Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 10. 2010,
9.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 13. 10. 2010, 9.00

8 let

Nadal ne verjame v klasičen Grand Slam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Rafael Nadal, ki je letos osvojil karierni Grand Slam, ne verjame, da bi lahko prihodnjo sezono osvojil vse štiri velike turnirje.

Za Nadalom, magom svetovnega tenisa, so izredni meseci. Osvojil je Roland Garros, Wimbledon in odprto prvenstvo ZDA, še zadnji turnir za Grand Slam, ki mu je manjkal (skupno deveti), poleg tega pa še kopico ostalih turnirjev, le na odprtem prvenstvu Avstralije ga je izdalo poškodovano koleno.

Osvojiti ‘’štiri velike’’ v karieri pomeni postati nesmrten, navijači pa že leta čakajo, da bo končno nekomu spet uspelo osvojiti vse štiri turnirje za Grand Slam v eni sami sezoni. Če je kdo tega sposoben, je to Nadal, so prepričani, vendar pa Španec, vsaj javno, izraža dvome v takšen scenarij: ''Osvojiti vse štiri naslove se mi zdi neverjetno. Skušal bom igrati dobro in osvojiti čim več turnirjev, toda najbrž med njimi ne bo vseh štirih turnirjev za Grand Slam. To je nemogoče,'' je dejal 24-letni virtuoz.

Letos bolj utrujen

Nadal priznava, da je izčrpan po "nori" sezoni: ''Malce bolj sem utrujen kot običajno. Najbrž zaradi tega, ker sem verjetno igral več dvobojev kot ostali.'' Tako pač je, če si skoraj vedno v finalu. ''Lani in na začetku letošnjega leta ni šlo vse po načrtih, zato sem morda pozneje na turnirjih s stoodstotno zavzetostjo odigral sleherni trenutek. Ko zmaguješ, skušaš tako tudi nadaljevati, kajti nikdar ne veš, kdaj se bo nehalo. Ko si zdrav, moraš dati vse od sebe, saj se bodo črni trenutki zagotovo vrnili.''

Nadal za spremembo tekmovalnega sistema

Nadal, ki je bil znova izvoljen v Svet teniških igralcev, pravi, da je med tenisači čedalje bolj prisotno prepričanje o nujnih spremembah tekmovalnega sistema. Meni, da bi morala pravila omogočati več premora, kar pa naj ne bi ogrožalo točk za svetovno lestvico. Igralci imajo namreč po veljavnem razporedu med sezono le kakšen mesec počitka, zato mnogi trdijo, da to vodi do izgorelosti in poškodb. ''Odlično bi bilo, če bi imel možnost igrati, in tudi možnost ne igrati,'' dodaja Nadal in zagovarja kompromis, ki bi nižje uvrščenim igralcem omogočal zaslužiti toliko, kolikor so sposobni, hkrati pa najboljšim ne bi odrekal počitka in ogrozil točk.

''Đoković, Federer, jaz in ostali v svetu delamo za prihodnjo generacijo. Spremembe bodo verjetno prepozne, da bi vplivale na mojo kariero, toda če bomo dosegli napredek za prihajajoče rodove, bom zadovoljen,'' je še zaključil Nadal, ki pred javnostjo glede klasičnega Grand Slama sicer ostaja skromen, a želja gotovo tli.

Ne spreglejte