Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 3. 2022,
18.11

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

12

Natisni članek

uspeh zlata medalja Anže Lanišek Anže Lanišek Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Timi Zajc Timi Zajc svetovno prvenstvo Vikersund

Nedelja, 13. 3. 2022, 18.11

2 leti, 1 mesec

SVETOVNO PRVENSTVO V POLETIH (EKIPNA TEKMA), VIKERSUND

Izjemni zlati slovenski orli: česa takega v skokih še nismo videli!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

12

svetovno prvenstvo v poletih Anže Lanišek Timi Zajc Peter Prevc Domen Prevc | Slovenski skakalci so poleteli do krstne zlate medalje na ekipni tekmi. | Foto Sportida

Slovenski skakalci so poleteli do krstne zlate medalje na ekipni tekmi.

Foto: Sportida

Zgodovinski dan slovenskega moškega skakanja. Domen Prevc, Peter Prevc, Timi Zajc, ki je v soboto postal podprvak na posamični tekmi, in Anže Lanišek so na svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersundu poleteli do krstne slovenske zlate medalje na moštveni preizkušnji. Ob tem so spisali še eno posebno poglavje v zgodovini smučarskih skokov. Zmagali so z najvišjo razliko, odkar so ekipne tekme na svetovnih prvenstvih v poletih. Srebrne Nemce so preskočili za kar 128 točk. Bronasti so postali gostitelji Norvežani.

Tako suverene zmage na ekipnih tekmah v smučarskih skokih še nismo doživeli. Slovenska skakalna flota je spisala poezijo. Domen Prevc, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek so bili pri obeh poletih izvrstni, oddelali svojo nalogo brez napak, kar je bila osnova za zgodovinski dosežek.

Pred šestimi leti so denimo Norvežani na letalnici na Kulmu slavili zlato medaljo s 110,4 točke razlike pred gostitelji Avstrijci. Izbranci Roberta Hrgote so naredili še korak višje. Druge Nemce so premagali za 128, bronaste Norvežane za 151,9 točke, kar je pokazatelj, kako suvereni so bili naši skakalci.

Timi Zajc je imel danes najboljši dosežek med vsemi. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Timi Zajc je imel danes najboljši dosežek med vsemi. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Peter Prevc: Pomaga nam močna konkurenca v ekipi

"Odlično smo opravili svoje delo že na posamični tekmi. Danes smo daleč leteli. Vse je šlo daleč in lepo se je skupaj seštelo," je po velikem uspehu povedal Peter, ki ima s svetovnih prvenstev v poletih že štiri medalje (zlata in bronasta posamična ter zlata in srebrna ekipna). Na vprašanje, zakaj so bili Slovenci v Vikersundu tako močni, je odgovoril: "Pravi vikend smo zadeli. Ta vikend je bil za vse zelo dober. Pomagalo nam je, da smo imeli močno konkurenco že na treningu. Šest fantov se je borilo za štiri mesta za posamično tekmo. Nismo imeli časa, da bi počivali." 

"Zelo dober občutek, malo je manjkalo, da bi jo imel že včeraj. Danes pa smo vsi štirje odskakali brez napake in smo zasluženo z veliko prednostjo osvojili zlato medaljo," se je smejalo Zajcu.

Zmagovita slovenska ekipa | Foto: Sportida Zmagovita slovenska ekipa Foto: Sportida

"Drugače je, ko greš na tekmo in veš, da si favorit, in vsi govorijo o zlatu, ti pa miriš, da gremo počasi, skok po skok. Uspelo nam je, močna ekipa, vsi smo leteli vrhunsko. Vsa čast celi trenerski ekipi in fantom in vsem," je povedal Lanišek, Domen Prevc pa dodal: "Pred dvema tednoma nisem niti sanjal, da bom v ekipi v Vikersundu. Zdaj sem tu, pokazal sem svoje in to je nekaj neverjetnega."

Na OI se želja ni izpolnila, na SP pač  Robert hrgota | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Nekako smo si želeli tega že na olimpijskih igrah, pa se ni izšlo. Me pa veseli, da se nam je izšlo na svetovnem prvenstvu v Vikersundu. Vsaka zmaga, medalja je super, ima neko zgodbo in ta je pomembna pri vsakem posamezniku. Vsaka medalja ima poseben pomen. Veseli me, da jih je letos več, da je več teh lepih trenutkov in da si bomo sezono, ki je še ni konec, zapomnili po kar nekaj lepih trenutkih z zaključkom v Planici," pa je po velikem uspehu razmišljal trener Robert Hrgota.

Premierno ekipno zlato na SP

Povrhu vsega je bila to zgodovinska zlata medalja za slovenske skoke na ekipnih preizkušnjah. Vse do letošnjega leta so naši orli poleteli do dveh na svetovnih prvenstvih v poletih. Pred natanko desetimi leti je slovenska zasedba Robert Kranjec, Jure Šinkovec, Jurij Tepeš in Jernej Damjan poletela do premiernega brona, pred štirimi leti pa je bilo moštvo Peter Prevc, Domen Prevc, Anže Semenič in Jernej Damjan v Oberstdorfu srebrno.

Sanjski razplet prvenstva, lep obet za Planico

Če bi gledali dosežke skakalcev na ekipni tekmi in jih preslikali na posamično preizkušnjo, bi imela Slovenija svetovnega prvaka in podprvaka v Timiju Zajcu in Anžetu Lanišku.

A so se boji za posamične medalje zaključili v soboto, ko je Timi Zajc zablestel v polnem sijaju in se razveselil srebra, medtem ko so bili Peter Prevc, Anže Lanišek in Domen Prevc razvrščeni od četrtega do šestega mesta.

Anže Lanišek je tako kot vsi slovenski orli odlično opravil svoje delo. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Anže Lanišek je tako kot vsi slovenski orli odlično opravil svoje delo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Svetovno prvenstvo v Vikersundu se je tako za našo reprezentanco razpletlo sanjsko, vse skupaj pa je dober obet za zaključek sezone. Zlasti za tekme na Letalnici bratov Gorišek v Planici, kjer bodo tekme med 24. in 27. marcem. Lepšega povabila slovenski navijači za marčevsko norost niso mogli dobiti, še pred tem pa se bo karavana smučarskih skakalcev ustavila v Oberstdorfu, kjer bodo najboljši akterji v zraku prav tako nastopili na letalnici.

SP v poletih, ekipna tekma

Poskusna serija

1. skupina

Domen Prevc - 222 metrov (1. mesto v sklupini)

2. skupina

Peter Prevc - 230 metrov (1. mesto v skupini)

3. skupina

Timi Zajc - 232 metrov (1. mesto v skupini)

4. skupina

Anže Lanišek - 240 metrov (1. mesto v skupini)

Če bi poskusna serija štela za posamično tekmo, bi bil najboljši Domen Prevc. Drugi bi bil Anže Lanišek, tretji Peter Prevc in četrti srebrn s posamične preizkušnje za medalje Timi Zajc. Svetovni prvak Marius Lindvik je v poskusni seriji poletel 224,5 metra.

Skupni rezultati v poskusni seriji

Država Točke
Slovenija 529,4
Avstrija 402,2
Nemčija 396,6
Poljska 381,2
Norveška 338,2
Japonska 313,6

 

Ne spreglejte