Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
26. 2. 2009,
9.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 26. 2. 2009, 9.37

8 let

Rod brez odmevnejšega rezultata na domači tekmi

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski ljubitelji alpskega smučanja pred 48. pokalom Vitranc, ki ga bo Podkoren gostil ob koncu tedna, gojijo visoka pričakovanja. A statistika nedvomno ni na slovenski strani.

"Dejstvo je, da je pritisk na domačih tekmah vselej nekoliko večji. Po vsej verjetnosti bo tako tudi letos. Sicer pa gre za povsem običajno tekmo. Tekmovalcem dopovedujem, da se slalom v Kranjski Gori ne razlikuje prav veliko od tistega v Leviju ali Kitzbühlu," pred 48. pokalom Vitranc opozarja glavni trener slovenske reprezentance Urban Planinšek in tako svari pred prevelikimi pričakovanji. Le-ta bi bila delno upravičena, če bi se oklenili posameznih segmentov zadnje sezone in pol, dokaj nerealna pa ob upoštevanju podatka, da trenutni rod slovenske članske reprezentance v svojih vrstah nima tekmovalca, ki bi stal na odru za zmagovalce v tehničnih disciplinah, ter da je najboljša uvrstitev na domači tekmi svetovnega pokala 13. mesto Mitje Dragšiča na slalomu pred štirimi sezonami.

Generacija, ki se je po zelo obetavnih rezultatih v mlajših kategorijah že skorajda izgubila in se nato vendarle "našla", torej doslej še ni potrdila termina "prednost domačega terena". Tako je denimo Bernard Vajdič kot najboljši slovenski slalomist zadnjih štirih sezon na podkorenski strmini trikrat prišel do točk, njegova najboljša uvrstitev pa je 21. mesto. Izkušeni Mitja Valenčič (petkrat do točk) je bil doslej najboljši 17., med petnajsterico pa sta se uvrstila le Aleš Gorza (15.) in že prej omejeni Dragšič, ki se je ob trinajstem mestu še trikrat prebil med finaliste. Najbolj udarni možje slovenske vrste se bodo zatorej ob koncu tedna poleg boja za ugodno izhodišče in "podaljšek'' sezone spopadli še z urokom domačega prizorišča, ki vsaj doslej ni predstavljal velike prednosti. Družbo jim bodo delali še štirje mlajši tekmovalci (Miha Kürner, Matic Skube, Janez Jazbec in Anže Mralja), ki pa bodo uspeh dosegli že s kakšno uvrstitvijo v finale. Ne gre pozabiti, da doslej še niso prišli do točk, medtem ko pa bo 21-letni Mravlja celo debitiral v svetovnem pokalu.

Deset let od zadnje zmage

Pod zadnjo uvrstitev med najboljšo deseterico na domači tekmi sta se leta 2004 podpisala zdaj že "upokojena" slalomista Drago Grubelnik, ki je bil ob dvojni norveški zmagi Karlsen-Stiansen šesti, in Jure Košir štiri mesta za njim. Še daljšo brado imajo zadnje slovenske stopničke. Za slednje je bil leta 2001 na nadomestnem veleslalomu iz Aspna zaslužen Uroš Pavlovčič. Še nekoliko globlje pa je treba zapičiti zgodovinsko lopato, da bi našli zadnjo slovensko zmago. Prav letos je namreč minilo deset let od zmagoslavja Jureta Koširja, ki se je tako pridružil Bojanu Križaju in Roku Petroviču na seznamu podkorenskih junakov.

Ne spreglejte