Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 12. 2011,
8.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 21. 12. 2011, 8.21

8 let

Kostelić nepremagljiv, Valenčič deseti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenec Mitja Valenčič je na slalomu za svetovni pokal pod žarometi v Flachauu osvojil deseto mesto. Zmagal je branilec skupne zmage in prvi slalomist minule zime Hrvat Ivica Kostelić.

Drugi je bil Šved Andre Myhrer (+0,07), tretji pa Italijan Criastian Deville (+0,09).

"Po Alta Badii, ko sem za 13 stotink zgrešil zmagovalni oder, sem bil zelo nesrečen. Vendar pa mi je moj stari prijatelj dejal, da se lahko kolo sreče kaj kmalu obrne, enkrat si dol, enkrat si gor, danes sem znova gor," je bil osvojene že 20 zmage v svetovnem pokalu vesel Kostelić, ki je letošnji sezoni vpisal drugo zmago, obe je dosegel v slalomu.

Slalom je potekal ob sneženju, vendar pa vremenske težave najboljšim niso predstavljale večjih težav. Slalom se je ponesrečil Avstrijcu Marcelu Hirscherju, ki je kljub odstopu v drugi vožnji še vedno ohranil mesto vodilnega v skupnem seštevku. Hrvat Kostelić pa je prehitel Hirscherja in prevzel vodstvo v slalomskem seštevku.

Medtem ko je na ženskem slalomu v torek že tretjič v sezoni z zmago zablestela domača zvezdnica Marlies Schild, pa so Avstrijci ostali brez stopničk pred domačimi navijači. Kostelić je bil najhitrejši še na prvi progi, Italijan Deville pa je bil tretji. Avstrijec Manfred Pranger, drugouvrščeni v prvi vožnji, se je napad na vrh ponesrečil in je kot najvišje uvrščeni Avstrijec zasedel peto mesto (+0,45).

Valenčič, ki sicer še vedno lovi svoje prve stopničke na tekmah najvišje ravni, je zelo dobro odprl novo sezono s petim mestom na slalomu onstran velike luže v Beaver Creeku. Po vrnitvi v Evropo je v Alta Badii dobro opravil s prvo progo, zato pa se mu je v celoti ponesrečila druga vožnja ter je zasedel skromno 27. mesto. V Flachauu je bil znova edini Slovenec v slalomskem finalu ter ubranil deseti čas iz prve vožnje. Valenčič se je v slalomskem seštevku zavihtel na deveto mesto. Kot najvišje uvrščeni Slovenec po 12 tekmah pa je 37. s 75 točkami.

"S tem rezultatom sem zadovoljen. Vožnji sta bili dosti podobni, začetek je bil slabši, v srednjem delu mi je bolje steklo, proti koncu pa sem malenkost izgubljal. Te napake je res treba odpraviti oziroma dobre odseke je treba sestaviti skupaj. Upam, da mi to čim prej uspe, tako da bom lahko uvrščen višje," je po uspehu povedal Valenčič, njegov trener Marko Jurjec pa je dan ocenil takole: "Nekaj drobnih napak ga je stalo dosti višje uvrstitve. V prvem teku je naredil napako zgoraj, v drugem pa spodaj. Sigurno si je v prvem teku nabral preveč zaostanka da bi nato prišel višje. Vožnji sta bili sami po sebi v redu, toda teh napak se je treba znebiti. Tekma je bila težka, tekmovalci so bili zelo skupaj, tako da je bilo treba napadati. Valenčič je to naredil toda te napake so bile prisotne. Matic je bil zelo blizu, tik pred ciljem pa je naredil napako, ki bi znala biti celo odločila za uvrstitev med trideseterico. Če bi mu to uspelo bi lahko danes dosegel lep rezultat. Peljal se je solidno in mislim, da lahko kmalu pričakujemo, da bo prišel v finale. Vajdič je zaostajal čez celotno progo, mislim, da to ni tista forma, ki bi ga pripeljal v finale, toda s to startno številko je bilo to težko narediti."

Med trideseterico najboljših se na svojem drugem letošnjem startu v svetovnem pokalu ni prebil Matic Skube (+2,76; 38. mesto). Povratnik na veliko sceno Bernard Vajdič (+3,83; 51. mesto), ki v novi sezoni trenira sam in uradno nima statusa v reprezentanci, si je start v Flachauu priboril z zmago na tekmi severnoameriškega pokala v kanadski Panorami. Kljub veliki želji pa s startno številko pri repu razpredelnice ni imel pravih možnosti, tako kot Skube pred njim je ostal brez finalne vožnje.

Do konca leta bodo na sporedu še moški smuk v Bormiu in ženska slalom in veleslalom v Lienzu.

Ne spreglejte