Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
27. 3. 2017,
19.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

Natisni članek

Domen Prevc Gorazd Bertoncelj Goran Janus Peter Prevc Peter Prevc Planica Planica šola

Ponedeljek, 27. 3. 2017, 19.30

6 let, 6 mesecev

Domen bi bil raje drugi slovenski skakalec v iztekajoči se zimi

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98
Domen Prevc | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Prvi mož slovenske skakalne reprezentance v pravkar končani sezoni je bil njen najmlajši član Domen Prevc. "Skoraj bi raje videl, da bi bil drugi najboljši Slovenec in imel enake dosežke kot zdaj. Vesel bi bil, če bi bil brat Peter pred menoj," pravi 17-letni Domen, ki je spregovoril tudi o položaju smuči. Večina se čudi, ker mu pridejo tako visoko.

Vstop v sezono je bil za Domna Prevca sanjski. Zmagal je že na uvodu v Kuusamu, kmalu zatem pa še trikrat stopil na najvišjo stopničko odra za zmagovalce. Sezono je z 963 točkami končal na šestem mestu in podvojil točkovni izplen iz pretekle zime.

"Nisem pričakoval, da bom najboljši mož slovenski zime. Po treningu v Kranju pred sezono sem po skokih Petra videl, da spadam med prve. Njemu se potem ni izšlo. Skoraj raje bi videl, da bi bil drugi najboljši Slovenec in imel enake dosežke kot zdaj. Vesel bi bil, če bi bil Peter pred menoj in bi mu uspela še ena fantastična sezona," je povedal 17-letnik.

Zdaj za knjige, ob koncu poletja na maturantski izlet

Na začetku je presenetil celotno skakalno javnost in nanizal štiri zmage. | Foto: Sportida Na začetku je presenetil celotno skakalno javnost in nanizal štiri zmage. Foto: Sportida Skakalno javnost je njegov zmagoviti vstop v sezono presenetil, nič drugače ni bilo pri njem: "Malce sem bil presenečen nad tem, kako konstantno sem zmagoval. Potem se mi je podrlo. Skušali smo popraviti, šlo je malo navzgor in navzdol. Na koncu je šlo spet navzgor, zato grem lahko z nasmeškom domov."

Medtem ko bodo šli drugi skakalci na dopust, se bo sam zakopal v knjige. Manjka mu približno 20 ocen, a so že naredili načrt, da bo do 25. junija vse uredil. Prav tako ga letos čaka maturantski izlet, ki se ga bo udeležil: "V Španijo gremo, vendar ne vem, kam. Seveda bom šel, ker mislim, da je to nekaj, kar mora vsak doživeti. To ne bo katastrofa. Morda je lahko, vendar je večina v preteklosti po maturantskem izletu začela bolje skakati. Za kakšen teden si odklopiš glavo. Skoki so šport, v katerem ne smeš delati na silo. Ko se sprostiš, je lažje."

"Z Bertijem se zelo dobro ujameva in je zelo dober trener"

G Tudi v naslednjem pripravljalnem obdobju bo delal pod taktirko Gorazda Bertonclja (na fotografiji skupaj z Daretom Svetino, ki izdeluje skakalne drese pod imenom Dali sport). | Foto: Vid Ponikvar Tudi v naslednjem pripravljalnem obdobju bo delal pod taktirko Gorazda Bertonclja (na fotografiji skupaj z Daretom Svetino, ki izdeluje skakalne drese pod imenom Dali sport). Foto: Vid Ponikvar lavni trener A-reprezentance Goran Janus je po koncu planiškega skakalnega praznika dejal, da bo Domen tudi letošnje priprave opravil pod taktirko Gorazda Bertonclja. S tem uspešno sodelujeta že zdaj v okviru državnega panožnega nordijskega centra v Kranju, torej v mladinskih vrstah.

"Nisem vedel, da bo tako. Zdaj ste mi povedali in s tem se strinjam. Zaradi šole mi je lažje trenirati z Bertijem. Zelo dobro se ujameva in je zelo dober trener. Vsakega skakalca posebej preuči in si zapisuje stvari. Super trener je. Na njegov račun lahko izrečem same pohvale," je po zadnji planiški preizkušnji dejal Domen.

"Ne bi imel rad smuči tako visoko"

Ne želi leteti na takšen način, saj smuči pridejo preveč visoko in zaradi tega izgublja metre. | Foto: Grega Valančič/Sportida Ne želi leteti na takšen način, saj smuči pridejo preveč visoko in zaradi tega izgublja metre. Foto: Grega Valančič/Sportida Konec novembra bo prvič v karieri vstopil v olimpijsko sezono, s katero pa si ne namerava beliti glave: "Olimpijska tekma bo zame povsem običajna. Tekma kot tekma. Morda bo čez pet, deset let kaj drugače, zdaj pa še ni tako."

Domen v karavani smučarskih skokov ne dviga prahu le zaradi odličnih skokov pri rosnih 17 letih, ampak tudi s svojim načinom skakanja, zlasti ko mu smučki prideta čez glavo. Pravi, da si sam ne želi tako leteti. Na svojem profilu na Instagramu  je objavil, kako bi rad letel.

 

That's the position I want to have in upcoming days! #zavarovalnicatriglav #Planica2017 #newyearwishes

A post shared by Future is bright, wear shades (@domen_prevc) on

"Objavil sem, da bi ljudje razumeli, da mi položaj v zraku, v katerem trenutno letim, ni všeč. Slika pokaže, kako bi moral biti videti v zraku, ta položaj pa bi mi prinesel še več metrov. Smuči same pridejo tako visoko. Želel bi, da bi bile nižje. Sile so velike, da pridejo tako gor. Trup je še vedno vodoravno, smuči pa so previsoko," je o tej temi povedal Domen. Z Bertoncljem si bo zagotovo prizadeval za to, da bo lega smuči takšna, da mu bo prinesla še več metrov.

Ne spreglejte