Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 7. 2013,
17.15

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 26. 7. 2013, 17.15

8 let, 5 mesecev

Teniška lestvica praznuje 40 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Čez slab mesec bo ATP, Združenje teniških profesionalcev, praznoval 40 let obstoja svetovne teniške lestvice.

Združenje ATP je bilo ustanovljeno leta 1972, da zaščiti interese moških poklicnih igralcev, leto pozneje pa so uvedli še jakostno lestvico. Na kratko predstavljamo prvega moža, ki je uvodno sezono zasedel prvo mesto. To je bil romunski biser Ilie Nastase, ena najbolj barvitih in eksplozivnih osebnosti iz sveta športa, osupljiv naravni talent, ki je v tistem obdobju osvajal turnirje kot za stavo.

V zgodovini tenisa skoraj ni bilo igralca, ki bi bil bolj nadarjen in nedoumljiv hkrati. Bil je znan po svojih čarovnijah z loparjem in po bizarnem, celo vprašljivem obnašanju. Predvsem je bil zabavljač, ki je navduševal občinstvo z burkami in posnemanjem ter ga znal razkačiti z netaktnostjo in protestnimi odhodi. Kljub krhkemu ravnovesju in ekscentričnemu temperamentu je bil v trenutkih, ko mu je šlo kot po maslu, na igrišču izviren in nenadkriljiv umetnik.

Nastase je postal prva svetovna številka ena 23. avgusta 1973, v letu, ko je osvojil 14 lovorik. "Smešno, toda ugotovil sem, da sem postal številka ena na dan, ko Romuni praznujemo dan neodvisnosti, je takrat dejal 27-letni Nastase. "Na pesku sem zmagoval na vseh turnirjih, toda vedel sem, da to ne bo dovolj za prvo mesto, da moram biti uspešen tudi na drugih podlagah, če želim doseči to raven."

Uspelo mu je, od statusa najboljšega igralca sveta pa se je poslovil po štiridesetih tednih 3. junija 1974. "Nisem imel veliko časa, da bi užival v svojem nazivu, saj so mi ga vsi hoteli odvzeti," je ob tem dodal Nastase, ki se je v zgodovino zapisal z zmagama na odprtem prvenstvu ZDA (1972) in v Roland Garrosu (1973), še trikrat pa je igral v finalu turnirjev za grand slam. Osvojil je še štiri masterse in je eden od le petih igralcev, ki so v karieri na turnijih dosegli več kot sto zmag (57 posamično, 45 med dvojicami). V karieri je zaslužil malce več kot dva milijona dolarjev.

Ne spreglejte