vsebina pogodbe med panožno zvezo in prvo damo belih strmin, predvsem v delu, ki se nanaša na finančni prispevek, ni skladna z veljavnimi pravilniki in da ne odseva finančne kondicije zveze.

"Alpski odbor se sprašuje, zakaj je znesek za našo šampionko krepko višji kot lani. Po eni strani govorimo o zmanjševanju stroškov in programov, pri tej točki pa smo bili do Tine, mimogrede, vsa čast za njene uspehe, zelo širokogrudni," pravi Gorišek in dodaja: "Alpski odbor želi le, da se Tini Maze oziroma njeni družbi odobrijo sredstva v skladu s pravilnikom o pravicah in dolžnostih tekmovalcev."

Pravilnik iz Lovšetovega mandata

Omenjeni pravilnik, ki je v prenovljeni obliki luč sveta ugledal v obdobju, ko je zvezi načeloval Tomaž Lovše, sicer v 22. členu res opredeljuje, da je tekmovalec s statusom prvaka, ki Mazejevi kot nosilki olimpijskega odličja pripada, upravičen do "povračila stroškov za treninge in tekmovanja v višini 150 % povprečnih stroškov tekmovalca reprezentance, katere status bi imel". Po drugi strani pa isti člen podpisnikoma vendarle dopušča več pogajalskega manevrskega prostora, saj omogoča opredelitev preostalih medsebojnih pravic in obveznosti iz naslova statusa prvaka v individualni pogodbi.

"V tem primeru ne moremo govoriti o kršitvi pravilnika. Obenem pa je dejstvo, da pravil o pridobivanju in deljenju sredstev ne more narekovati panoga, temveč je to naloga vodstva zveze," opozarja direktor zveze dr. Jurij Žurej in dodaja: "Za slovenske smučarje je pogodba s Tino dobra in koristna. Navsezadnje smo prav te dni v sklepni fazi pogovorov z dobavitelji oblačil. Veste, kdo je zagotovil stike? Andrea Massi."

Pokrovitelji: za Tino in mlade

Da višina pogodbe z lastnico velikega kristalnega globusa ne bi smela biti predmet nadaljnje razprave, se strinja tudi večinski del izvršilnega odbora SZS na čelu s predsednikom Enzom Smrekarjem. "Če se je alpski del odrekel tekmovalki, potem razmerja med njo in zvezo niso nekaj, o čemer bi lahko razpravljal," je zaplet komentiral Smrekar, ki se dobro zaveda Tinine tržne vrednosti, na katero se s sodelavci pogosto naslanja ob pogajanjih s pokrovitelji in opremljevalci.

"Sponzorji so zelo občutljivi. V pogovorih so pogosto zahtevali ureditev Tininega statusa in namenjanje sredstev za mlade. Vidijo nekoga, ki na rezultatski ravni nosi smučanje, obenem pa želijo vlagati v nove rodove. Še najmanj jih zanima tisto, kar je vmes. No, nazadnje smo jih le prepričali o tem, da ne moremo delovati po tako selektivnih načelih. A tovrstnih napotkov nismo mogli povsem preslišati," dodaja predsednik Smrekar.

Ne spreglejte