Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 6. 2013,
20.40

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Goran Ivanišević Mima Jauševec Novak Đoković

Sobota, 1. 6. 2013, 20.40

4 leta, 10 mesecev

''Teniške matere'' Đokovića, Ivaniševića, Seleševe, Mime ni več z nami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V 77. letu je bitko z življenjem izgubila Jelena Genčić, nekdanja srbska teniška igralka in rokometašica, ki se je v zgodovino belega športa vpisala po tem, da je prepoznala številne talente.

Čeprav so Novaka Đokovića na poti do št. 1 vodili številni teniški strokovnjaki, je njegovo kariero najbolj zaznamovalo sodelovanje z Jeleno Genčić, priljubljeno srbsko teniško trenerko, ki je na prostoru nekdanje skupne domovine prepoznala številne bodoče velemojstre. ''Nole'' rad poudarja, da je vse, kar se je naučil o tenisu, pridobil od nje. Njegov talent je prepoznala, ko je s šestimi leti zavzeto treniral na Kopaoniku, ona pa ga je spremljala na sosednjem igrišču. Staršem je dejala, da je njun sin neverjeten teniški dragulj, ki bo pri 17 letih uvrščen med najboljših pet na svetu. Napoved je zgrešila le za dve leti, saj se je Đoković v elitno peterico prebil pri 19 letih. Ko je obujala spomine, je pogosto pripovedovala zgodbo, kako jo je Novak na začetku skupne poti navdušil s tem, ko je prišel na trening z opremo, zloženo na način, kot jo imajo največji profesionalci, nato pa že po nekaj minutah udrihal rumeno žogico s sredino loparja. Trenirala sta pet let, Đoković pa je postopno napredoval do prvega mesta na svetovni jakostni lestvici in številnih podvigov.

Genčićeva je bila v bogati trenerski karieri najbolj ponosna na sodelovanje z Đokovićem, je pa pomagala še številnim talentom, ki so kasneje pisali najlepše zgodbe belega športa. Tudi Moniki Seleš, Goranu Ivaniševiću, Ivi Majoli ter Mimi Jaušovec, edini Slovenki, ki je kdajkoli med posameznicami osvojila turnir za nagrado grand slam.

Poleg teniške kariere pa se je lahko Jelena pohvalila tudi z rokometno, saj je leta 1957 branila barve Jugoslavije na svetovnem prvenstvu in kot vratarka pomagala izbrani vrsti do tretjega mesta in bronaste medalje. Rokometno kariero je hitro prekinila zaradi študija umetnosti, kot kulturna zgodovinarka pa bila dejavna tudi na televizijskih ekranih.

Ne spreglejte