Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 2. 2008,
16.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 16. 2. 2008, 16.28

8 let

Neunerjevi zlato, Slovenki povprečni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predzadnji dan biatlonskega svetovnega prvenstva so se dekleta pomerila na 12,5-kilometrski preizkušnji s skupinskim štartom. Najhitrejša je bila Nemka Magdalena Neuner, Slovenki na 14. in 25. mestu.

Enaindvajsetletna Magdalena Neuner, rojstni dan je praznovala prav na prvenstvu, je osvojila že svoj peti naslov svetovne prvakinje. Lani je bila v Anterselvi najboljša v sprintu in zasledovanju ter s štafeto, letos pa se je veselila uspeha v mešani štafeti in na tekmi s skupinskim štartom.

Visoke cilje ima tudi v nedeljo na zadnji tekmi prvenstva - ženski štafeti -, kjer so Nemke ob Rusinjah prve favoritinje za zmago. Nemka je na tekmi vodila od štarta do cilja. Na prvih dveh streljanjih je svoje delo opravila brez napake in imela po polovici že več kot 50 sekund prednosti pred zasledovalkami na čelu s Poljakinjo Magdaleno Gwizdon in Rusinjo Jekaterino Jurjevo.

Najhitrejša v smučini

V drugem delu je šlo težje. Na prvem streljanju stoje je Neunerjeva nato morala dvakrat v kazenski krog in tekmice so se ji približale. Ko je Neunerjeva dvakrat zgrešila še na zadnjem streljanju, so strelišče skupaj zapustile Neunerjeva, Norvežanka Tora Berger, Rusinja Jekaterina Jurjeva in Ukrajinka Vita Semerenko. Neunerjeva je še enkrat potrdila, da je trenutno najhitrejša v smučini. Njen ritem je zdržala le Bergerjeva, ki je na koncu zaostala tri sekunde. "S Toro sva v zadnjem krogu bili izjemen boj in za trenutek sem že pomislila, da je tudi srebrna medalja odličen izid. Na koncu se je pokazalo, da sem imela danes malce več moči," je po tekmi dejala Nemka, ki je potarnala le nad lastnim streljanjem, ki bi jo skoraj stalo zlata. "Na koncu ni bilo prav nobene taktike. Napadala sem, kolikor močno sem mogla. No, ni šlo. Neunerjeva je bila predobra zame. Kljub temu sem svoje prve medalje tukaj zelo vesela," pa je dejala 27-letna Norvežanka.

V boju za bron pa je imela lanska zmagovalka Pokljuke Jurjeva več moči od Ukrajinke. V boj za zmago se Rusinja na zadnjem 2,5-kilometrskem krogu ni vključila: "Tukaj sem nastopila prav na vseh tekmah in v zadnjem krogu nisem več zdržala. Preveč sem utrujena."

Slovenski tekmovalki sta tekmo odlično začeli. Obe sta zadeli vseh prvih pet strelov in Ravnikarjeva je strelišče zapustila kot tretja, Gregorinova pa kot deseta. Ko sta se morali po drugem streljanju dvakrat zavrteti v kazenskem krogu, sta nazadovali na 17. in 18. mesto. "Tako čudno je pihalo, da enostavno ni šlo. Kot vselej, je potrebno tudi nekaj sreče, ki je danes nisem imela. Še dobro, da je servis odlično pripravil smuči," je nastop ocenila Ravnikarjeva.

Brez nezadovoljstva

Gregorinova je bila na tretjem streljanju spet 100-odstotna in napredovala na 14. mesto, Dijana Ravnikar pa je po dveh zgrešenih strelih padla na 24. Na zadnjem streljanju sta obe v kazenski krog zavili enkrat in približno obdržali svoja mesta. Bolj zadovoljna je bila s končnim izkupičkom seveda Teja Gregorin: "Forma se vzpenja. Že tretjič zapored sem pokazala dober nastop. Žal mi je za zgrešena strela leže, kjer sem morda naredila napačno korekcijo. Tudi tek je precej boljši. Na začetku prvenstva me je Finka z lahkoto prehitela v zadnjem krogu, danes pa sem jaz njo. Ni razloga za nezadovoljstvo."

Nedeljska tekma štafet

Slovenski nastopi na SP se bodo končali z nedeljsko tekmo štafet. Kljub temu, da so tekmovalke že utrujene in da v ekipi ni Tadeje Brankovič ter so možnosti za res vidno uvrstitev majhne, reprezentantkam tekma ni odveč. "To je zadnja tekma. Če bi bila danes štafeta in jutri tekma s skupinskim startom, bi zaradi počitka morda lahko premišljevali o odpovedi, tako pa to seveda ne pride v poštev," je dejala Gregorinova. "Ne glede na to, da imamo v reprezentanci eno mlajšo tekmovalko, se bomo potrudile do konca," pa je dodala Ravnikarjeva in pristavila, da si tudi Lili Drčar zasluži ta zadnji nastop, zaradi katerega je pravzaprav sploh prišla na SP.

Skupni vrstni red v svet. pokalu (18 od 26 tekem):

1. Andrea Henkel (Nem) 576 točk 2. Sandrine Bailly (Fra) 542 3. Martina Glagow (Nem) 532 4. Kati Wilhelm (Nem) 531 5. Magdalena Neuner (Wallgau) 524 6. Jekaterina Jurjeva (Rus) 521 7. Tora Berger (Nor) 505 8. Svetlana Slepcova (Rus) 436 9. Helena Jonsson (Šve) 418 10. Anna Carin Olofsson (Šve) 394 ... 15. Teja Gregorin (Slo) 244 24. Dijana Grudiček Ravnikar 147 71. Andreja Mali (Slo) 2 ...

Ne spreglejte