SiolNET. Sportal Zimski športi
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lani Rudolf in Ferdinand, letos pa …

3

termometer

 | Foto:
Dva severna jelena v Leviju na Finskem čakata na imeni in simbolična lastnika. Čakanje se bo končalo z uvodnima slalomskima preizkušnjama svetovnega pokala.

Organizatorji zdaj že kar tradicionalnega slalomskega odprtja sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju v Leviju na severu Finske so že lanski preizkušnji ob denarnem skladu popestrili tudi z unikatnima nagradama. Zmagovalca preizkušnje na Laponskem sta namreč postala tudi lastnika severnega jelena. Američanka Mikaela Shiffrin se je prepustila božičnemu vzdušju in svojega jelena poimenovala Rudolf, Avstrijec Marcel Hirscher pa se je odločil za Ferdinanda in se na ta način za smučarsko pomoč oddolžil svojemu očetu.

Tudi pred letošnjim slalomskim praznikom na Laponskem sta ob denarnem skladu v vrednosti 200 tisoč evrov (zmagovalec in zmagovalka bosta v žep pospravila vsak po 35 tisočakov, od česar morata nato sicer plačati še davek) na voljo dva jelena, osrednja favorita pa sta prav gotovo lanska zmagovalca.

Zmagovalca v Söldnu, zmagovalca v Leviju?

"Najprej moram obiskati Rudolfa. Tega se že zelo veselim," je s širokim nasmehom v Levi pripotovala Shiffrinova, sicer tudi (so)zmagovalka veleslaloma v Söldnu. Na Tirolskem ji je družbo na najvišji stopnički delala Avstrijka Anna Fenninger, ki pa se je medtem že preselila v Združene države Amerike, kjer se pripravlja na nadaljevanje sezone.

Najboljša slalomistka zadnjih sezon, ki je na zadnjih petnajstih tekmah slavila kar devet zmag, vlogo favoritinje sicer sprejema. Vseeno pa poudarja, da se dobro zaveda, kako odločna bo konkurenca. "Frida Hansdotter je bila ob mojih zmagah pogosto druga. Če bi bila v njeni koži, bi si srčno želela ugnati 'tisto Američanko'. To je naravno. Gre za zdravo rivalstvo. Verjamem, da je poleti dobro delala. A ne le ona. Verjamem, da bo krog tekmic širok," pravi olimpijska in svetovna prvakinja.

Tudi Hirscher, ki je poleti vidno okrepil svoje telo, je v Levi pripotoval kot zmagovalec söldenskega veleslaloma in lastnik slalomskega globusa v zadnjih dveh sezonah. Zadnje treninge je opravil v Kabdalisu na Švedskem, kjer je po besedah trenerja Michaela Pircherja hitro ujel pravi slalomski ritem. "Izpeljal je program, ki prinaša rezultate. Pripravljen je," poudarja Pircher.

Slovenski trenutek resnice

Slovenska zasedba v Leviju bo tokrat dokaj skromna, z vprašanjem imena za jelena pa se lahko poigrava le Tina Maze. Črnjanka bo v soboto (štart prve vožnje bo ob 10., druge pa ob 13. uri) edina Slovenka na tekmi, napadala pa bo nekoliko iz ozadja. Lani je namreč izgubila svoje mesto med elitno sedmerico najboljših slalomistk, sezono pa končala na zanjo skromnem 16. mestu. Prav zaradi tega se je že marca in aprila posvetila opremi, poleti pa veliko razmišljala o ponovnem slalomskem preboju. Slalom v Leviju, kjer je bila lani tretja, bo zato zanjo dober preizkus konkurenčnosti med količki.

Svojevrsten trenutek resnice pa čaka tudi Matica Skubeta in Miho Kürnerja, le da bodo njuni cilji veliko skromnejši. Na začetku zanju odločilne sezone, v katero se bosta podala kmalu za najboljšo štirideseterico, bosta zadovoljna že s prebojem v finale. "Žan Kranjec je v Söldnu pokazal pravo pot. Upam, da mu bova midva v Leviju sledila," poudarja Kürner.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin