Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 9. 2021,
22.12

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

1

Natisni članek

Tamara Zidanšek Portorož WTA teniški globus Kaja Juvan

Petek, 17. 9. 2021, 22.12

2 leti, 7 mesecev

Teniški globus, 17. september

Nepozaben dan za Kajo Juvan, ki piše zgodovino v Portorožu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

1

Kaja Juvan | Kaja Juvan se je uvrstila med štiri najboljše na turnirju v Portorožu. | Foto Sportida

Kaja Juvan se je uvrstila med štiri najboljše na turnirju v Portorožu.

Foto: Sportida

Slovenska teniška igralka Kaja Juvan se je v petek na turnirju serije WTA 250 v Portorožu izkazala dvakrat. Najprej je v dvakrat prekinjenem dvoboju zaradi dežja premagala Srbkinjo Aleksandro Krunić s 7:6 (1) in 6:4, nato pa jo zvečer v četrtfinalu zagodla še  najboljši slovenski igralki Tamari Zidanšek s 7:6 (4) in 6:3. Ljubljančanka je tako dosegli največji uspeh kariere, saj se je uvrstila v polfinale WTA turnirja.

Portorož, tenis
Sportal Dež prekinil teniško dogajanje v Portorožu

Juvanova je prvi niz dvoboja osmine finala proti Aleksandri Krunić dobila v četrtek okoli 17.30, drugega pa danes ob 15. uri. Današnje nadaljevanje malo po dvanajsti uri je bilo prekinjeno po vsega eni točki, dvoboj pa sta igralki dokončali v lepem, sončnem vremenu. 20-letna Ljubljančanka Kaja Juvan je tako vpisala prvo zmago v osmini finala turnirjev WTA, hkrati pa je šele drugič v zadnjih dvanajstih nastopih na WTA dosegla dve zmagi na enem turnirju.

Juvanova je z dvema zmagama že dobila 60 točk WTA, ki jo bodo na novi razpredelnici iz 103. mesta popeljale med prvih sto na svetu. "Precej neprijetno je to čakanje, ogrevanje in nato prekinitev. Na tej ravni turnirjev je treba biti maksimalno zbran in odigrati vsako točko čim bolje. To mi je danes kar dobro uspelo, vem pa, da me zvečer proti Tamari čaka precej težje delo," je dejala Juvanova po ''maratonskem'' dvoboju, po katerem se je uvrstila med osem najboljših.

Tamara Zidanšek je bila na papirju favoritinja v današnjem četrtfinalnem spopadu Slovenk, a nato izpadla brez osvojenega niza. | Foto: Vid Ponikvar Tamara Zidanšek je bila na papirju favoritinja v današnjem četrtfinalnem spopadu Slovenk, a nato izpadla brez osvojenega niza. Foto: Vid Ponikvar

Juvanova je nepozaben dan, v katerem je morala večkrat stopiti na igrišče, končala s prestižno zmago v slovenskem četrtfinalnem dvoboju. Pomerila se je z Zidanškovo, s katero je imela doslej na turnirjih WTA izrazito negativno razmerje, saj je vse tri dvoboje dobila Konjičanka. Pred dvema letoma v Bolu na Braču je bilo 7:5 v tretjem nizu, lani v Acapulcu je Tamara Zidanšek zmagala v dveh nizih, letos v Madridu pa je odločitev prav tako padla šele v tretjem nizu.

No, ko pa sta se slovenski reprezentantki pomerili na domačih tleh v Portorožu, se je zmage prvič veselila Ljubljančanka. Bila je boljša s 7:6 (4) in 6:3, s tem pa dosegla največji uspeh kariere, saj se je prvič na WTA turnirju prebila tako daleč. Juvanova je tako v enem dnevu postavila kar dva osebna mejnika, saj se je najprej prvič uvrstila med najboljših osem, nato pa še najboljše štiri.

Juvanova, ki je na poti do polfinala najprej izločila prvo nosilko turnirja Hrvatico Petro Martić, zdaj pa še ta teden najvišjeuvrščeno udeleženko turnirja, se bo v polfinalu pomerila s tretjepostavljeno igralko Alison Riske iz ZDA.

Kaja Juvan po napornem petku: Komaj čakam, da se uležem v posteljo

Juvanova si je z uvrstitvijo v polfinale zagotovila najmanj 110 točk, s katerimi se bo na novi lestvici WTA znova prebila med prvih sto igralk na svetu. Njena naslednja tekmica, 31-letna Riskejeva, je trenutno na 38. mestu, 2019 je bila že 18., v karieri pa je osvojila dva turnirja, 2019 's-Hertogenbosch in 2014 Tianjin. Dvoboj Juvanove bo drugi na osrednjem igrišču. Prvi se bo začel ob 15. uri.

Kaji Juvan gre na domačem turnirju, kjer je v prvem krogu presenetila prvo nosilko, vse kot po maslu. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Kaji Juvan gre na domačem turnirju, kjer je v prvem krogu presenetila prvo nosilko, vse kot po maslu. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

"Tekma je bila zelo fizična, Tamara je namreč izjemno kvalitetna igralka. Zavedati se je treba, da je letos igrala v polfinalu grand slama. Meni je prava vzornica in izjemno vesela sem, da sem jo končno uspela premagati," je dejala Juvanova.

"Za seboj imam sila naporen dan. Kar petkrat sem se morala ogrevati, zato sem bila v zaključku dvoboja že zelo utrujena. Komaj čakam, da se uležem v posteljo," je dodala mlada Ljubljančanka.

Teniški globus, 17. september

Portorož (WTA, 235.238 dolarjev):

- 2. krog:
Kaja Juvan (Slo) - Aleksandra Krunić (Srb) 7:6 (1), 6:4;

- četrtfinale:
Kaja Juvan (Slo) - Tamara Zidanšek (Slo/5) 7:6 (4), 6:3;
Alison Riske (ZDA/3) - Kristina Mladenovic (Fra) 6:4, 6:1;
Jasmine Paolini (Ita) - Sorana Cirstea (Rom/4) 6:4, 4:6, 6:1;
Julija Putinceva (Kaz/2) - Nuria Brancaccio (Ita) 6:3, 6:2;

Luxembourg (WTA, 235.238 dolarjev):

- četrtfinale:
Ljudmila Samsonova (Rus/7) - Belinda Benčič (Švi/1) 6:1, 6:4;
Jelena Ostapenko (Lat/3) - Alize Cornet (Fra/8) 7:6 (6), 6:2;
Clara Tauson (Dan) - Marie Bouzkova (Češ) 6:3, 6:2;
Marketa Vondroušova (Češ/5) - Elise Mertens (Bel/2) 7:5, 6:2

Emma Raducanu
Sportal Povsem običajna najstnica, ki ima milijone
Ne spreglejte