Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 6. 2012,
8.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Marija Šarapova OP Francije Roland Garros

Sobota, 9. 6. 2012, 8.58

7 let, 12 mesecev

Osem let po prvem Šarapova osvojila še četrti slam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Rusinja Marija Šarapova je v finalu Roland Garrosa s 6:3, 6:2 premagala Italijanko Saro Errani in osvojila OP Francije. Postala je deseta (šesta v odprti eri) z osvojenim kariernim grand slamom.

Svoj prvi turnir za grand slam je Marija Šarapova osvojila leta 2004 v Wimbledonu, lovoriki na OP ZDA in OP Avstralije pa je dvignila v letih 2006 in 2008. Manjkal ji le še pokal na OP Francije. Uspelo ji je osem let po prvem slamu in tako je postala deseta igralka z osvojenimi vsemi grand slami (oziroma šesta v odprti eri - po Margaret Court, Chris Evert, Martini Navratilovi, Steffi Graf in Sereni Williams). V velikem finalu je Saro Errani premagala s 6:3 in 6:2. Že v uvrstitvijo v finale (s 6:3 in 6:3 je v polfinalu premagala Petro Kvitovo) se je Rusinja vrnila na prvo mesto jakostne lestvice WTA.

Prvi niz je bil kot bitka Davida in Goljata. Šarapova je po dveh zaporednih "brejkih" povedla 4:0. V nadaljevanju je Erranijeva le pokazala nekaj več življenja, a prišla le do znižanja na 3:5. Za dobljen prvi niz s 6:3 je Rusinji uspelo 19 "winnerjev", medtem ko je imela Italijanka le štiri. Šarapova je dobila kar 82-odstotkov točk na svoj prvi servis.

Enako odločno je Marija začela drugi niz. Takoj "brejk". Do konca sta sledila še dva in Šarapova je finale dobila s 6:3 in 6:2. Ni bilo sicer tako lahko, kot kaže rezultat, saj je Erranijeva v zadnjih igrah pokazala zelo dober tenis in zmagovalki nudila dostojen odpor (enkrat je tekmici celo odvzela servis). Pokal je prejela iz rok Monike Seleš. "Brez besed sem. Do sem je bila neverjetna pot," je v prvi izjavi povedala Šarapova. "Vsak grand slam je enako poseben."

"Imela sem izjemna dva tedna. Danes pa je bil zelo zahteven dvoboj in upam, da bom z Erranijevo še velikokrat igrala dobre tekme," je še povedala Šarapova in požela velik aplavz, ko je nekaj misli strnila še v francoščini. "Imam izjemno ekipo, ki mi je pomagala, da sem se vrnila po poškodbi. Njej gre zahvala za današnji uspeh, najprej pa družini, ki mi je nudila psihično oporo tudi tedaj, ko je bilo videti vse še zelo črno. Danes pa bo priložnost za slavje."

"Marija je igrala izjemno in me v mojem prvem finalu na največjih turnirjih zasluženo premagala. Neverjeten uspeh sem dosegla, kar verjeti ne morem. Še vedno se ne počutim kot igralka prve deseterice, vendar bom kmalu tja prišla," je napovedala Erranijeva, ki je po dvoboju potočila nekaj solz.

Zaročenka slovenskega košarkarja Saše Vujačića je šele tretja Rusinja z lovoriko z Roland Garrosa. Pred njo je uspelo Anastaziji Miskini (2004) in leta 2009 Svetlani Kuznjecovi.

Ne spreglejte