Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
8. 1. 2016,
14.37

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Bine Norčič Martin Schmitt

Petek, 8. 1. 2016, 14.37

2 leti, 5 mesecev

"Če je Freund stopnico višje od preostalih, je Prevc za dve"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nad poezijo Petra Prevca na mizi in v zraku so navdušeni vsi v skakalnem svetu. Po zmagi na novoletni turneji so v en glas poudarjali, da je trenutno korak pred vsemi.

12. marca 2015, torej še v pretekli sezoni, je Peter Prevc začel nizati vrhunske dosežke. Z izjemo letošnjega Lillehammerja, kjer je bil enajsti, je na posamičnih tekmah petnajstkrat stal na odru za zmagovalce, od tega sedemkrat na najvišji stopnički.

"Videti je kot raketa in odlično ga je gledati"

Glavnino vrhunskih rezultatov je nanizal v tej zimi, v kateri mu ni enakega. Pohvali se lahko s kar šestimi zmagami, tremi drugimi mesti in enim tretjim, povrhu vsega pa je pred dvema dnevoma v roke prejel zlatega orla, ki ga dobi najboljši na prestižni novoletni turneji.

Celoten skakalni svet se mu klanja, saj ne popušča niti za milimeter. Nekdanji norveški skakalec Anders Jacobsen, ki je s Petrom med drugim leta 2013 stal na odru za zmagovalce na nordijskem svetovnem prvenstvu v Val di Fiemmeju, je navdušen nad njegovim skakanjem: "Peter po odskoku z mize ne izgubi hitrosti. V sekundi najde sistem, kako postaviti smuči. Videti je kot raketa in odlično ga je gledati. V življenjski formi je."

Da je Peter dobro pripravljen, je že pred sezono povedal trener ameriške skakalne reprezentance Bine Norčič. Slovenski strokovnjak namreč s svojimi izbranci velikokrat trenira z našimi skakalci in ima neposreden vpogled v Petrov način skakanja.

"V primerjavi s Freundom nekoliko hitreje pride v položaj letenja"

"Peter ima agresiven način skakanja, ki je zelo eksploziven. V preletu ima zelo dober občutek. Pri skokih se stremi k temu, da imaš v tej fazi dober občutek in on ga ima. Z leti je postal izkušenejši. Točno ve, v katero smer mora iti. Zaupa delu in za njegovo prihodnost me ne skrbi. Peter je vrhunski tekmovalec in bo še nekaj let ostal na tej ravni oziroma višji. Kar dela, je noro. Če je Severin Freund pred preostalimi stopnico višje, je Peter za dve," je sin legendarnega slovenskega skakalca Bogdana Norčiča ponazoril, kako dober je junak novoletne turneje.

Za skakalce je osvojiti prestiž na turneji štirih skakalnic nekaj posebnega. Čeprav si ga je pred približno petnajstimi leti, ko je bil v najboljši pripravljenosti, skušal prilastiti Martin Schmitt, mu to koncu ni uspelo. Pohvali se lahko s štirimi zmagami na novoletni turneji – trikrat je bil najboljši v Oberstdorfu, enkrat pa v Garmisch-Partrenkirchnu –, a na koncu je vselej ostal praznih rok.

"Peter Prevc je na mizi v zelo nizkem počepu in v agresivnem položaju. Po eksplozivnem odskoku se hitro postavi v položaj letenja. Če ga primerjam s Severinom, pride v ta položaj nekoliko hitreje, čeprav je tudi on agresiven. Smuči hitreje pridejo ob telo. To je bistvo njegovega odličnega skakanja. V izvrstni formi je in trenutno Severinova težava. Navdušujoče je, kako skače, vendar je Severin zmožen premagati Petra," pravi Schmitt.

Nov dvoboj med Prevcem in Freundom bomo lahko spremljali že ta konec tedna v Willingenu, kjer bo v soboto ekipna, dan pozneje pa še posamična tekma.

Ne spreglejte