Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 1. 2024,
8.45

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Robert Pritržnik Ana Čufer turno smučanje Rea Kolbl Luka Kovačič

Ponedeljek, 8. 1. 2024, 8.45

3 mesece, 2 tedna

Evropsko prvenstvo v turnem smučanju

Na EP z visokimi cilji in najmočnejšo reprezentanco v zadnjih letih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
slovenska reprezentanca v turnem smučanju | Slovenski turni smučarji na evropsko prvenstvo odhajajo z najmočnejšo reprezentanco zadnjih let. | Foto Manca Ogrin

Slovenski turni smučarji na evropsko prvenstvo odhajajo z najmočnejšo reprezentanco zadnjih let.

Foto: Manca Ogrin

V francoskem Flainu in Chamonixu se danes začenja evropsko prvenstvo v novi olimpijski disciplini – turnem smučanju. Do konca tedna bodo slovenske barve tam branili Rea Kolbl, Ana Čufer in Luka Kovačič, mlajši član Klemen Španring, mladinec Maj Pritržnik ter kadeta Klara Velepec in Jon Pritržnik.

Luka Kovačič
Sportal "Prepričan sem, da bo turnemu smučanju dejstvo, da je postalo olimpijski šport, dvignilo vrednost."

Na tekmovanje je prijavljenih 160 tekmovalcev iz 19 držav, ki si bodo med seboj razdelili štiri komplete kolajn – posamično, v sprintu, vzponu in mešanih štafetah.

Najizkušenejši v reprezentanci je Kovačič iz Društva za razvoj turnega smučanja, ki je največji uspeh dosegel s četrtim mestom v vzponu na evropskem prvenstvu leta 2018 v Italiji v kategoriji mlajših članov. Leta 2021 se je na svetovnem prvenstvu v Andori v članski konkurenci zavihtel na 12. mesto v vzponu, na posamični tekmi je dosegel 16. mesto.

Leta 2023 je na SP v Boiu Taullu dosegel zgodovinsko deseto mesto v disciplini pari s Klemnom Španringom, v olimpijski disciplini mešane štafete s Karmen Klančnik Pobežin 13. mesto, v vzponu pa 19. mesto.

Luka Kovačič | Foto: osebni arhiv Luke Kovačiča Luka Kovačič Foto: osebni arhiv Luke Kovačiča Povsem spremenjen ženski del

Dvaintridesetletna Ljubljančanka Kolblova, nekdanja slovenska gimnastična reprezentantka, je nova članica v reprezentanci, ki je še lani tekmovala za ZDA. Njeni največji uspehi so četrto mesto na večdnevnem turnosmučarskem tekmovanju Pierra Menta, leta 2022 je postala severnoameriška prvakinja v disciplini posamično, na SP v španskem smučarskem središču Boi Taull lani pa je zasedla 18. mesto posamično.

Rea Kolbl
Sportal Slovenka v ZDA: Ko hodim za slovensko zastavo, se počutim kot doma

Na prvi tekmi svetovnega pokala 2023/24 sta novembra s Klemnom Španringom v mešani štafeti zasedla deveto mesto, kar je največji slovenski uspeh v tej disciplini.

"Od lani smo okrepili ženski del ekipe, ki se je v celoti spremenil. Na EP v Francijo odhajamo z visokimi cilji in smo prepričani, da lahko posežemo po najvišjih mestih v vseh disciplinah." | Foto: Manca Ogrin "Od lani smo okrepili ženski del ekipe, ki se je v celoti spremenil. Na EP v Francijo odhajamo z visokimi cilji in smo prepričani, da lahko posežemo po najvišjih mestih v vseh disciplinah." Foto: Manca Ogrin

Prvenec na tekmovanjih najvišje ravni bo med članicami doživela 27-letna Čuferjeva iz Ajdovščine. Ta je dolgo tekmovala v gorskem teku in se redno uvrščala v reprezentanco. Njen največji uspeh je peto mesto v mladinski kategoriji na EP v Gapu v Franciji.

"Letos imamo najmočnejšo reprezentanco v zadnjih letih"

Turno smučanje bo olimpijsko premiero doživelo na olimpijskih igrah leta 2026 v Milanu in Cortini, ko se bodo tekmovalci pomerili v disciplinah sprint in mešana štafeta.

"Letos imamo najmočnejšo reprezentanco v zadnjih letih. Od lani smo okrepili ženski del ekipe, ki se je v celoti spremenil. Na EP v Francijo odhajamo z visokimi cilji in smo prepričani, da lahko posežemo po najvišjih mestih v vseh disciplinah. Še posebej visoka pričakovanja imamo v mladinski kategoriji, kjer so naši smučarji zelo konkurenčni v sprintih. V članski kategoriji največ pričakujemo v disciplini vzpon in mešanih štafetah," je pred potjo na EP dejal selektor reprezentance Robert Pritržnik.

Red Bull 400 2023 Luka Kovačič
Sportal Peklenski tek v Planici: fotofiniš in nov rekord #video
Sportal Priznanja za plezalce, alpiniste in turne smučarje, ki so zaznamovali leto 2022
Ne spreglejte