Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
1. 12. 2011,
12.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Matjaž Triplat Maja Vtič Špela Rogelj Katja Požun

Četrtek, 1. 12. 2011, 12.27

8 let

Naša dekleta so navajena na Schlierenzauerja

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V soboto se bo začela premierna sezona svetovnega pokala v skokih za dekleta in slovenska dekleta so sodeč po dobrih skokih na tekmi celinskega pokala pripravljena za uvod v Lillehammerju.

Slovenska reprezentanca bo na prvi tekmi nastopila s petimi skakalkami - Katja Požun, Špela Rogelj, Urša Bogataj, Maja Vtič in Anja Tepeš, ki se je priključila ekipi kar v Lillehammer, kamor so dekleta pripotovala prav danes. Prve štiri so svojo pripravljenost že preizkusile na tekmi celinskega pokala v Rovaniemiju, kjer so dobro nastopile. Na prvi tekmi je zmagala Požunova, druga je bila Rogeljeva, četrta Bogatajeva in peta Vtičeva, na drugi pa slovensko zmagoslavje preprečila Japonka Sara Takanashi – lani enajsta najboljša skakalka na svetu. In prav primerjava z Japonko je verjetno dober podatek pred uvodno tekmo v svetovnem pokalu, ki bo v soboto. "Mlajši del ekipe je že v Rasmauu dosti solidno skakal. Primerjavo smo imeli z Japonkami – Takanashijeva sodi v vrh. Lahko smo zadovoljni, čeprav vidim še dovolj tehničnim napak. Sam pristop še ni bil na maksimalni ravni. Malce je bilo prisotne nervoze, vendar moramo bolj zrelo stvari razčiščevati. Maja Vtič se dviguje. Pri njej so še prisotne določene tehnične težave, ki ji preprečujejo izvedbo tisti kakovostnih skokov, katere je sposobna narediti. Malce ima tudi težave z opremo, vendar me zanjo ne skrbi. Na Finsko smo šli predvsem iz vidika tekme. Potrebujemo jih. Imamo dokaj mlado ekipo, ki potrebuje, da pride v tekmovalni ritem," je sprva povzel dogodke v Rovaniemiju glavni trener Matjaž Triplat, ki je v Lillehammerju dočakal tudi pomočnika Primoža Peterko, ki je na Norveško pripotoval s kombijem.

Kot pravi Triplat, so od tistih najboljši nacij na tekmi celinskega pokala na Finskem manjkale Avstrijke, Nemke, Italijanke kot tudi Američanke. Lani je denimo blestela naša severna soseda Daniela Iraschko, ki je bila suverena v celinskem pokalu. Druga skakalka je bila Francozinja Coline Mattel, tretja pa Eva Logar, ki je na žalost poškodovana. Ravno na deseto mesto se je uvrstila še Maja Vtič, zato lahko pričakujemo, da bodo slovenske skakalke tudi v svetovnem pokalu med najboljšimi. "Tekmice bi se nas morale bati," je pred časom optimistično dejala Rogljeva.

Sobotna tekma v Lillehammerjju pa bo prav posebna za dekleta, saj bodo skakala praktično vzporedno z najboljšimi skakalci na svetu. Po njihovi prvi seriji bodo namreč uvodni skok opravili fantje, enak vrstni red pa bo tudi za drugo serijo na manjši napravi Lysgardsbakken. Verjetno pa se bodo nekaterim dekletom ob vstopu v zgodovinsko serijo svetovnega pokala še dodatno zašibila kolena ob stiku s tistimi najboljšimi skakalci, saj so jim nekateri izmed njih tudi vzorniki. "Verjetno obstaja tista mladostna 'zaljubljenost'. Ne vidim pri tem večjih težav. Podpiram idejo, da tekmujemo skupaj s fanti. Z njimi se srečujemo tudi na treningih. Letos smo imeli celo možnost dvakrat skakati skupaj z Gregorjem Schlierenzauerjem. Mi moramo biti skoncentrirani le na lastne naloge," o tej temi pravi Triplat, ki glede rezultatskega cilja na samem uvodu ne more dati eksplicitne napovedi: "Bolj gledam generalno na sezono. V Lillehammerju bomo videli, kje smo in kaj pomenimo v svetovnem merilu. Punce morajo uživati v skokih. In temu je namenjena vsaka tekma. Mi smo dobro pripravljeni."

Ne spreglejte