Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
28. 2. 2016,
17.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc anketa Matjaž Debelak Jože Šlibar Primož Ulaga

Nedelja, 28. 2. 2016, 17.28

8 let

"Prevc bo dal svetu misliti za 50 let"

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ko si je Peter Prevc z novo zmago v Kazahstanu zagotovil veliki kristalni globus, so mu od srca zaploskali tudi starejši rojaki, ki so pred leti orali ledino slovenskih smučarskih skokov.

"Danes je tako lep dan, da sploh ne vem, če je bil v Sloveniji sploh kdo, ki ni Petra spremljal po televiziji (smeh). Z užitkom sem navijal zanj," je s prešernim glasom pripovedoval Matjaž Debelak. Pred 28 leti je v Calgaryju pisal zgodovino in postal prvi slovenski skakalec, ki je osvojil olimpijsko medaljo v posamični konkurenci, danes pa je na sončni strani Alp prisotna drugačna evforija, v kateri se časti osrednji junak Prevc. "Peter je kot računalnik. Držimo pesti, da bo takšen tudi v prihodnje. To, kar dela in kako uspešna je njegova generacija, je imenitno. Lahko smo ponosni in navdušeni, da ga imamo," je zaupal nekdanji skakalec iz Braslovč, ki je lani srečal abrahama.

Prepričan je, da je veliki kristalni globus največ, kar si lahko športnik sploh želi. "Da zdržiš vso sezono na tako visoki ravni in postavljaš tako visoke rezultate kot Peter, je nekaj neverjetnega. Zdaj ga bo težko loviti. Je mlad in lahko še marsikaj naredi, naslednikom pa je visoko dvignil letvico," ne skriva ponosa ob praznovanju dosežkov 23-letnega rojaka, ki je v zadnjih mesecih z neprestanimi podvigi obnorel Slovenijo.

"Letos bo Planica premajhna za vse. Za Petra bo treba narediti sprejem še na kakem drugem prizorišču," se je pošalil dvakratni dobitnik olimpijske medalje iz leta 1988 in dodal, da smo ga ravnokar ujeli med obiskom očeta Hanze, velikega ljubitelja smučarskih skokov in tudi nekdanjega tekmovalca.

"Brez mojega očeta ne bi bilo skokov na Štajerskem," je pojasnil Matjaž. Pred desetletji je z bratom Janezom pisal bratsko zgodbo v svetovnem pokalu, v tej sezoni z družinskim osvajanjem točk najbolj izstopajo Prevci.

"V soboto sem, tako se tudi spodobi, stoje pričakal himno, ki so jo zavrteli po Petrovi zmagi. Danes je bilo enako. To je zame enkratno. Kako suvereno je to naredil v zadnjih dveh dneh. Čestitke," je nova čarovnija, ki jo je v svetovnem pokalu v smučarskih skokih izvedel Prevc, očarala 81-letnega Jožeta Šlibarja.

Slovenec, ki se je leta 1951 vpisal v zgodovino športa kot novi svetovni rekorder v smučarskih "poletih" (141 metrov), je prepričan, da je februar mesec po godu najstarejšega izmed plejade Prevčevih skakalcev. Zmotil ga niti malce slabši učinek na Finskem.

"Finska Petru preveč ne ustreza. Tudi vreme tam je bilo malce čudno. Drugače pa je februar njegov mesec. Lani je postavil svetovni rekord 14. februarja (250 metrov v Vikersundu, op. p.), danes pa si je zagotovil velik kristalni globus. Planica je marca in predstavlja poglavje zase. Piko na i," ni mladostni veteran pozabil omeniti sklepno dejanje sezone, ki bo potekalo sredi marca in dolino pod Poncami napolnilo s Prevčevimi častitelji.

Nekdanji svetovni rekorder doživlja najboljšega smučarskega skakalca na svetu, ki prihaja iz Dolenje vasi, kot stroj. "Peter je stroj, ki ga je treba malce mazati in tudi 'maziti'. Saj sploh ne moreš verjeti, koliko tekem ima že za seboj v tej sezoni, pa še vedno skače tako imenitno. Na Finskem si je malce oddahnil. To je bilo treba. Stroj se je očitno pregrel, a je bilo to dobrodošlo za nadaljevanje. Do konca sezone ima še šest tekem. Štiri v tujini, dve v Planici. Trenerja Janus in Grilc bosta že vedela, kako ga pocrkljati do Planice, ko bo vrhunec," zaupa strokovnemu vodstvu reprezentance, ki praznuje s Petrom v Kazahstanu.

Ljubljančan, ki se je z izzivi v slovenskem skakalnem športu srečeval v različnih vlogah, zgodovinske nedelje ni doživljal tako evforično, kot bi marsikdo pričakoval.

"Finale sem si seveda pogledal, nisem pa toliko sledil dogajanju, ker se je že pred mesecem dni vedelo, da je boj za veliki kristalni globus dobljen. Matematično resda še ni bilo odločeno, a to so stvari, bolj pomembne za vas, novinarje. Športniki na to gledamo malce drugače. Jutri je že nov dan, vsaka tekma predstavlja nov izziv," pojasnjuje 53-letni Primož Ulaga.

Prepričan je, da je pred Petrom še lepa in velika kariera. "To je skupek vsega, tudi dobrega programa dela. Zadnjih pet let se odlično dela, fantje rastejo kot reprezentanca in posamezniki, na večjih tekmah so z izjemo svetovnega prvenstva v Falunu vedno osvajali medalje. Izziv sta le še pokal narodov in pa zlata medalja na olimpijskih igrah leta 2018," je izpostavil tisto, kar še manjka Prevcu in njegovemu rodu, ki v zadnjih letih razvaja z vrhunskimi dosežki.

Ulago, zmagovalca devetih tekem za svetovni pokal, je izjemno pozitivno presenetila visoka raven, ki jo Peter kaže od začetka pa do zadnje zmage v Almatyju.

"To je zelo visoka raven, zares neverjetno. Tehnični in dinamični skoki, dolgi poleti, najdaljše daljave, pri katerih je brez težav doskočil, zelo idealne linije ... Na nekaterih tekmah je deklasiral konkurenco. Skupni seštevek točk je pokazatelj, kako vrhunsko formo je držal od začetka do konca. To ni preprosto. V skupnem seštevku bo dosegel nov rekord, ki bo dal svetu misliti za naslednjih 50 let. Tina Maze je to naredila v smučanju, zdaj bo to uspelo še Petru," je najnovejši skakalni podvig povezal z velikim kristalnim globusom, ki ga je po sanjski sezoni 2012/13 prejela smučarska kraljica Tina Maze (2414 točk).

Ne spreglejte