Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 1. 2012,
13.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bischofshofen novoletna turneja smučarski skoki Robert Kranjec

Petek, 6. 1. 2012, 13.18

8 let

Finale odpovedan, Kranjec 4., turneja Schlierenzauerju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zmagovalec zadnje tekme novoletne turneje je Thomas Morgenstern (135 m). Robert Kranjec je bil s 129 metri četrti. Finalna serija je bila odpovedana. Turnejo je dobil Gregor Schlierenzauer.

Robert Kranjec je bil po prvi seriji četrti, drugo pa je žirija zaradi sneženja in nizkih zaletnih hitrosti odpovedala, tako da ni imel možnosti, da bi popravil uvrstitev. Robi je dosegel najboljšo posamično uvrstitev Slovencev v sezoni, izenačil pa je svojo najboljšo uvrstitev na tej skakalnici, na kateri Slovenija zmage še nima, ima pa štiri uvrstitve med najboljših tri. Poleg Kranjca so do novih točk prišli še trije Slovenci. Jurij Tepeš je zasedel 19., Peter Prevc 20., Jure Šinkovec pa 25. mesto, medtem ko sta Mitja Mežnar (35. mesto) in Jernej Damjan (39.) ostala izven najboljše trideseterice.

Prvi Slovenec na tekmi Mitja Mežnar je pristal pri 114 metrih in po nastopu povedal: "Tokrat mi je skok veliko bolje uspel, v kvalifikacijah je kar zaviralo na zaletni mizi. Upam, da se uvrstim med trideset." Žal se ni. Jure Šinkovec je skočil 122 metrov, meter dlje pa Jurij Tepeš, ki je na razveljavljenih kvalifikacijah skoraj padel. "Če dodaš 100 metrov prejšnjemu skoku, potem pomeni, da si dobro skočil," se je po nastopu pošalil Jurij Tepeš. Naš najboljši s prejšnje tekme Peter Prevc je pristal pri 122,5 m. Jerneju Damjanu se s 115,5 m skok ni posrečil. Pred nastopom Roberta Kranjca je padel Čeh Lukaš Hlava in potreboval zdravniško pomoč. "S Hvalo bo verjetno vse v redu. Dobil je udarec v nos, vendar na srečo ni zlomljen. Vseeno je odšel na pregled v bolnišnico," je povedal predstavnik češke reprezentance. Slovenskega orla prekinitev ni zmedla, saj je pristal pri 129 metrih in za nekaj minut prišel v vodstvo. Robi je šel zadovoljen s skokom in četrtim mestom z velikim nasmeškom proti drugi seriji.

A po uri prestavljanja je bil finale odpovedan in četrto mesto Kranjca je bil končni rezultat. Tako je tekmo dobil najboljši po prvi seriji Avstrijec Thomas Morgenstern (135 m). Avstrijska reprezentanca je v četrti tekmi turneje zabeležila še četrto zmago. Enako daljavo je dosegel Norvežan Anders Bardal, a je imel slabši slog in z 2,7 točka zaostanka pristal na drugem mestu. Še en Avstrijec Gregor Schlierenzauer(131 m) je s tretjim mestom osvojil zmago na novoletni turneji, saj ga je pred zadnjo tekmo vodilni Avstrijec Andreas Kofler (122 m) polomil in končal na 27. mestu. Schlierenzauer se je dan pred 22. rojstnim dnevom prvič v karieri veselil skupne zmage na turneji.

Prireditelji zadnje tekme novoletne turneje so imeli tako tudi v petek kar nekaj težav. Potem ko so morali zaradi močnega sneženja odpovedati kvalifikacije v četrtek in jih prestaviti na petek, je tudi tokrat sneg oviral izvedbo kvalifikacijske serije. To so morali prekiniti in odpovedati. Močno sneženje je precej oviralo skakalce - nastopilo jih je 39, še posebej veliko težav pa sta imela zadnja, ki sta še skočila, Nemec Stephan Hocke in Tepeš. Oba je novozapadli sneg v smučini skorajda zaustavil, tako da sta s težavami skočila prav na vrh doskočišča. "Povsem me je 'zabremzalo'. Imel sem hitrost štiri km/h manjšo. Mislim, da sploh nisem letel 60 metrov, ampak 15," je povedal Tepeš.

"Tekma je potekala v slogu dosedanjih tekem. Žirija se je pravilno odločila, da je odpovedala finalno serijo. Posebej sem vesel, da smo imeli med točkami štiri fante. Čestitam Robiju za odlično četrto mesto. Tudi realno Robi sodi sem, kjer je bil danes. To je odlična popotnica za nadaljnje tekme svetovnega pokala. Cilji na novoletni turneji so bili enkrat do 12. mesta in enkrat do 20. mesta, vendar moramo biti kljub temu zadovoljni," je dejal glavni trener slovenske ekipe Goran Janus, ki bo dal svojim fantom konec tedna prosto, v ponedeljek pa že sledijo novi treningi.

"Čeprav sem še zelo mlad, sem že nekajkrat naskakoval skupno zmago. Vedno neuspešno, tokrat pa mi je vendarle uspelo doseči tisto, za kar sem se boril vsa ta leta," so bile prve besede skupnega zmagovalca Gregorja Schlierenzeuerja. Za skupno zmago je dobil denarno nagrado 20.000 švicarskih frankov, še precej več pa bi dobil, če bi bil tako uspešen kot v nemškem delu turneje tudi na domačih tleh; prireditelji so namreč razpisali nagrado milijon frankov za tistega, ki bi slavil na vseh štirih tekmah.

Ne spreglejte