SiolNET. Sportal Zimski športi
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šinkovec: Zaprl se bom v Tamar in skakal za uspešno vrnitev

3

termometer

Eden od slovenskih junakov v lanski sezoni je bil tudi Jure Šinkovec, ki pa v tem trenutku prestaja rehabilitacijo po operaciji kolena. Z dvignjeno glavo se ozira po povratku med najboljše.

Pred dvema mesecema je moral Jure Šinkovec na operacijo kolena. Pri imitaciji skoka se je namreč zgodila nesreča in strgal si je stransko vez na desni nogi, potreben pa je bil tudi manjši poseg meniskusa. "S klubskim trenerjem sva naredila imitacijo skoka in sem prišel preveč nad njega. Ni me mogel slediti. Tekel je nazaj, vendar je padel v pat pozicijo. Nato sva se reševala. Jaz sem prijel celo njega, da bi ga rešil, vendar sem padel na desno stran. Malce se mi je zameglilo. Poizkusil sem, če bi lahko nadaljeval, vendar ni šlo. Zato sem se odločil, da opravim pregled z magnetno resonanco," je o težavah s kolenom povedal Jure Šinkovec.

Pred njim si je koleno poškodoval tudi Mitja Mežnar (rekonstrukcija sprednje križne vezi ter meniskusa), oba pa trenutno opravljata fizioterapijo na Centru medicine in športa na Fužinah. "Tretji teden delam s fizioterapevtom. Krepim koleno. V oktobru mi bodo sestavili program in začel bom delati za celotno telo. V dveh mesecih bom nato verjetno lahko skočil. Vendar ne bom prehiteval dogodkov. Če bo koleno zatekalo, ne bom rinil naprej. Načeloma mi gre dobro. Oteklina izginja. Lahko počepnem," o procesu zdravljenja pravi "Šinki", ki se je v soboto vrnil s krajših počitnic v Grčiji: "Stresno je bilo, ko se mi je zgodila poškodba. Tempiral sem svoje skoke, da bom letos stopil še stopničko višje. Nisem imel nobenih težav z novimi dresi in sem bil optimističen. Šok je bil na dan poškodbe, ko sem se peljal domov. Ko sem izvedel, da bom odsoten šest mesecev, me je zvilo. Vendar sem nato dobro vse skupaj sprejel. Ljudje mi stojijo ob strani. Po drugi strani sem si pa zdaj malce spočil glavo. Tri leta sem res garal in bil brez počitka in dopusta. Po eni strani mi paše ta počitek, po drugi strani mi gredo pa kocine po konci, ko vidim fante skakati."

Pri takšnih poškodbah je povratek težko napovedati, saj koleno od posameznika do posameznika drugače odreagira v fazi rehabilitacije. Šinkovec si želi, da bi se vrnil do svetovnega prvenstva v Predazzu. "Na začetku sem govoril, da bom januarja nazaj. Skoki so k sreči le tak šport, da se lahko brez težav vrneš nazaj. Pri drugih športih – recimo nogomet, odbojka – so gibi drugačni in je težje. Če se bo normalno zacelilo, bom poizkusil to sezono še skakati," je o povratku povedal Jure, ki izkorišča nastal položaj tudi za iskanje drugih poti, ko se bo enkrat odločil za zaključek športne poti: "Skoke bom zdaj spoznal še iz druge perspektive – s trenerskega stolpa. Zanima me. Ostal bom v tej smeri, saj me veseli delo z mladimi. Sem takšen tip človek."

Tudi on pa z največjim zadovoljstvom pozdravlja skakalnici v Planici, ki bosta nared oktobra. Pri povratku v karavano smučarskih skakalcev mu bodo treningi na novih skakalnicah zelo dobrodošli: "Dobim nasmeh na obrazu, ko slišim o napredku pri gradnji skakalnic v Planici. Zame bo veliko olajšanje in velik plus, ker bom doma treniral, ko se bom vračal. Nikamor se mi ne bo treba peljati. Vožnja vendarle naredi svoje. Dva dni ti vzame časa, tri dni pa potem skačeš. Glavo moraš imeti čisto pri skokih. Tukaj se bom lahko zaprl v Tamar in skakal."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin