Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
20. 1. 2010,
9.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 20. 1. 2010, 9.24

8 let

V Cortini neenotna slovenska triperesna deteljica

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ženski del karavane svetovnega pokala se je iz Maribora preselil v olimpijsko Cortino d'Ampezzo. Slovenske barve bodo branile Mazejeva, Ferkova in Štuhčeva.

V Cortini d'Ampezzo ob novem snidenju ženske smučarske elite, ki je pretežno obarvana s specialistkami za hitrost, nekaj manjka. Oziroma – nekdo. Po dolgih letih v tradicionalno prizorišče tekem svetovnega pokala ni pripotovala avstrijska smučarska legenda Renate Götschl. Prava specialistka za Cortino je zaradi materinstva smuči postavila v kot in oder pod Dolomiti prepustila novim rodovom, njen opus pa je izjemen. Kar deset zmag in še dvanajst uvrstitev na oder za zmagovalke. Zgolj v Cortini d'Ampezzo.

Tokrat se bo po vsej verjetnosti vse vrtelo okrog Američanke Lindsey Vonn. V Cortini ima resda "le" eno zmago in ob tem še pet uvrstitev na oder za zmagovalke. A snope žarometov priteguje s smukaško nepremagljivostjo. Najboljša smučarka zadnjih dveh sezon, ki vrhunskost nadgrajuje še s tvegano odločitvijo za moške smuči, je namreč dobila vse štiri smukaške preizkušnje v sezoni 2009/10. V superveleslalomu pa je na treh tekmah stopila na vse tri stopničke.

Tri smučarke, trije tabori

Na Cortino pa ima dokaj lepe spomine tudi Tina Maze, ki sicer na stopničkah še ni stala, zato pa je bila lani dvakrat četrta. To pot bi bila nad takšnim smukaškim izkupičkom prav gotovo navdušena, saj ji v hitrih disciplinah nikakor ne gre po načrtu. "Ne najdem pravega občutka. V Hausu sem se mu že nekoliko približala, a so mi nato načrte prekrižale zdravstvene težave. Upam, da mi bo uspelo v Cortini," pravi Mazejeva, ki ob slabši beri v smuku in superveleslalomu visoko kotira predvsem pred nedeljskim slalomom.

Ob Mazejevi sta v Coritno pripotovali še Maruša Ferk in Ilka Štuhec, tako da bo podoba slovenske reprezentance to pot izjemno zanimiva. Le Ferkova namreč vadi pod taktirko reprezentančnega šefa, tako da bodo to pot trojico spremljali tudi trije štabi. In kakšna so pričakovanja mlajšega dela slovenske triperesne deteljice? "Po tem ko se je slalomska sezona svetovnega pokala zame že končala, bi rada izkoristila napredek v hitrih disciplinah. Doslej mi je šlo dobro," pravi Ferkova, medtem ko pa se je Štuhčeva že sprijaznila z dejstvom, da bo tudi letošnja sezona minila v znamenju plačevanja davka na poškodbo in postopnega vračanja. "Verjamem, da bodo rezultati enkrat prišli," pravi Mariborčanka, ki letos načrtuje še zadnji nastop na mladinskem svetovnem prvenstvu. Še pred tem bi se rada prvič po marcu 2008 prebila med dobitnice točk svetovnega pokala.

Ne spreglejte