Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 1. 2012,
21.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 26. 1. 2012, 21.56

8 let

Mazejeva druga, Ferkova peta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na prvi tekmi sezone v superkombinaciji za alpske smučarke je Tina Maze osvojila drugo mesto, imeniten slovenskih uspeh pa je s petim mestom dopolnila Maruša Ferk. Zmagala je Lindsey Vonn.

Po uvodnih nastopih v sončnem St. Moritzu je kazalo najboljše predstavnicam onkraj ''velike luže'', saj sta bili dolgo časa v vodstvu Leanne Smith in Julia Mancuso. Prva izmed slovenskih tekmovalk, Maruša Ferk, si je za Smithovo prismučala več kot sekundo zaostanka, takrat vodilni Američanki pa se je bolj približala Tina Maze. Zaostala je le 41 stotink sekunde, z izjemno slalomsko formo, ki jo kaže v zadnjih mesecih, pa bi si lahko v ''drugem današnjem polčasu'' močno izboljšala uvrstitev. Črnjanko so nato prehitele Maria Höfl-Riesch, Elisabeth Görgl in Lindsey Vonn. Slednja je postavila najboljši čas, najbližjo zasledovalko pa je prehitela kar za 61 stotink sekunde. Mazejeva za vodilno Američanko zaostaja skoraj poldrugo sekundo. Ilka Štuhec je zaostala za Ferkovo 13 stotink in se uvrstila na 22. mesto.

Slalomski del superkombinacije, postavitev ni bila težje narave, je pa bila proga zelo ledena, kar je tekmovalkam povzročalo kar nekaj težav, je prinesel slovenskemu taboru ogromno zadovoljstva. Kot prva je resda nastopila Ilka Štuhec, ki se ji nastop ni posrečil. Štajerka je namreč v zgornjem delu proge naredila veliko napako, ki jo je stala prevelikega zaostanka (več kot 17 sekund, kar je preveč od pravila 107 odstotkov časa zmagovalke). Nato pa se je po progi spustila Maruša Ferk, prevzela vodstvo z visoko prednostjo in opravila nalogo odlično. Ker sta Američanka Stacey Cook in Španka Carolina Ruiz Castillo odpovedali nastop v slalomskem delu superkombinacije, si je že pred štartom popravila uvrstitev za dve mesti. Doslej je bila njena najvišja uvrstitev v superkombinaciji 13. mesto, Gorenjka, ki je v St. Moritzu ostala dolgo časa na vrhu, pa je v petek dosegla nov mejnik. Uvrstila se je med najboljših pet. Prehitela jo je šele Avstrijka Kathrin Zettel. Ko je Tini Maze z izjemnim slalomskim nastopom vrgla rokavico Avstrijka Nicole Hosp, se Korošica ni ustrašila. Ohranila je prednost in se znašla v vodstvu, na koncu pa osvojila odlično drugo mesto. Zaostala je le za Američanko Lindsey Vonn, tudi najboljšo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Mazejeva je dobila zadnjo superkombinacijo v lanski sezoni v Trbižu, tokrat pa se je zadovoljila z drugim mestom.

Massi: Potrebno bo popraviti ravninski del

Mazejeva je po nastopu povedala, da ji je zmaga spolzela iz rok v zgornjem delu smukaške tekme. "Na smuku v zgornjem delu izgubljam preveč časa. Ne najdem mirnih zavojev na položnejših delih. Tam sem preveč izgubljala, slalom pa je bil zelo dober in vesela sem uspeha. Po bolezni že v Kranjski Gori nisem bila stoodstotna. Še včeraj na treningu sem bila zaskrbljena, noge niso bile prave za brezkompromisni napad. Danes je bilo bistveno bolje in sem lahko napolnila baterije pred tekmo. Vesela sem, da je tako," je bila zadovoljna Mazejeva.

Görglova je naredila veliko napako sredi slalomskega nastopa in ostala brez uvrstitve, podobno pa je storila tudi Maria Höfl-Riesch, ki je bila na koncu šele 21. Tina Maze je bila z najboljšim slalomskim časom v boju za zmago vse do nastopa Vonnove, ki je imela tako veliko prednost, da ji niti nekoliko slabši slalomski nastop ni preprečil zmagoslavja, 48. v karieri. Vonnova je po prvi superkombinaciji v sezoni povečala vodstvo v skupnem seštevku pokala pred Mazejevo na 302 točki; Američanka ima 1070 točk, Mazejeva pa 768. "Na smuku smo imeli nekoliko preveč zaostanka, kar se je pozneje pokazalo tudi na slalomu. Potrebno bo popraviti ravninski del, kjer je Mazejeva izgubila skoraj sekundo. V tehničnem delu proge je smučala bolje, čeprav je naredila manjšo napako. V slalomu pa je naredila odličen rezultat, saj je dosegla najboljši čas, vendar pa ima še rezerve. Je pa v slalomu že na tistih mestih, na katerih mora biti, zato smo zelo zadovoljni," je ocenil Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze. "Želim popraviti svoj smukaški nastop. Sama še ne znam spustiti smuči, te pa tudi niso najhitrejše. Daleč sicer od tega, da bi bile slabe, vendar pa skušajo to izboljšati, pa tudi sama pri sebi iščem še tiste malenkosti, ki jih lahko še izboljšam," je Mazejeva iskala drobce, ki bi jo popeljali do prve zmage v tej zimi.

M. Ferk: Slalom mi je šel fantastično

Mazejeva pa tokrat ni bila edina Slovenka v družbi najboljših. V slalomu, drugem delu kombinacije, je Ferkova izjemno opravila svoj nastop in s petim časom krepko napredovala. Dolgo je vodila, prehitele pa so jo le štiri tekmovalke. S tem je dosegla svoj tretji izid v karieri. Tretja je bila 30. januarja 2009 na slalomu v Garmisch Partenkirchnu, četrta pa na smuku 6. marca 2010 v Crans Montani.

Tudi Ferkova, podobno kot Mazejeva, ni bila najbolj zadovoljna z zgornjim delom smuka. "Na smuku mi ni šlo najbolje že na treningih, posebej zgornji del v prvih 50 sekundah. Spodnji del, ki je tehnično zahtevnejši, mi je veliko bolje uspeval in sem imela zaostanke za uvrstitev okrog desetega mesta. Slalom pa mi je danes šel fantastično in sem izjemno zadovoljna. V zadnjem mesecu sem se bolj posvečala hitrim disciplinam. Na slalomskih smučeh sem bila le nekajkrat. Na tako trdih podlagah, kot je bila tokrat, pa slaloma nisem vadila. Imela sem zelo dobro pripravljene smuči, saj so robniki zelo dobro 'prijeli'. Od starta do cilja sem bila v zelo dobrem položaju. Pred mano so le tekmovalke, ki so dobre v vseh disciplinah, kar kaže, da sem zelo napredovala. Na St. Moritz me vežejo lepi spomini, saj sem med drugim v evropskem pokalu tudi zmagala. Le lani me je doletel nesrečen padec," je povedala Ferkova.

V soboto bo v St. Moritzu na sporedu smuk.

Ne spreglejte