Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
4. 1. 2014,
9.29

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Peter Prevc Peter Prevc Robert Kranjec Jurij Tepeš Innsbruck

Natisni članek

Sobota, 4. 1. 2014, 9.29

8 let, 3 mesece

"Nordijskemu kombinatorcu" loterija na Bergislu, Prevc odličen šesti

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Veter je odigral pomembno vlogo na tretji tekmi novoletne turneje. Na vrh je presenetljivo ponesel Finca Anssija Koivuranto. Peter Prevc, odličen šesti, in najboljši ostali brez drugega skoka.

Že v petkovih kvalifikacijah so imeli skakalci obilico težav na Bergislu. Veter je občutno spreminjal smer gibanja. Nič drugače ni bilo danes na tekmi.

Naglič do najboljše uvrstitve v karieri

Od slovenskih skakalcev je imel v prvi seriji, ki je bila na koncu tudi odločilna, saj druge zaradi slabše vidljivosti in spreminjajočih razmer niso izpeljali do konca, najboljše pogoje Rok Justin, a ni znal izkoristiti dvojnega darila – dober veter in slabši nastop tekmeca na izpadanje Michaela Neumayerja. ''Škoda. Imel sem dobre pogoje. Morda celo predobre. Z mize sem prišel previsoko in nato izgubljal hitrost,'' je dejal Justin.

Tomaž Naglič je na Bergislu občutil, kakšno moč je imel veter. V prvi seriji se je kot srečni poraženec uvrstil v drugo in bil 17., a je v drugo ravno pri njegovem skoku zapihalo od zadaj in ga kmalu prizemljilo. Na njegovo srečo je obveljal le prvi skok in tako je prišel do najboljše uvrstitve v karieri.

Prevc znova slovenski junak

Jaka Hvala in Robert Kranjec, slednji je imel slabe razmere za skok, sta imela tudi nekaj sreče, da sta njuna tekmeca Lukas Hlava in Wolfgang Loitzl pristala na "pukl" in se uvrstila med dobitnike točk. "Saj ste sami videli, kakšne razmere so vladale. Težko je sploh govoriti o občutkih, saj je veter pihal spremenljivo," je po tekmi povedal Kranjec.

Zato pa je odličen skok uspel Petru Prevcu. Daljava 128 metrov ga je ponesla na šesto mesto, kar je nova odlična uvrstitev za skakalca iz Dolenje vasi. S tem rezultatom je tudi napredoval v skupni razvrstitvi novoletne turneje. Na petem mestu je prehitel Andersa Bardala, zelo blizu pa je tudi četrtemu, na katerem je zasidran veteran Noriaki Kasai – 4,6 točke je razlika med njima.

Na vrhu nekdanji nordijski kombinatorec

Zato pa smo na znamenitem Bergislu presenetljivo videli na vrhu Finca Anssija Koiuvuranto. Nekdanji nordijski kombinatorec je ob odličnih pogojih naredil vrhunski skok (132,5 m). "Ne vem, kako sem prišel do te zmage. Izjemno sem vesel tega uspeha. Tudi sam sem presenečen. Imel sem dobre pogoje, a sem prav tako naredil dober skok," je bil vesel prve skakalne zmage v karieri Koivuranta, ki je kot kombinatorec sedemkrat stal na najvišji stopnički v svetovnem pokalu.

Še meter dlje je v identičnih razmerah skočil Švicar Simon Ammann, a dobil slabše ocene sodnikov za izvedbo.

Ammann se je danes nekoliko približal dozdajšnjemu junaku novoletne turneje Thomasu Diethartu v skupnem seštevku. Pred zadnjo postojanko v Bischofshofnu zaostaja le še 9,4 točke. Na tretjem mestu je zdaj Thomas Morgenstern, ki je imel v Innsbrucku slabe razmere, a iztržil kljub temu veliko ter se uvrstil na osmo mesto – za Diethartom zaostaja 15,4 točke.

Z nestrpnostjo lahko pričakujemo zadnjo preizkušnjo v Bischofshofnu, kjer se bo trojica udarila za glavno nagrado.

Ne spreglejte