Žan Košir: Vsakemu se 10-krat zahvalim, pa še vedno čutim, da sem mu dolžan pijačo

"Ko so na tekmi moji navijači, sem kot vojak na misiji. Opravim svojo nalogo." S temi besedami je 31-letni deskar Žan Košir pred časom opisal, kaj mu pomeni podpora navijačev. Zgovorno.

1 / 6

Foto: Klemen Korenjak , Facebook/Fan klub Žan Košir

2 / 6

Foto: Klemen Korenjak , Facebook/Fan klub Žan Košir

3 / 6

Foto: Klemen Korenjak , Facebook/Fan klub Žan Košir

4 / 6

Foto: Klemen Korenjak , Facebook/Fan klub Žan Košir

5 / 6

Foto: Klemen Korenjak , Facebook/Fan klub Žan Košir

6 / 6

Foto: Klemen Korenjak , Facebook/Fan klub Žan Košir

Najuspešnejšemu slovenskemu deskarju Žanu Koširju navijači brez dvoma ogromno pomenijo. Njegovi so združeni pod okriljem Fan kluba Žan Košir. Ta je zaživel že leta 2008, a takrat še ni bil to klub v pravem pomenu besede. "Šlo je bolj za podporo družinskih prijateljev," je zametke navijaške podpore opisal Žanov brat Črt Košir, ki je tudi pobudnik ustanovitve Fan kluba.

"Zdelo se mi je logično, da si kot vrhunski športnik zasluži tudi takšno podporo. Žan se je s tem strinjal, mislim pa, da si niti v sanjah ni predstavljal, da bo ta klub prerasel v nekaj tako velikega in da mu to ogromno pomeni. Tudi zato ima motivacijo za trening in kot pravi, je takrat, ko so na tekmi njegovi navijači, res kot vojak na misiji," je povedal Črt, srednji od bratov Košir, kamor spada tudi najmlajši brat, Urh, ki pa je v nasprotju s starejšima bratoma (Črt je bil smučarski skakalec) športno zajadral v povsem drugačne vode, v nogometne.

Kako jih prepoznate? Po ZAKOn oblačilih

Iz družinske podpore se je Fan klub Žana Koširja razširil in danes šteje že 380 članov, ki najpogosteje povprašujejo po prevozih na tekmovanja v deskanju – redno se udeležujejo tekem na Rogli in Bad Gestainu, navijali pa bodo tudi na svetovnem prvenstvu v avstrijskem Kreischbergu - in športnih oblačilih z logotipom ZAKOn, ki označuje ime njihovega glavnega protagonista. "Vedeli smo, da nas nekaj sicer bo, številka, do katere smo se dokopali zdaj, pa je več kot prijetno presenečenje," se je razgovoril alfa in omega Fan kluba Žan Košir.

ZAKOn beachday, že petič

Ker so v fan klubu želeli zagotoviti, da bi se navijači srečali in družili vsaj enkrat letno, so začeli tradicijo organiziranja poletnega piknika, t. i. ZAKOn beachday, ki je zadnjih pet let stalnica junijskega dogajanja pred gostilno Pr' Benk v Križah.

Piknik ni zgolj posedanje in popivanje, ampak gre za pravi športni dogodek, na katerem se navijači – letos jih je "piknikiralo" kar 350 - pomerijo v odbojki na mivki, se seznanijo z novimi športi, kot sta kajtanje in vožnja z longbordi, in vpišejo v klub, če mogoče še niso njegov član. Članarina znaša 13 evrov, poleg ugodnosti pa prinaša tudi majico s prepoznavnim napisom ZAKOn.

Dogodka se vedno udeleži tudi njihov glavni akter Žan Košir, deskar, ki je Tržiču, mestu z največ zimskimi olimpijci, priboril prvo, no, pa tudi drugo, olimpijsko medaljo.

ZAKOn treningi

Navijači so se poigravali tudi z vprašanjem, kaj storiti, da bi se njihovi člani na športen način družili tudi zunaj zimske sezone in se tako domislili ZAKOn treningov, ki so zaživeli po olimpijskih igrah v Sočiju, ko je prepoznavnost 31-letnika iz Pristave zrasla do višav.

Treningi so najprej potekali na prostem, na atletskem štadionu zraven Osnovne šole Križe, ki so jo obiskovali tudi vsi trije bratje Košir, v hladnejšem delu leta pa so se preselili v dvorano v legendarni Sokolnici. Treningi (in ne vadba, kot poudarja Črt) potekajo pod strokovnim vodstvom nekdanjega kombinatorja Mitje Oraniča, pomaga pa jim tudi Koširjev kondicijski trener in kondicijski trener teniškega igralca Blaža Kavčiča, Klemen Jakše.

Koliko je dejavnost fan kluba vpleten Žan?

