Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
1. 12. 2008,
10.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2008, 10.09

8 let

Smučarska rokada v Severni Ameriki

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Medtem ko se najboljši alpski smučarji po prvem hitrostnem koncu tedna v Lake Louise selijo v Kolorado, pa bo v obratno smer potovala ženska karavana svetovnega pokala.

Seznam dolžnikov je po superveleslalomu in smuku v Kanadi nadvse zajeten, zato je pred smučarskim maratonom v Beaver Creeku, kjer bodo na sporedu kar štiri tekme svetovnega pokala, ozračje še toliko bolj napeto. Najboljše smukače po selitvi iz Kanade v ZDA prvi trening na sloviti progi "Ptice roparice" čaka že v torek. Drugi bo na sporedu v sredo, že v četrtek pa bodo na voljo prve točke v superkombinaciji, petek bo v Beaver Creeku namenjen smuku, sobota superveleslalomu, program v Koloradu pa se bo nato v nedeljo končal še z drugim veleslalomu sezone.

Po dokaj presenetljivem razpletu kanadskih tekem, za kar so v prvi vrsti poskrbele predvsem spremenljive vremenske razmere, se bo v Koloradu kar nekaj zvezdnikov svetovnega pokala znašlo pod prav posebnim drobnogledom. Predvsem branilec velikega kristalnega globusa Bode Miller in švicarski mojster hitrosti Didier Cuche bosta vsekakor nadvse motivirana. Podobno velja tudi za najboljšega slovenskega smukača Andreja Jermana, ki je v Kanadi ostal celo brez smukaških točk, nato vtis popravil s solidnim superveleslalomskim dosežkom, v ZDA pa bo visoko meril še v svoji paradni disciplini. Tudi Aleš Gorza si od ameriške postaje obeta precej več, tokrat predvsem v veleslalomu.

Prav posebne pozornosti pa bo tokrat deležen Norvežan Aksel Lund Svindal. Dobitnik velikega kristalnega globusa v sezoni 2006/07 se namreč po letu dni vrača na kraj "zločina". Prav na treningu v Beaver Creeku je namreč vsestranski Skandinavec grdo padel in zaradi niza poškodb predčasno končal sezono. V Kanadi se je dvakrat uvrstil med deseterico, v ZDA pa ga čaka tudi prav poseben psihološki preizkus.

Mazejeva po najboljšo kanadsko uvrstitev

Iz Kolorada v Kanado pa se seli ženski del "belega cirkusa". Po tehničnih preizkušnjah v Söldnu, Leviju in Aspnu se bodo ob koncu tega tedna predstavnice nežnejšega spola prvič pomerile še v boju za točke v hitrih disciplinah. Po spodbudnih rezultatih v Aspnu se je slovenska vrsta razdelila na dva dela. Večji del se pod vodstvom glavnega trenerja Boža Jaklina vrača v Evropo, Tina Maze pa se je skupaj s svojo ekipo in reprezentančnim trenerjem za hitri disciplini Dušanom Černigojem odpravila v Lake Louise. Tam bo Korošica po povrnjeni samozavesti lovila svojo najboljšo uvrstitev. Njen doslej najboljši kanadski dosežek je 19. mesto v superveleslalomu leta 2004.

Tina se bo z olimpijsko progo prvič soočila že v torek, ko bo na sporedu prvi od treh treningov, zares pa bo šlo ob koncu tedna. V petek in soboto bosta namreč na sporedu dva smuka, kanadski program pa se bo zaključil z nedeljski superveleslalomom.

Ne spreglejte