Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
10. 11. 2016,
9.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

svetovni pokal Peking 2022 Peking 2022 Pavli Čebulj

Četrtek, 10. 11. 2016, 9.16

6 let, 6 mesecev

Pavli Čebulj na pragu druge kitajske sezone

Slovenski trener Kitajce s prevajalko uči pogledovati proti Pekingu 2022

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Potem ko je slovenski trenerski štab usmerjal ruske priprave na olimpijske igre 2014 v Sočiju, se zdaj kitajska smučarska stroka na domače igre leta 2022 v Pekingu pripravlja v rokah Pavlija Čebulja, nesojenega vodje alpskih disciplin pri Smučarski zvezi Slovenije.

Pavli Čebulj s kitajskimi varovanci, s katerimi bo delal vsaj do olimpijskih iger leta 2018 v Pjongčangu. | Foto: Pavli Čebulj s kitajskimi varovanci, s katerimi bo delal vsaj do olimpijskih iger leta 2018 v Pjongčangu.

Potem ko je lansko poletje po nekajtedenskem opravljanju vloge vršilca dolžnosti vodje panoge ostal brez dogovorjene pogodbe s Smučarsko zvezo Slovenije, je koroški trener Pavli Čebulj nov izziv našel na Kitajskem. S tamkajšnjo smučarsko zvezo se je dogovoril za sodelovanje na področju postavljanja smučarskega sistema, ki med drugim vključuje tako trenersko delo kot izobraževanje kadra. Kot glavni trener bo na čelu kitajske reprezentance ostal vsaj do konca olimpijske sezone 2017/18, jasno pa je, da njegove delodajalce najbolj zanima smučarska podoba na domačih olimpijskih igrah leta 2022 v Pekingu.

Začel pri temeljih

"Kitajsko smučanje nima nobene tradicije. V bistvu postavljamo sistem pri temeljih. Nimajo pravih izkušenj in znanja, a želijo kar se da napredovati do olimpijskih iger v Pekingu. No, ti cilji so zdaj še nerealni. Do tega trenutka so Kitajci napredovali do te mere, da bi lahko mešali štrene na tekmovanjih nižje ravni v Aziji. Za kaj več pa bo treba počakati," pripoveduje nekdanji trener slovenske moške reprezentance, ki je v tujini deloval na Islandiji, Švedskem in Norveškem.

Nekdanja sodelavca v slovenski reprezentanci Pavli Čebulj in Jernej Koblar: prvi zdaj postavlja kitajski, drugi pa danski smučarski sistem. | Foto: Sportida Nekdanja sodelavca v slovenski reprezentanci Pavli Čebulj in Jernej Koblar: prvi zdaj postavlja kitajski, drugi pa danski smučarski sistem. Foto: Sportida

Sestavni del ekipe je tudi prevajalka

Poleg smučarskih izzivov Čebulju največ preglavic povzroča jezikovna pregrada. Sestavni del ekipe je zato stalno tudi prevajalka. "Brez tega delo ne bi bilo mogoče. Kitajski smučarji namreč ne govorijo nobenega tujega jezika," pojasnjuje glavni trener kitajskih smučarjev, ki ima v ekipi poleg vodje še tri pomočnike. Za razliko od slovenske trenerske enklave pred Sočijem 2014, ko se je v Rusijo preselilo kar 16 trenerjev in pomočnikov, so vsi domačini.

O proračunu ne govori

Novost za Čebulja, ki je moral v slovenski reprezentanci pogosto zagovarjati vsak porabljen evro, pa je tudi proračun. S številko nam namreč ni mogel postreči. Razlog? "O tem ne govorimo. Program podpira vlada Republike Kitajske," je odvrnil slovenski trener, ki se trenutno nahaja v smučarskem središču Wanlong, približno 300 kilometrov severno od Pekinga. Tudi sicer velik del priprav opravlja kar na Kitajskem, z ekipo pa je vadil tudi v Avstriji in Švici. "Program je prilagojen kitajski smučarski ravni. Izvajamo ga sistematično. Lani so se učili osnov tekmovalnega smučanja, letos poskušamo malo nadgrajevati," dodaja eden od številnih slovenskih trenerskih legionarjev v svetu alpskega smučanja.

Ne spreglejte