Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
17. 1. 2021,
19.12

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

Natisni članek

Žiga Jelar Cene Prevc Tilen Bartol Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc Robert Hrgota Anže Lanišek Anže Lanišek

Nedelja, 17. 1. 2021, 19.12

3 leta, 3 mesece

Anže Lanišek z drugim mestom

Presrečni Lanišek imel dovolj vsega in naredil, kar je moral narediti

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

Anže Lanišek | Anže Lanišek je z odličnima skokoma pristal na drugem mestu. Streljaj je bil oddaljen od zgodovinske zmage. | Foto Sportida

Anže Lanišek je z odličnima skokoma pristal na drugem mestu. Streljaj je bil oddaljen od zgodovinske zmage.

Foto: Sportida

Vsaka izkušnja je dobrodošla in če se iz nje kaj naučiš, je zadovoljstvo toliko večje. Tega se dobro zaveda Anže Lanišek, ki je v Zakopanah dokazal, da se ne ustraši izziva. Po prvi seriji je vodil, nato tudi v drugo skočil odlično, a ob ekstremni daljavi doskočil nekoliko slabše, kljub vsemu pa osvojil izvrstno drugo mesto. Predvsem je pomembno, da je spodrsljaj v Bischofshofnu zdaj že za njim. A ni bil le Lanišek tisti, ki je imel razlog za zadovoljstvo – odlično sta nastopila tudi Domen Prevc (8.) in Tilen Bartol (12.).

Poljska očitno Anžetu Lanišku zelo ustreza in se v tej državi počuti domače. Pred dobrim letom je v Wisli skočil do premiernih stopničk, potem ko se je razveselil drugega mesta. V tej sezoni je bil prav tako na dobri poti, da v tem poljskem skakalnem središču stopi na oder za zmagovalce, potem ko je po prvi seriji vodil, a je na koncu zasedel šesto mesto.

Vsaka tovrstna izkušnja je dobrodošla za nadaljnjo pot. Drugič je bil v takšnem položaju v drugem poljskem kraju, Zakopanah. Na nedeljski izjemno izenačeni posamični tekmi je po prvi seriji spet gledal tekmece z vrha. Izziva se ni ustrašil, tudi v drugo skočil odlično, na koncu pa trepetal za zmago. S 143,5 metra je skočil dva metra manj od Mariusa Lindvika, ki je po prvi seriji zaostajal za pičle 1,3 točke. Oba sta imela pri dolgi daljavi težave pri doskoku. Svojega skoka je bil slovenski orel vidno vesel, na koncu pa je trepetal, kaj bo pokazal semafor. Ob njegovem imenu se je izpisalo drugo mesto, vsega 2,3 točke ga je ločilo od zgodovinske zmage.

Mislil je, da bo dovolj za premierno zmago

"Zelo sem bil vesel. Preprosto včeraj nisem delal skokov, kot jih znam. Obremenjeval sem se z vetrom, z vsem, samo s skoki ne. Tega sem imel dovolj. Rekel sem si, da se moram osredotočiti nase in opraviti tisto, kar najbolj znam. Uspelo mi je," je bil presrečen Lanišek, ki je ob doskoku z gesto pokazal, kako vesel je bil svojega nastopa.

Anže Lanišek | Foto: Sportida Foto: Sportida

Ob doskoku je mislil, da bo dovolj za zgodovinsko zmago, a je bil na koncu kljub temu zelo vesel drugega mesta, pa čeprav se mu je premierna zmaga izmuznila iz rok: "Mislil sem, da bo dovolj. Da sem šel malce čez zeleno črto. Ker je padlo toliko snega, je bilo nekoliko več snega povsem spodaj. Vedel sem, da bo šlo na tesno. Nimaš kaj, to je šport. Enkrat izgubiš, drugič dobiš."

Spodrsljaj v Bischofshofnu je pozabljen

Za Laniška so to tretje stopničke v sezoni, potem ko je bil v Engelbergu tretji in Innsbrucku drugi. Predvsem je skakanje v Zakopanah pomembno z drugega vidika in njegovi skoki imajo dvojno težo. Po spodrsljaju na zadnji postojanki prestižne novoletne turneje, kjer je v kvalifikacijah ostal brez tekme in odlične končne uvrstitve – pred Bischofshofnom je bil šesti –, se je hitro dvignil.

Za Anžeta Laniška so to tretje stopničke v sezoni, z drugim mestom pa se je v skupnem seštevku svetovnega pokala prebil na šesto mesto. | Foto: Sportida Za Anžeta Laniška so to tretje stopničke v sezoni, z drugim mestom pa se je v skupnem seštevku svetovnega pokala prebil na šesto mesto. Foto: Sportida

Če je v Titisee-Nuestadtu še skakal nekoliko bolj trdo, kar je potrdil tudi glavni trener Robert Hrgota, je član SSK Mengeš že na naslednjem prizorišču na Poljskem pokazal, da je s psihološkega vidika zelo napredoval. Umiril je glavo in spet pokazal prave skoke, ko je bilo najbolj potrebno.

