Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 11. 2008,
14.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 11. 2008, 14.20

8 let

Miran Tepeš izdal prvo knjigo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Miran Tepeš, nekdanji uspešni smučarski skakalec, je v samozaložbi izdal svojo prvo knjigo Z vetrom.

Gre za potopis o potovanju z jadrnico okoli sveta, v katerem na 320 straneh slikovito opisuje jadranje, ki ga je izvedel v več etapah med letoma 2006 in 2008 in na katerem je z 12-metrsko jadrnico preplul 26.541 navtičnih milj.

Na svoji poti okoli sveta je avtor spoznal zanimive dežele in ljudi, ki jih je ujel tudi na 400 fotografijah, ki bogatijo knjigo. 300 dni je jadral v družbi prijateljev, včasih tudi sam. Od tega je 192 dni prejadral, 77 dni je preživel na otokih, v zalivih in različnih pristaniščih, 17 dni na letalih in letališčih, 14 dni pa je porabil za vzdrževanje in popravila jadrnice Skokice, ki je s svojim imenom v jadranje vnesla tudi avtorjevo ljubezen do smučarskih skokov.

Na tako dolgi in razburljivi poti marsikdo najde tudi samega sebe. "Samotni dnevi sredi oceana so tudi mene kdaj prisilili h globljemu razmišljanju o sebi, včasih pa se je na potovanju tako veliko dogajalo, da za razmišljanje ni bilo časa," pravi Tepeš. O svojih notranjih občutkih in izkušnjah je spregovoril tudi v potopisu Z vetrom.

"Rad sem jadral in sanjal o jadranju okoli sveta. Z veseljem sem bral knjige drugih, ki so jadrali okoli sveta in se sam pri sebi zaobljubil: če mi bo uspelo objadrati svet, bom o tem tudi sam napisal knjigo. Sedaj sem si to obljubo izpolnil. V knjigi ni opisano le potovanje, temveč, na prigovarjanje prijateljev, tudi moje doživljanje in moji občutki v samotnih dneh na oceanu," je na današnji predstavitvi knjige dejal Tepeš.

Knjiga je izšla v nakladi 2000 izvodov, kupiti pa jo je mogoče tako v knjigarnah po Sloveniji kot na spletu (www.tepes.info) po ceni 30 evrov za izvod.

Ne spreglejte