Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 4. 2013,
10.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Uroš Velepec

Sobota, 20. 4. 2013, 10.46

6 let, 6 mesecev

Po najuspešnejši prihaja še ena najpomembnejših

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za večino slovenskih biatlonskih reprezentantk in reprezentantov je počitnic konec. Danes so namreč začeli trenirati po programu priprav na nadvse pomembno, olimpijsko sezono 2013-14.

"Prva ekipa, ki je s tekmovanji prenehala 20. marca, je z novimi treningi začela 20. aprila, tisti, ki so dirkali še v aprilu, predvsem Jakov in Teja, bosta začela po prvomajskih praznikih," nam je pojasnil kapitan slovenske biatlonske barke Uroš Velepec in dodal: "Vsi imajo tako na voljo štiri tedne za počitek, v tem času pa so seveda vsi aktivni. Tukaj ne gre za to, da bi ves ta čas lenarili, ampak je večina že delala kolesarske treninge, pohode v hribe in tako naprej." Podrobna analiza minule sezone je trenerskemu štabu dala odgovore na vprašanja, kako še izboljšati dosežke, ki so bili predvsem po zaslugi Jakova Faka in Teje Gregorin v minuli zimi odlični in prav nič se ne bi pritoževali, če jih v naslednji ponovita. A ambicije tako tekmovalcev kot trenerjev segajo višje. "Minula sezona je bila ena najboljših, če že ne najboljša. Toliko stopničk nismo dosegli še nikoli, uvrstitev med deset je bilo ogromno. S tega vidika je bila izjemno uspešna, seveda pa smo v posezonskih analizah iskali predvsem tiste stvari, ki niso 'štimale'. Tisto kar je bilo dobro nas ne skrbi in bomo na tem vztrajali še naprej, medtem ko je stvari, ki niso delovale najbolje tudi nekaj. Nekaj v streljanju, nekaj v teku, malo dinamike v krogih, prihodi na strelišče in odhodi z njega … Takšne stvari, ko podrobno analiziraš zadevo, pač udarijo ven in o tem je po sezoni tekla beseda. Trenerji smo pripravili strategijo, kako pristopiti reševanju teh težav in tekmovalcem pripravljena navodila in programe, kako vplivati na to in stvari lažje reševati," še pravi Velepec in zagotavlja, da pomembnost prihajajoče olimpijske sezone dobro delujočega sistema tokrat ne bo postavila na glavo: "Marsikdo mi pravi, češ, zdaj je pa olimpijska sezona in bo treba še bolj garati, a mislim, da tu ni potrebe po posebnih prijemih. Ta generacija se je za olimpijske igre pripravljala celo življenje, že od prejšnjih iger pa teče program priprav. To je štiriletni ciklus, kjer pač ne naredimo vedno vsega prav, zato tudi menjamo programe, da najdemo tistega najuspešnejšega. Eno leto pred igrami pač uveljavljamo tistega, ki se je pri določenem tekmovalcu najbolj izkazal. Eksperimentirali ne bomo, tako kot smo za prejšnje igre. Ne smemo pa gledati samo na olimpijske igre, pred nami je namreč cela tekmovalna sezona, v kateri je konkurenca še hujša kot bo v Sočiju. Vsaka tekma bo za nas pomembna, vsaka bo dala neke odgovore in na vsaki hočemo biti v ospredju."

Iz biatlonske reprezentance so potrjeni potniki za Soči zaenkrat le Jakov Fak, Teja Gregorin in Klemen Bauer, medtem ko je nesrečna epizoda z neizpolnjeno normo za nastop udarne mešane štafete še živa. Na delu so trenutno funkcionarji, a prav veliko upanja za ugodno rešitev bržčas ni, pojasnjuje Velepec: "Vsi papirji so vloženi na tehnično komisijo, ki bo podala mnenje. Če bo to pozitivno, bomo z njim lahko operirali naprej. Če ga dobimo, moramo v akcijo vsi, od predsednika OKS Janeza Kocjančiča do našega vodstva. Poskušali bomo doseči kar se da, a se moramo zavedati, da smo majhni in se ne smemo slepiti, da je MOK kakšna neka elastična organizacija, ampak precej okostenela tvorba."

Večina članov A reprezentance torej od danes naprej že trenira po olimpijskem programu, na prvih skupnih pripravah pa se bo celotna izbrana vrsta zbrala v začetku maja.

Ne spreglejte