Sprememba obrodila sadove

Domen Prevc se je prebudil in takšnega Domna reprezentanca potrebuje, poudarja glavni trener Robert Hrgota. | Foto: Sportida Domen Prevc se je prebudil in takšnega Domna reprezentanca potrebuje, poudarja glavni trener Robert Hrgota. Foto: Sportida "Po včerajšnjem povprečnem dnevu so danes določeni fantje naredili svoje. Predvsem Anže je naredil klik, spremembo, za katero smo se odločili po sobotni tekmi oziroma danes pred poskusno serijo. Uspelo je. Poskusni skok je bil odličen, zato sem bil pri njem za tekmo pomirjen, da bo meril na visoka mesta. Odličen drugi je bil. Morda bi moral zahtevati nižji nalet, a je, kar je," je po tekmi povedal Hrgota. 

Z drugim mestom se je povzpel tudi na skupni lestvici svetovnega pokala, na kateri zaseda šesto mesto in za četrtim Dawidom Kubackim zaostaja le 20 točk.

A ni bil le Lanišek tisti, ki je dvignil adrenalin med slovenskimi ljubitelji skokov. Domen Prevc je po dolgem času sestavil dva odlična skoka, kar se je odražalo tudi pri rezultatu. Razveselil se je osmega mesta in uvrstitve med najboljšo deseterico. Pred skoraj enim letom mu je to uspelo nazadnje, ko je bil na letalnici na Kulmu peti.

"Domen Prevc končno nabrusil samega sebe"

Zadovoljstvo na obrazu je imel tudi Tilen Bartol. Tretjič v sezoni je skočil do točk svetovnega pokala, a tokrat krepko nadgradil prejšnji uvrstitvi. Dvanajsto mesto in dobra skoka mu bosta dala zagotovo zagon za nadaljevanje sezone. Zlasti drugi, ki je bil dolg 140 metrov, z njim pa je pridobil kar 11 mest (5. rezultat druge serije).

Do točk sta skočil še Žiga Jelar (22.) in Cene Prevc (24.), skok pa se je ponesrečil Petru Prevcu, ki je zaradi slabšega doskoka za vsega 0,1 točke izgubil mesto med finalisti, medtem ko je bil Bor Pavlovčič tokrat preskromen.

Peter Prevc se ta konec tedna ni ujel s skakalnico v Zakopanah. | Foto: Sportida Peter Prevc se ta konec tedna ni ujel s skakalnico v Zakopanah. Foto: Sportida

"Domen je presenetil. Končno je malce nabrusil samega sebe. Prvi skok je bil odličen, drugi ne povsem. Če ga noga uboga, ga nese daleč. Takega Domna potrebujemo. Pohvalil bi Tilna. Končno! Drugi skok je bil izvrsten in če imaš ob tem še dobre pogoje, lahko napreduješ. Napredek je naredil tudi Žiga. Ni bil daleč od najboljših 15. Manjka mu le sproščenost. Morda je Cene znova pregorel v želji. Narediti bo moral spremembo. Peter Prevc se ta konec tedna s skakalnico nekako ni mogel ujeti. Doskok ga je stal nekaj točk. S slabim skokom in normalnim doskokom bi bil uvrščen okoli 25. mesta, kar je sprejemljivo, z dobrim pa je sposoben skočiti med deseterico," se je preostalih še dotaknil prvi mož stroke v slovenski reprezentanci.

Rezultati – Zakopane:

 1. Marius Lindvik (Nor)        296,5 (135,0/145,5)
 2. Anže Lanišek (Slo)          294,2 (133,5/143,5)
 3. Robert Johansson (Nor)      292,9 (132,0/141,0)
 4. Daniel Huber (Avt)          288,9 (132,5/139,0)
 5. Andrzej Stekala (Pol)       284,7 (134,0/136,5)
 6. Ryoyu Kobayashi (Jap)       282,4 (132,0/136,5)
 7. Yukiya Sato (Jap)           279,8 (133,0/135,0)
 8. Domen Prevc (Slo)           279,1 (131,0/134,5)
  . Markus Eisenbichler (Nem)   279,1 (129,5/134,5)
10. Daniel Andre Tande (Nor)    278,3 (132,0/134,0)
...
12. Tilen Bartol (Slo)          274,3 (126,5/140,0)
22. Žiga Jelar (Slo)            266,3 (128,0/135,5)
24. Cene Prevc (Slo)            261,8 (129,0/127,5)

...
 

Svetovni pokal, skupno (14):

 1. Halvor Egner Granerud (Nor) 956 točk
 2. Markus Eisenbichler (Nem)   716
 3. Kamil Stoch (Pol)           646
 4. Dawid Kubacki (Pol)         489
 5. Piotr Žyla (Pol)            469
 6. Anže Lanišek (Slo)          468
 7. Marius Lindvik (Nor)        437
 8. Robert Johansson (Nor)      435
 9. Karl Geiger (Nem)           397
10. Yukiya Sato (Jap)           362
...
20. Peter Prevc (Slo)           164
23. Bor Pavlovčič (Slo)         137
28. Žiga Jelar (Slo)             96
34. Domen Prevc (Slo)            69
41. Cene Prevc (Slo)             55
42. Timi Zajc (Slo)              43
44. Tilen Bartol (Slo)           39
52. Anže Semenič (Slo)           17

...

Ne spreglejte