Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 3. 2009,
8.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 12. 3. 2009, 8.12

8 let

Petra ni pozabila klasike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V norveškem Trondheimu se bodo ob 14. uri najboljše tekačice pomerile v klasičnem šprintu, disciplini, v kateri Petra Majdič v tej sezoni svetovnega pokala ne pozna poraza.

Sezona 2008/09 je do sedaj ponudila tri šprinte v klasični tehniki, od tega je naša najboljša smučarka tekačica slavila v Kuusamu in Otepääju, medtem ko v Vancouvru ni nastopila. V svoji paradni disciplini je Majdičeva nanizala že osem zmag, v tej sezoni pa je prvič v karieri slavila tudi na šprintih v prosti tehniki. "Glede na to, da v zadnjem času v svetovnem pokalu prevladujejo šprinti prostega sloga, težko rečem, kje sem v klasiki. Definitivno pa je nisem pozabila," je pojasnila Petra Majdič, zmagovalka štirih šprintov prostega sloga v tej zimi.

Za dobro uvrstitev bo morala Petra štirikrat na štart, vse štiri 1,4 kilometrske kroge pa bo treba odteči brez večje napake. "Šprint je tvegana disciplina, v kateri je v prostem slogu veliko odvisno od prerivanja, v klasičnem pa od izbire maž," je realna slovenska šampionka. Prav izbira prave maže bi lahko bila ključnega pomena tudi v Trondheimu, saj je na prizorišču svetovnega prvenstva 1997 odjuga močno zmehčala snežno odejo in otežila sicer dokaj nezahtevno progo.

Pomislili tudi na zmago

Kljub temu bo Majdičeva v tretjem največjem norveškem mestu zaradi izjemnih rezultatov v najkrajši tekaški disciplini nosila breme favorita. "Petra je v šprintih favoritinja. Tokrat si želimo, da bi se uvrstila med najboljše tri, seveda pa smo pomislili tudi na zmago," je iskren trener Ivan Hudač. Pod slovaškimi Tatrami rojeni strokovnjak je dodal, da je v klasičnem šprintu konkurenca za spoznanje manjša kot v prostem, Majdičevi pa bosta tokrat šli "na roko" tudi odlični Finki Pirjo Muranen in Virpi Kuitunen, katerih zaradi bolezni ne bo na štartu. A olajšanja v slovenskem taboru zaradi tega ni. "Teoretično lahko katera tekmovalka izkoristi dobro dnevno formo in zmaga prvič v karieri," je pazljiv Hudač. Kako nepredvidljiv je smučarski tek, je pokazal šprint na svetovnem prvenstvu v Libercu, na katerem se je od sanj za medaljo zaradi spleta nesrečnih okoliščin Majdičeva poslovila že v četrtfinalu.

V osrednji Norveški bosta poleg šprinterske kraljice, ki dobiva bitko z zahrbtno virozo, katero je staknila ravno v Libercu, nastopili tudi preostali slovenski specialistki za najkrajšo disciplino Katja Višnar in Vesna Fabjan. Slednja je na zadnjem šprintu v Lahtiju posegla celo po četrtem mestu, v Trondheimu pa bo dirka na sporedu v klasični tehniki, zato takega podviga od nje ne gre pričakovati.

Ne spreglejte