Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
7. 1. 2021,
15.14

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,26

3

Natisni članek

tek na smučeh Anamarija Lampič Anamarija Lampič

Četrtek, 7. 1. 2021, 15.14

1 leto, 2 meseca

Anamarija Lampič, pogovor

Res je moralo biti hudo, da so Lampičevo spravili v jok #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,26

3

Anamarija Lampič | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenska športna javnost v zadnjih dneh z zanimanjem spremlja Anamarijo Lampič, našo najboljšo tekačico na smučeh, ki navdušuje na turneji Tour de Ski. Anamarija se je javila iz Italije, zadnje letošnje postaje prestižne turneje, in med drugim spregovorila tudi o tisti nesrečni tekmi, ko so jo neupravičeno kaznovali in ji odvzeli drugo mesto.

Po uspeli pritožbi se ji je na obraz ponovno prikradel nasmeh

Anamarije Lampič skoraj nikoli ne vidimo brez nasmeha na obrazu. A na novega leta dan so ji ga ukradli švicarski organizatorji. Ti so jo zaradi prehitevanja na uvodnem šprintu v Val Müstairju kaznovali in ji odvzeli drugo mesto. Naknadna pritožba slovenskega tabora je k sreči uspela, Anamariji so vrnili več kot zasluženo drugo mesto, s tem pa se ji je na obraz ponovno prikradel tudi nasmeh.

Sporen trenutek, ko naj bi naša tekmovalka ovirala sotekmovalko.

Ne spominja se, da bi bila kdaj kaznovana

Ko je 25-letna slovenska športnica pobrskala po svojem spominu, se nikakor ni spomnila, da bi bila kdaj v svoji karieri kaznovana zaradi nepravilne poteze. "Kaj naj rečem, bila sem že vesela novih stopničk. Na sebi sem že imela številko za na stopničke. Bil je šok, ker veš, da si naredil vse prav. Tudi sodniki morajo vedeti, da pri šprintu vsakokrat pride do kontakta. Tudi na tekmi v Dresdnu sem zlomila palico. To je del šprinta in nič ne moremo. Pred zavojem sem bila pred njo, in ko si enkrat mimo tekmovalca, ne gledaš več nazaj," se je spominjala tistega šprinta Lampičeva, ki jo je odločitev tekmovalne žirije precej prizadela.

"Začela sem jokati in se samo umaknila. V sebi sem vedela, da sem naredila vse prav. Ko sem bila v hotelu, sem se pomirila, in tudi vsi so me mirili z obljubami, da bodo uredili vse in da je bila storjena napaka. V nedeljo, ko sem izvedela, da so mi vrnili drugo mesto, sem imela nasmeh do ušes (smeh, op. p.)."

Anamarija Lampič | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

V šprintu cilja na finale, dosegljive so tudi stopničke

Pred tekmovalkami so v italijanskem Val di Fiemmeju še tri tekme. Veseli pa spoznanje, da je Anamarija, glede na prejšnja leta, v tem delu turneje manj utrujena. Na podlagi tega lahko še bolj samozavestno gleda na naslednje tekme.

"Danes sem bila že na progi. Ta je trda in zahtevna, tako kot vedno. Jutri grem v tekmo povsem sproščeno, moj glavni cilj je tekma v soboto, ko je na sporedu šprint, kjer imam najvišje cilje," je dejala in ob tem priznala, da so v šprintu dosegljive tudi stopničke.

Lani si jo je vzela na "izi" Lanski vzpon na Alpe Cermis ni vzela preveč resno. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Lanski vzpon na Alpe Cermis ni vzela preveč resno. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V petek jo torej čaka skupinski štart na deset kilometrov v klasični tekmi, v nedeljo pa brutalni vzpon na Alpe Cermis, kamor tekmovalke in tekmovalci pridejo povsem izčrpani. Lampičeva bo z vzponom, ki ji sicer ne ustreza najbolj, poskušala opraviti po svojih najboljših močeh. Lani je tekmo končala na zadnjem mestu, a je imela za to tudi zelo tehten razlog.

"Če gledamo lansko tekmo, sem si jo vzela res na "izi", potem ko sem imela rdečo majico že v rokah. Sploh se nisem obremenjevala, katera bom prišla gor. Prejšnja leta sem gor prišla utrujena, in mislim, da se bom tudi letos kar trudila in da ne bo tako lahko kot lani. To je po moje mnenju najtežja tekma v sezoni. Ta klanec je res zame naporen. Sem nekoliko višja tekmovalka in zaradi tega me kolena bolj bolijo. A če sem do zdaj prišla gor, bom tudi letos," je povedala športnica iz Valburge, ki si v skupnem seštevku turneje Tour de Ski želi zadržati osmo mesto, a se ob tem zaveda, da bo to vse prej kot lahka naloga.

Jessica Diggins trenutno vodi v skupnem seštevku Tour de Ski. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Jessica Diggins trenutno vodi v skupnem seštevku Tour de Ski. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Američanki sta jo presenetili

V skupnem seštevku nekoliko presenetljivo vodita Jessie Diggins in Rosie Brennan, na tretjem mestu pa je Julija Stupak. Švedinja Frida Karlsson je šele na četrtem mestu. "Moram reči, da sta me Američanki kar presenetili. Ujeli sta ta ritem in formo in se jima to kar dobro pozna. Več sem pričakovala od Švedinj," je dozdajšnji razplet turneje še pokomentirala trenutno druga najboljša šprinterka letošnje sezone.

Anamarija Lampič
Sportal Dvojna zmaga Američank, Lampičeva na koncu 19.
Nejc Brodar
Sportal Kljub šoku so vsi dobro opravili svoj del naloge
Anamarija Lampič
Sportal Izjemen dan: najprej so ji vrnili drugo mesto, nato je dosegla največji uspeh na razdalji #video
Ne spreglejte