Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
8. 2. 2013,
14.52

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Roland Fischnaller Žan Košir

Petek, 8. 2. 2013, 14.52

4 leta, 4 mesece

Košir drugi na Rogli: To je čudež

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski deskar Žan Košir je na paralelnem veleslalomu za svetovni pokal, ki je potekal na Rogli, zaostal le za Italijanom Rolandom Fischnallerjem in tako stopil na drugo zmagovalno stopničko.

Žan Košir, osmoljenec nedavnega svetovnega prvenstva v Kanadi, kjer je v paralelnem veleslalomu osvojil nehvaležno četrto mesto, v slalomu pa zaradi poškodbe, ki jo je staknil na prvi tekmi, ni nastopil, je prišel do zadoščenja na domači tekmi na Rogli, kjer je osvojil drugo mesto. Tržičan je v osmini finala izločil mladega Slovenca Tima Mastnaka, ki je cilj izpolnil že z uvrstitvijo v izločilne boje, v četrtfinalu je v tesnem obračunu s sedmimi stotinkami sekunde prednosti izločil odličnega Avstrijca Andreasa Prommeggerja, v polfinalu še njegovega rojaka Ingemarja Walderja, nato pa je v razburljivem finalu v zadnjih nekaj vratih izgubil boj za prvo mesto.

"V zadnjih desetih dneh sem bil enkrat enkrat na snegu. To je čudež. Očitno sem bil res spočit. Večkrat sem omenil, da je moje osnovno znanje dovolj dobro, da lahko posežem visoko tudi, če nisem v idealnem stanju. Fizično me poškodba ni ovirala, za kar se moram zahvaliti ekipi, ki je naredila vse zame. Taka poškodba te lahko oddalji od najboljših, a sem ostal močan in dokazal, da sem stabilen tekmovalec. Vsako leto, na vsaki tekmi se nekaj naučim, sestavljanka pa se je očitno sestavila," je povedal Košir, ki je na Rogli "praznoval" natanko 10 let od prvega nastopa na tekmah svetovnega pokala. Leta 2003 je tedaj osvojil 40. mesto, tekma pa je takrat potekala v Mariboru.

Marguč: Doma se je težje zbrati

Slovenski uspeh je s petim mestom dopolnil svetovni prvak v paralelnem slalomu Rok Marguč, Mastnak pa je s 15. mestom dosegel prvo uvrstitev v finale na tekmah svetovnega pokal. "V prvi četrtfinalni vožnji sem preveč zaostal. V drugi sem ga lovil, a žal v zgornjem delu nardil manjšo napako. Občutki na domači tekmi so povsem drugačni, saj te vsi poznajo, zato se je težje zbrati. A nenazdanje je to moja najboljša letošnja uvrstitev v svetovnem pokalu, izpolnil sem tudi A normo za olimpijsko igro, tako da sem zadovoljen," je povedal Marguč, katerega je v četrtfinalu izločil Švicar Sylvain Dufour, ki je bil nakoncu tretji. "Zadnje dni smo na Rogli veliko trenirali, kar sem znal izkoristiti. Žan je bil boljši, a sem vesel uvrstitve v finale. Škoda, da sva bila skupaj v paru, saj verjamem, da bi se drugače lahko prebil še dlje. Je pa to dokaz, da sem na pravi poti," je bil vidno zadovoljen Mastnak.

Ostali Slovenci so bili na progi, ki jo je zakoličil slovenski trener Peter Kotnik, prepočasni za finale. Nekdanji svetovni prvak Rok Flander je bil 21., Jure Hafner 29. in Jernej Demšar 31., že po prvem delu kvalifikacij pa so izpadli Izidor Šušteršič, Jure Retuznik, Andraž Kamnik in Črt Ikovič.

Od Slovenk je bila najbližje finalu Gloria Kotnik. "Cilj je bila uvrstitev med 16 najboljših, a glede na to, da mi že celo sezono ne gre, sta bili prikazani vožnji solidni, tako da sem zadovoljna," je povedala Kotnikova.

Deskarji se sedaj selijo na olimpijsko prizorišče v Soči, kjer bo 14. februarja na sporedu paralelni veleslalom, dan kasneje pa še paralelni slalom.

Ne spreglejte