Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
27. 12. 2012,
14.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze Semmering

Četrtek, 27. 12. 2012, 14.35

8 let

Tinino perilo navdih za pokal

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tina Maze ostaja v središču pozornosti. V Semmeringu se je na prvem mestu znašla še pred svojim prihodom v omenjeno štajersko smučarsko središče.

Ko se je poklapana, razočarana in nejevoljna pred skorajda natančno štiriindvajsetimi meseci poslavljala od Semmeringa, si Tina Maze bržčas ni predstavljala, v kakšni vlogi se bo nato dve leti zatem vrnila na tedaj nesrečni kraj. Ob zadnjem obisku tega manjšega štajerskega smučišča, ki leži južno od Dunaja, je namreč po boleči rezultatski zaušnici, ki sicer zanjo na tem prizorišču ni bila prva, dobesedno na parkirišču ostala brez tedanjega serviserja Dušana Kapša. Krizo je sicer hitro prebrodila in se mesec in pol pozneje celo veselila naslova svetovne prvakinje, zdaj pa se vrača kot vodilna tekmovalka skupnega seštevka svetovnega pokala. Njena prednost je celo tolikšna, da spremljevalci ''belega cirkusa'' že kramljajo o tem, da ji pohod do velikega kristalnega globusa lahko prepreči le višja sila.

V Tininem taboru vseeno še naprej hvaležno zavračajo pogovore o spogledovanju z največjo smučarko lovoriko. Razmišljajo predvsem o smučarskih izvedbah na posameznih tekmah, ohranjanju fizične in psihične čvrstosti ter udejanjanju zmagovalnega instinkta, ki je letos izrazit kot še nikoli doslej. Na poti do velikega globusa namerava Mazejeva z oklepanjem strategije ''od tekme do tekme'' osvojiti še prenekatero drugo lovoriko, torej pokale za posamezne zmage na tekmah svetovnega pokala. Prvi bo v njenem vidnem polju pokal za zmago na zadnjih dveh tekmah v letošnjem letu, ki je resnično nekaj posebnega. Ne zaradi njegove teže, saj Semmering vendarle ne spada med legendarna tekmovališča z bogato tradicijo ali pa med mondena prizorišča, kjer ima zmaga še prestižnejši pomen, temveč zaradi unikatnosti in (pred)pomena lovorike. Pokal za zmago v Semmeringu, delo Markusa Schöngrundnerja, ima namreč poleg klasične oblike še svoj dodatek – svojevrstno oblačilo, pozlačeno verigo s kovinskim pokrivalom, na katerem je izpisana številka ena. Pri celotni zgodbi pa je najbolj zanimivo, da je Schöngrudner navdih za tovrsten izdelek našel prav v Mazejevi in njenem lanskoletnem hudomušnem protestu zoper FIS v primeru odvzetega smučarskega spodnjega perila. Verjetno bi bil tudi avtor še posebej zadovoljen, če bi si izvirno nagrado nadela prav Tina in na ta način sklenila ter osmislila njegovo delo.

Najboljša slovenska alpska smučarka pa si lahko tokrat po daljšem času obeta tudi številčnejšo in bolj glasno navijaško podporo v ciljni areni, ne le družine, ki je prijetno četrtkovo dopoldne izkoristila za turistično smuko. Potem ko je njen dolgoletni navijaški klub izgubil dobršen del zagona, je na Koroškem zaživela ideja o navijaških avtobusih. Tokrat bosta na avstrijsko Štajersko pripotovala dva, idejni očetje projekta pa upajo, da se bo val podpore hitro širil in pred novimi tekmami povečal. Semmeringa pa tokrat ne bosta obiskala zgolj navijaška avtobusa, temveč tudi tekmovalkin avtodom.

Ne spreglejte