Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
27. 1. 2013,
17.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Novak Đoković OP Avstralije Andy Murray

Nedelja, 27. 1. 2013, 17.59

8 let

Presrečni Đoković, žuljavi Murray in usodno peresce

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Teniška karavana slavi starega kralja! Srbski as Novak Đoković je še tretjič zapored osvojil OP Avstralije in se vpisal med nesmrtne, Škot Andy Murray pa bo še dolgo objokoval zapravljene priložnosti.

Na začetku dvoboja je bolje kazalo Škotu. Prvi niz je dobil po podaljšani igri z zelo prepričljivim rezultatom 7:2, nato brez težav v drugem povedel z 1:0 in si priigral tri priložnosti za odvzem servisa (0:40). Najboljši igralec sveta in branilec naslova je bil navidezno že na kolenih, neprisiljenih napak je bilo vse več, tudi noge niso več delale tako, kot bi bili pri Srbu vajeni ... Nato pa je sledil scenarij, ki ga je v karieri že velikokrat (nazadnje na OP Avstralije, ko je igral maratonski obračun s Stanislasom Wawrinko) predstavil. Našel je rešitev, kako se ''v petih sekundah'' vrniti od mrtvih in dokazati, da si je v zadnjih letih v Melbournu Parku upravičeno izklesal nepremagljiv status: ''To je bil neverjetni dvoboj. Tak, kakršnega smo tudi pričakovali. Drug drugega sva gnala do meja zmogljivosti. Po prvem nizu sem imal krajšo krizo v fizičnem smislu. Bilo je kar napeto, dobljena druga igra v drugem nizu, ko sem izgubljal že z 0:40, pa mi je dala dodatno psihološko moč in trdnost. Takrat sem postal bolj agresiven v igri'' se je po zmagi smejalo Novaku Đokoviću, prvemu igralcu, ki je v zgodovini profesionalnega tenisa trikrat zapored osvojil največjo avstralsko krono. Pri 25 letih je osvojil že šest turnirjev za nagrado grand slam, od tega kar štiri v domovini kengurujev.

Že od nekdaj je sanjal o tem, da bi bil najboljši na svetu

Pokal mu je predal upokojeni Američan Andre Agassi, ki je podobno kot Đoković (in Roger Federer) OP Avstralije osvojil štirikrat. ''Obožujem ta turnir. Je moj najbolj priljubljen med grand slami. Ta dosežek izkazuje čustva, ki jih doživljam na igrišču v Rod Laver Areni. Lahko sem srečen, da igram šport, ki ga imam najraje na svetu. Tenisu sem posvetil vse, kar imam. Vso notranjo moč, strast in ljubezen. Pa tudi zabavo. Že od nekdaj sem sanjal o tem, da bi bil v tem, kar delam, najboljši. Lahko temu sploh še kaj dodam?,'' ni skrival zaljubljenosti v lopar in rumeno žogico srbski velemojster, ki je s potrditvijo avstralskega naslova zadržal prednost pred zasledovalci na svetovni jakostni lestvici. Povedal pa je še nekaj, kar zagotovo ne bo všeč tekmecem: ''Ta zmaga mi bo še povzdignila samozavest pred nadaljevanjem sezone.'' Z odlično formo, nenazadnje je prvič na grand slamu izločil Federerja, se lahko pohvali tudi finalist Murray: ''V zadnjih mesecih igram tenis življenja. V Wimbledonu sem bil v finalu, osvojil olimpijski turnir in US Open, zdaj pa bil blizu naslovu. Šlo je na tesno.''

Škot je igral z velikanskim žuljem, spominom na štiriurno polfinalno poslastico z Rogerjem Federerjem. Đoković si takšnih težav ni privoščil, saj je Davidu Ferrerju (od ponedeljka naprej 4. igralca sveta, saj je na lestvici prehitel rojaka Rafaela Nadala) v polfinalu oddal le pet iger, nato pa imel na voljo za počitek do finala 24 ur več od varovanca Ivana Lendla. Škot po dvoboju vseeno ni iskal razlogov za padec v igri v žulju: ''Mislim da igra 90 odstotkov igralcev na turnirjih s podobnimi težavami. To ni vplivalo na rezultat, me je pa rahlo bolelo po kakšnih daljših izmenjavah in tekanju po igrišču,'' iz tega ni delal posebne drame Škot, ki tako po lanskoletnem US Opnu ni osvojil še drugega turnirja za nagrado grand slam zapored.

Đoković bo konec tedna branil srbske barve na srečanju Davisovega pokala v Belgiji, iz Melbourna pa je odšel bogatejši za 1,8 milijona evrov. Murray je prejel polovico omenjenega zneska.

Ne spreglejte