Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
13. 5. 2008,
11.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 13. 5. 2008, 11.28

8 let

Jaklin za plačo še ni vprašal

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Božo Jaklin, ki bo v prihodnji sezoni skorajda zanesljivo vodil slovensko žensko smučarsko reprezentanco, je že sestavil program in zatrdil, da le-ta vključuje tudi pot v Čile.

V slovenski ženski smučarski reprezentanci bi v zadnjih letih sila težko govorili o kontinuiranem delu in stabilni strokovni piramidi, saj se je nepisano pravilo "nova sezona, nov trener" že dodobra uveljavilo. V sezoni 2003/04 je bil na čelu ženskih reprezentanc še Rasto Ažnoh, leto zatem je vlogo odgovornega trenerja opravljal Marko Jurjec, sledil mu je Janez Slivnik, eno leto je bil nato v sedlu Jani Hladnik, v minuli sezoni je ekipo vodil Klemen Bergant, pred novo sezono pa bo bržkone ustoličen Božo Jaklin. Slednji je na ponedeljkovi vnovični maratonski seji alpskega odbora prejel zeleno luč, do dokončnega imenovanja pa ga skupaj s programom ločita še odobritev zbora za alpsko smučanje in potrditev na seji izvršilnega odbora SZS.

Strokovnjak, ki je v zadnjem desetletju deloval izključno v tujini, sicer priznava, da ne prihaja v prav pravljičnem obdobju, a vseeno ne skriva velikega delavnega zagona. "Morda so prav takšne razmere zame motiv. Ocenjujem, da bi bil položaj le težko slabši. Zato lahko povsem realno pričakujemo dvig krivulje," nekoliko hudomušno razlaga Jaklin in priznava, da ga je v projekt pritegnil tudi izjemno nadarjen rod slovenskih smučark, ki bi ob primernem delu in kajpak tudi ustreznih delovnih pogojih lahko poskrbel za novo "vražje" obdobje. "Nadarjenost ni sporna. Tudi pogled v svetovno konkurenco priča o perspektivnosti naše ekipe. Ilka Štuhec je v svojem letniku z naskokom najboljša. In to v kar štirih disciplinah. Jasno, tu so še Mateja Robnik, Katja Jazbec … Delo s temi dekleti bo zame velik izziv. Tudi zato sem si dejal, da bi se bilo modro vrniti in delati v slovenski reprezentanci."

Brez južne poloble ne gre

Nekdanji trener v kanadski ekipi računa tudi na "starejši" reprezentantki, 22-letno Ano Drev, ki okreva po poškodbi, in 25-letno Tino Maze. Za najboljšo slovensko smučarko zadnjih let odkrito priznava, da znanje, občutek in talent niso sporni, a … "Mazejeva je dovolj stara, da ve, kaj želi. Vse je v njenih rokah. Skupaj s trenersko ekipo sem sestavil kakovosten program. Upam in verjamem, da ga bo sprejela in delala v skladu s programom. Tina je sicer dobra tekmovalka, a mora storiti še kaj več," je bil jasen Jaklin, ki se ne boji pretiranega zategovanja proračunskega pasu, na račun katerega bi trpeli treningi. Ob načrtu razreza monetarnega kolača, ki mu ga je predstavil predsednik alpskega zbora in odbora Anton Ribnikar, je namreč ocenil, da bo sredstev za delo dovolj, pri čemer pa naj bi nato na pomoč priskočil še morebitni poslovni direktor Matjaž Šarabon. "Po moji oceni bi programa za skupini WC 1 in WC 2 ženske ekipe stala okrog 225.000 evrov. To je goli program, v katerega še niso vključene vse letalske vozovnice. Vključil pa sem pot v Čile. Na južno poloblo bomo morali potovati. To je dejstvo," pravi Jaklin, ki bo dekleta na tritedenski trening v Čile popeljal 14. avgusta. Tam pri treningu hitrih disciplin že računa tudi na pomoč izkušenega Marjana Černigoja, s katerim se je za sodelovanje načeloma že dogovoril, a še čaka na zeleno luč zveze.

Z vodilnimi možmi še ni govoril

Naslednik Klemna Berganta, ki je, tako kot že njegova predhodnika, po odhodu iz slovenske ženske reprezentance službo našel v finski izbrani vrsti, drugih večjih rokad v svojem trenerskem štabu ne načrtuje. Upa pa, da mu bo na pomoč priskočil Vincencij 'Cene' Jovan, ki naj bi po sodelovanju s hrvaško reprezentanco prevzel slovensko ekipo evropskega pokala.

Vseeno pa v celotni zgodbi manjka še pomembno poglavje. Neznanka v enačbi je namreč Jaklinova pogodba. "O svoji plači in pogodbi se zaenkrat nisem pogovarjal še z nikomer. Ne vem, ali obstaja trener, ki bi prišel na zvezo in sestavil programe, čeprav še ne bi bil dogovorjen za pogodbo. Nikogar še nisem povprašal glede tega," pravi trener, ki je v slovenskem smučanju deloval še pod jugoslovansko zastavo, ko je bil del trenerske ekipe Filipa Gartnerja in Jožeta Šparovca. Pri vsem skupaj pa je zanimivo tudi dejstvo, da se doslej še ni sestal z direktorjem zveze Jarom Kalanom, kaj šele s predsednikom Stanislavom Valantom. "En teden sem že v 'ognju', pa me ni še nihče poklical. Priznati moram, da sem kar nekoliko razočaran."

Ne spreglejte