Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 1. 2010,
8.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 29. 1. 2010, 8.01

8 let

Legenda, mit, Matti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Matti Nykänen, najboljši skakalec vseh časov, se te dni mudi v Sloveniji. Legendarni finski smučarski skakalec sodeluje na Svetovnih zimskih masters igrah, ujeli pa smo ga v Žireh.

Sedaj 46-letni Nykänen, ki je bil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja nesporni vladar smučarskih skakalnic in je edini človek v zgodovini, ki je osvojil tako olimpijsko zlato, naslov svetovnega prvaka ter zmagal v skupnem seštevku svetovnega pokala in na znameniti novoletni turneji štirih skakalnic, ima za seboj imenitno kariero, a tudi precej burno, s škandali zaznamovano, zasebno življenje po njej. Na Finskem je dokaj hitro iz športnega polbožanstva potonil v kontroverzno atrakcijo in je v zadnjih letih bolj ali manj polnil strani rumenih časnikov. "To je za menoj, četudi je bilo marsikaj precej napihnjenega ali pa preprosto izmišljenega," na vprašanja o tej, bolj temni plati svojega življenja zadržano odgovarja s 46 zmagami bržčas neulovljivi rekorder svetovnega pokala, ki je štirikrat prejel kristalni globus skupnega zmagovalca.

Kljub vsem škandalom, zaradi nasilništva je celo dvakrat pristal v zaporu, pa Nykänen ostaja priljubljen, v naših krajih pa mu status večne legende zagotavljata Planica, na kateri je večkrat podrl takrat še neuradni svetovni rekord - leta 1986 je poletel 191 metrov - in pa zlata ter srebrna medalja z olimpijskih iger leta 1984 v Sarajevu. "Na Sarajevo imam samo lepe spomine, je pa zelo žalostno, kaj se je s tem mestom zgodilo po tem, v vojni," nam je v izteku 40-metrske skakalnice v Žireh prijazno razlagal Matti, a brž dodal: "Olimpijske igre v Calgariju pa so bile zame vendarle največje in najpomembnejše, saj sem tam osvojil tri zlate medalje." Res je dvema medaljama različne žlahtnosti iz Sarajeva - na mali skakalnici ga je takrat uspel premagati orel iz Nemške demokratične republike Jens Weissflog - v Kanadi dodal še tri najlepšega leska (poleg zmag na mali in veliki skakalnici je s pomočjo Arija-Pekke Nikole, Tuoma Ylipullija in Jarija Puikkonena slavil tudi v ekipni konkurenci), a te zanj resnično ostajajo zgolj spomin, saj je že pred leti svoja odličja kratko malo prodal.

V Slovenijo na zimske igre veteranov - od 25. do 31. januarja jih gosti Bled, tekmovanja v alpskem smučanju, smučarskih skokih, nordijski kombinaciji, hokeju, teku na smučeh in futsalu pa potekajo v Žireh, Kranju, Kranjski Gori in na Bledu - pa je vendarle prišel nov Matti, ki je po več kot desetletju težav spet našel ljubezen do skokov. Čeprav na četrtkovi tekmi v svoji starostni kategoriji ni ravno blestel in je bil daleč od zmage, pa je vseeno požel največje navdušenje, da pa je še vedno nadvse tekmovalen, pa je potrdil s hitrim opravičevanjem za povprečno predstavo, ki je vidno jezila predvsem njega samega: "Sem bi moral priti kakšne štiri dni prej, da bi se dodobra spoprijateljil s skakalnico. Imel sem preprosto premalo časa za trening." Lepemu številu navijačev v Žireh se je predstavil s sodobnim slogom skakanja in ob tem pojasnil: "Rad spremljam skoke, saj sem jim posvetil celo svoje življenje, ta novi 'V' slog pa se mi zdi zelo dober in predvsem zelo varen."

Ne spreglejte