Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
14.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 14.03

8 let

Še zadnji tekmi poletne sezone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Smučarje skakalce ta teden čakata še zadnji dve tekmi poletne sezone velike nagrade Mednarodne smučarske zveze (FIS) v Oberhofu (3. oktobra) in nato finale VN v Klingenthalu (6.).

V Nemčijo so odpotovali Jernej Damjan, Primož Pikl, Robert Kranjec, Jure Bogataj, Rok Urbanc, Jurij Tepeš in Jure Šinkovec. Ker ima Slovenija na VN na voljo šest mest, se bo trenerska ekipa na čelu z Ari-Pekko Nikkolo po večernem sestanku odločila, kdo izmed trojice Urbanc, Tepeš, Šinkovec v torkovih kvalifikacijah ne bo nastopil. Po dveh tekmah v Hakubi (8. in 9. septembra), ki ju je večina najboljših smučarjev skakalcev izpustila - Slovenijo so zastopali Jure Bogataj, Rok Urbanc in Jurij Tepeš -, se karavana poletne VN za sklepni del sezone spet seli v Evropo. Najprej se bodo najboljši smučarji skakalci pomerili 3. oktobra v Oberhofu, finale letošnjega poletja pa bo tri dni pozneje v Klingenthalu.

Izpeljali vse, kar so si zastavili

Premor v sezoni je slovenska reprezentanca izkoristila za enotedenske priprave v Oberstdorfu sredi septembra, ki so po besedah pomočnika glavnega trenerja Gorazda Pogorelčnika odlično uspele.

"Izpeljali smo vse, kar smo si zastavili, imeli smo odlične razmere za delo, skoraj idealne. Zelo dobro so skakali predvsem Damjan, Pikl in Kranjec, katerih skoki so na dovolj visoki ravni, da bi morali zadostovati za deseterico ali petnajsterico tudi v svetovnem pokalu. Precej dobro je skakal tudi Bogataj, preostalim fantom pa se mora posrečiti precej optimalen skok, če se želijo prebiti med 30 najboljših," je pojasnil Gorazd Pogorelčnik.

Vodi Thomas Morgenstern

V skupni razvrstitvi poletne VN sicer vodi Avstrijec Thomas Morgenstern (500 točk), drugi je Poljak Adam Malysz (460), na tretje mesto pred Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja (317) pa se je po obeh preizkušnjah v deželi vzhajajočega sonca prebil Švicar Andreas Küttel (359).

Najboljši Slovenec je Damjan (197) na osmem mestu, ki mu tako v kvalifikacijah ni potrebno nastopiti, saj ima kot član elitne deseterice nastop na tekmi zagotovljen, Pikl (68) je 25., do nekaj točk pa so na tekmah VN prišli tudi Rok Urbanc (32) na 46., Jure Bogataj (27) na 49., Jurij Tepeš (19) na 54. in Robert Kranjec (10) na 62. mestu.

Rezultatski cilji odprave po besedah Pogorelčnika ostajajo isti kot vso sezono doslej: ena uvrstitev do desetega mesta ter dva do trije skakalci v točkah. Junak minulih tekem v slovenskem taboru Jernej Damjan, ki je po nekaj uspehih v skupni razvrstitvi poletne VN na odličnem osmem mestu, je imel težave s poškodbo kolena, ki ga je spremljala vse poletje. Tudi zato je minule tedne bolj kot tehničnim treningom posvetil rehabilitaciji.

"Jernej tudi na pripravah v Oberstdorfu ni veliko skakal, nastopil pa je na državnem prvenstvu takoj po vrnitvi iz Nemčije, kjer je osvojil naslov posamičnega prvaka. Tudi minuli teden je skakal le enkrat, tako da lahko potrdim, da je s poškodbo precej bolje, kot je bilo. Bolečine čuti le še pri res ekstremnih obremenitvah," je še povedal Pogorelčnik.

Tekma v Oberhofu se bo v sredo, 3. oktobra, začela s prvo serijo ob 15.15, dan pred tem pa bodo na sporedu še kvalifikacije.

Ne spreglejte