Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
6. 9. 2010,
13.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 9. 2010, 13.01

8 let

Vrhovnik: Dovolj imam, zato odhajam

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dobre tri mesece pred začetkom nove sezone so slovenski smučarji prostega sloga v disciplini kros ostali brez dolgoletnega prvega moža Primoža Vrhovnika, ki se z grenikom priokusom poslavlja od SZS.

Medtem ko pri Smučarski zvezi Slovenije marljivo skrbijo za stalno informiranje o aktivnostih alpskih in nordijskih smučarjev, pa je v javnost dokaj "plaho" pricurljala tudi vest o nepreklicnem odstopu Primoža Vrhovnika, ki je bil kot trener in vodja discipline prvi mož vse od postavljanja temeljev te olimpijske panoge v Sloveniji. Nekdanji alpski smučar in pionir smučarskega krosa pri nas ob slovesu poudarja, da ne želi javnega blatenja ali razprav na medijskem odru, priznava pa, da je negativno ozračje preveč dušljivo za nadaljnjo aktivnost. "Verjel sem, da se bodo z novim vodstvom zveze ustvarile boljše razmere za kros. Do tega žal ni prišlo. Pripravil sem programe in se boril za višji status krosa znotraj zveze. Hkrati pa so se po drugi strani začeli vršiti pritiski name, predvsem s strani tekmovalcev in staršev, ki so seveda glavni plačniki. Jasno je, da jih je zanimalo, koliko bo vse skupaj stalo, žal pa jim pravega odgovora nisem mogel podati, saj nisem razpolagal z oprijemljivim proračunom. Predvsem pa sem bil deležen številnih kritik. Tega ne želim prenašati. Na takšen način se ne grem več. Tudi če bi danes nekdo namenil 5 milijonov evrov proračuna, se v igro ne bi spustil, saj ne prenesem takšnega načina. Poslušal sem očitke o višini porabljenih sredstev. Teh stvari mi res ni treba poslušati. V končni fazi sem v vse skupaj vložil tudi nekaj svojega denarja," pravi Vrhovnik.

Do novega vodstva SZS in direktorja trženja Primoža Ulage ne goji zamer, vseeno pa je vnovič spoznal, da smučanje prostega sloga spada med panoge, ki ostajajo v senci alpskega smučanja, smučarskih skokov in tekov. Medtem ko imajo biatlonci svojevrstno avtonomijo in so na trženjskem delu samostojni, pa so mlajše panoge na čelu z deskanjem in prostim slogom prepuščene predvsem lastni iznajdljivosti. "Vodstvo je obljubljalo, da bo priskočilo na pomoč tudi manjšim panogam, ki težje prihajajo do denarja. Trenutno ne kaže, da se bo to tudi res zgodilo. No, morda se bo kaj popravilo, a do septembra nisem začutil tega. Nihče ni povedal, s kolikšnim proračunom bodo razpolagali deskarji, smučarji prostega sloga … Nič se ne ve," pravi Vrhovnik, ki priznava, da odhaja s težkim srcem, vseeno pa bo ostal v športnem svetu. "Slovo s težkim srcem? Da, toda srce je bilo na koncu težko zaradi drugih stvari. Posvetil se bom delu z mladimi, saj mednarodni trg v krosu ni prav velik, v alpske vode pa me ne vleče več nazaj. Vidim se kot aktivni člen na klubski ravni, kjer bi se z mladimi ukvarjal s prostim slogom," pravi brat nekdanjega slalomskega specialista Matjaža Vrhovnika.

Kakšen pa je pogled Primoža Vrhovnika na prihodnost slovenskega krosa in vlečna konja Sašo Farič in Filipa Flisarja? "Oba sta dobra tekmovalca, lepo pa bi bilo, če bi imela več podpore. Brez slednje ne gre. Smučarski kros ni poceni. Daleč od tega. Do določene točke se z entuziazmom lahko pride, a nato pretehtajo boljši pogoji konkurence. Tudi sam bi se bil pripravljen vrniti, a le ob urejenem stanju," odgovarja donedavni vodja discipline smučarski kros pri SZS.

Ne spreglejte