Koliko je v dogajanje in aktivnosti Fan kluba Žan Košir vpleten Žan? "Doma se dogovoriva, kako naj stvari stojijo. Edina zahteva z njegove strani je, da so vse aktivnosti izpeljane profesionalno in da treningi potekajo konstantno in na ustrezni ravni. Ob koncu sezone se občasno tudi on udeležuje treningov, kar je za njegove fane vsekakor posebna nagrada," je pojasnil Črt, ki je izredno ponosen tudi na dejstvo, da so se dobro prijela tudi oblačila z logotipom ZAKOn. "Na naši nekdanji osnovni šoli v Križah ni dneva, da ne bi opazil katerega od otrok v ZAKOn majici ali puloverju in mislim, da je tudi Žan zelo ponosen na to, da so se ta oblačila tako lepo prijela."

Z leti vedno večji "profiji"

Vsak začetek je težek in z leti preraste v bolj organizirano dejavnost. Podobno je tudi s fan klubom Žana Koširja, ki je z leti vedno bolje organiziran. "Opremljeni smo z gasilskimi sirenami, sponzorskimi zastavami in glasnimi navijaškimi rekviziti. Vsako leto je bolj noro. Žan pravi, da v štartni areni zganjamo tak hrup, da ga nikakor ni mogoče preslišati. V bistvu preglasimo vse, vsak da svoj atom moči in to je to."

Navijaška evforija med Sočijem

Najzvestejši privrženci Žana Koširja so bili še posebej na trnih februarja lani, ko je najuspešnejši slovenski deskar v Sočiju lovil svojo prvo olimpijsko medaljo (in prvo za Tržič). V priljubljenem tržiškem lokalu so se zbrali že zgodaj zjutraj. Na trnih kot se le da. "Kvalifikacije je bilo težko spremljati, potem je steklo. Kot bi bili tam," se je spominjal Črt. Njihovo maslo je tudi napis Bronzič, ki je po osvojitvi srebrne kolajne prekril obcestni krajevni napis Tržič in se pozneje spremenil v stopnjo višje, Srebrnič.

"Če se spomnim na leto 2008, ko smo organizirali klub in ko Žana razen prijateljev v Tržiču ni poznal skoraj nihče, in to primerjam s sprejemom po osvojitvi olimpijskih medalj v Sočiju, ki se ga je udeležilo med dva in tri tisoč ljudi, lahko rečem, da smo vsi skupaj lepo napredovali," je naše kramljanje o navijaškem klubu, ki se ga ne bi branil nihče, sklenil Črt Košir.

[video: 57253 / ]

Žan Košir: Vsakemu se 10-krat zahvalim, pa še vedno čutim, da sem mu dolžan pijačo

In ker smo želeli slišati tudi zgodbo z druge plati, ne z navijaške, pač pa športne, smo z vprašanji pobarali tudi glavmega junaka fan kluba, Žana Koširja, ki se je javil z Rogle, kjer se pripravlja na svetovno prvenstvo. Ni skrivnost, da neizmerno cenite svoje navijače. Navsezadnje se jim zahvalite ob vsaki priložnosti. Kaj vam pomeni njihova podpora? Žan Košir: Navijači in profesionalni športniki smo kot simbioza, eden drugemu dajemo smisel obstoja. Njihova podpora je v prvi vrsti znak spoštovanja do mojega dela in spodbuda za težke trenutke, ko mi primanjkuje volje in ko se sprašuješ, ali je res vredno garati in biti zaradi morebitnega uspeha ves čas pod stresom. Njihovo podporo čutim vse leto, tekme pa so priložnost, da skupaj priredimo dober šov. Je prisotnost navijačev bolj pomembna ob uspehih ali neuspehih? Žan Košir: Prisotnost navijačev na tekmovanjih me naredi še bolj nervoznega, saj sem takrat praviloma pod še večjim pritiskom kot običajno, saj sem v prvi vrsti človek, ki ga je sram razočarati druge, in bi naredil vse, da se to ne bi zgodilo. Je pa seveda nagrada ob njihovi prisotnosti zato toliko večja v primeru uspeha. Čutim, da mi jih sotekmovalci zavidajo in privoščijo hkrati, saj se takih navijačev ne bi branil nihče. Ob neuspehih bi se najraje zakopal tri metre pod zemljo, a je odziv podpornikov vedno zelo pomirjujoč in spodbuden, tako da mi je na koncu v obeh primerih prav zaradi njih lažje. Verjetno se jim za podporo najraje oddolžite z zmago … Žan Košir: Seveda, moji rezultati so najboljša zahvala, vendar pa se poleg njih najraje vsakemu posebej desetkrat sramežljivo zahvalim, pa imam kljub temu še vedno občutek, da sem dolžan častiti pijačo. To je najmanj, kar lahko storim.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano