Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 12. 2011,
16.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 15. 12. 2011, 16.01

8 let

V Hochfilznu zmaga Boeju, Fak sedmi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na tekmi svetovnega pokala biatloncev v Hochfilznu je v sprinterski preizkušnji na 10 km zmagal Norvežan Tarjei Boe. Najboljši slovenski predstavnik je bil Jakov Fak, ki je osvojil sedmo mesto.

Za Boejem sta se na stopničke uvrstila še Francoz Martin Fourcade in Rus Timofej Lapšin. Poleg Faka je bil v ospredju še en Slovenec, Klemen Bauer, ki je končal na 16. mestu. Nastopili so še trije slovenski biatlonci, a so bili daleč od točk svetovnega pokala. Vasja Rupnik je bil 82., Peter Dokl 90., Janez Marič pa 97.

Hochfilzen je od Annecyja prevzel tretjo postajo letošnjega biatlonskega svetovnega pokala. V francoskem prizorišču zaradi pomanjkanja snega in visokih temperatur niso mogli izvesti tekem, zato so se namesto njih ponudili Tirolci, ki so imeli tekmovališče že pripravljeno.

Zelo neenakovredne tekmovalne razmere na progi za tiste s startnimi številkami v ospredju in tiste v ozadju - danes je bila tekma po sredinem sončnem dnevu zasnežena - so onemogočile še boljšo uvrstitev Jakovu Faku. Strelski nastop je sicer opravil z odliko, dvakrat zadel vse tarče, s tekaškim nastopom pa se je prebil do sedmega mesta in dosegel najboljšo letošnjo uvrstitev.

"Nastop je bil dober, vendar rezultat žal ni povsem realen. Strelsko sem naredil perfektno, tekaško pa tudi sam nisem bil povsem zadovoljen in prav na tem segmentu bova s trenerjem še delala. Predvsem sem želel sestaviti popoln nastop ne glede na rezultat. Žal so štartne številke odigrale svojo vlogo. Pred temi tekmami sem si vzel nekaj časa zase in opravil v okolici Hochfilzna dva treninga s češko ekipo, medtem ko je naša reprezentanca za dva dni odšla domov," je po tekmi pojasnil Jakov Fak. "Končno imam dobro izhodišče pred zasledovalno tekmo in to bom poskusil maksimalno izkoristiti. Spet se bom osredotočil predvsem na čimboljši nastop in tako tudi rezultat ne sme izostati," je še pristavil najboljši slovenski predstavnik, zadovoljen pa je bil tudi Klemen Bauer: ""Destvo je, da nisem v celoti izkoristil danih pogojev. V takem primeru bi lahko bistveno lažje prišel do odmevnega rezultata. V streljanju stoje sem se poskusil zbrati za vsak strel posebej in še posebej zadnjega mi je žal, ker tarča ni padla. Še v zasledovanju želim postaviti strelsko piko na 'i' in izboljšati ali vsaj obdržati pozicijo."

"Tekma je bila popolna loterija, saj bi Jakov s štartno številko 50 ali več zanesljivo stal na stopničkah. Tokrat resnično ni imel sreče z vremenom. Tekmovalci iz prve in druge štartne skupine so tekli v močnem sneženju, ko je bilo na progi že 3-4 centimetre novega snega, kasneje pa je sneg ponehal in proga je postala bistveno hitrejša, kar pa žal ni povsem izkoristil Klemen, ki je pustil nepokriti dve tarči. Žrtev teh pogojev je bil tudi Vasja, ki je streljal dokaj solidno zanj, vendar na zelo počasni progi ni mogel nadoknaditi izgubljenega na strelišču. Dobro je začel tudi Janez, ki pa se mu je tekma podrla na streljanju stoje. Tudi Peter bi moral bistveno bolje ustreliti, da bi lahko upal na boljši izplen. Vsekakor smo pokazali, da smo konkurenčni in ob enakih pogojih za vse, bi danes zanesljivo lahko slavili uvrstitev med prve tri," je bila ocena glavnega trenerja Uroša Velepca.

Program iz Annecy-Le Grand Bornanda ostaja nespremenjen tudi v Hochfilznu. Jutri ob 14.30 uri se bodo na štart šprinterske 7,5-kilometrske tekme postavile biatlonke. Poleg Teje Gregorin in Andreje Mali bo prvič letos branila slovenske barve še Lili Drčar, ki je na nedavnem tekmovanju IBU pokala v Val Ridanni-Ridnaunu osvojila spodbudno uvrstitev in s tem dobila priložnost za nastop na svetovnem pokalu.

Hochfilzen pa še zdaleč ni edino prizorišče, ki ta konec tedna gosti biatlonska tekmovanja. Kar pet tekem IBU pokala se bo odvilo v Obertilliachu, regionalni pokal v biatlonu (nekdanji alpski pokal) pa je bil iz Ruhpoldinga prestavljen na Pokljuko. V soboto in nedeljo bodo na gorenjski planoti na sporedu šprinterske preizkušnje med biatlonci iz osmih držav.

Ne spreglejte