Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 1. 2008,
22.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 26. 1. 2008, 22.06

8 let

Končno novi šampion

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V nedeljo dopoldne bo znan novi zmagovalec odprtega teniškega prvenstva Avstralije. V Melbournu se bosta za prestižno lovoriko pomerila Srb Novak Djoković in Francoz Jo-Wilfried Tsonga.

Prvič po januarju 2005, ko je prvi grand slam sezone dobil Rus Marat Safin, se bo zgodilo, da zmagovalec katerega koli grand slama ne bo Roger Federer ali Rafael Nadal.

Favorit obračuna dveh teniških igralcev, ki se med seboj nista pomerila še nikdar v karieri, je Srb Novak Đoković. Tretji igralec sveta teniški prestol naskakuje že skoraj leto dni. V tem času je osvojil dva turnirja serije masters, na turnirjih za grand slam pa se je že četrtič zapored prebil vsaj do polfinala in drugič zapored v veliki finale. Septembra minulega leta ga je v finalu odprtega prvenstva ZDA premagal Švicar Roger Federer. In prav proti slednjemu je mladi srbski zvezdnik pred dvema dnevoma doživel enega vrhuncev svoje kariere, saj je švicarskemu geniju po več kot dveh letih in pol preprečil, da bi se še enajstič zapored uvrstil v veliki finale turnirja za grand slam. 20-letni Đoković, ki je na poti v finale med drugimi suvereno premagal domačega heroja Lleytona Hewitta in petega nosilca, Španca Davida Ferrerja, je veliki favorit v nedeljskem finalnem obračunu in bo v »deželi tam spodaj« naskakoval prvo zmago na grand slamu.

Tsonga šokiral teniški svet

Drugi finalist, Francoz Tsonga je v teniškemu svetu povzročil pravi kaos. Kdo bi si mislil, da lahko 22-letnik, ki na lestvici ATP zaseda 38. mesto in je v svoji karieri odigral vsega 34 dvobojev med teniškimi »profesionalci«, premaga takšne teniške ase kot so Britanec Andy Murray, Francoz Richard Gasquet ter Španski »mega« zvezdnik Rafael Nadal. A mladi Francoz je na teniških igriščih poleg silovitih udarcev pokazal, presenetljivo, ogromno zrelosti in na poti v veliki finale izgubil vsega dva niza.

Mejniki v Melbournu

Če bo Tsonga iz Melbourna odšel kot zmagovalec, bo postal prvi »nepostavljeni« igralec z zmago na turnirju za grand slam po letu 1997, ko je Brazilec Gustavo Kuerten osvojil Roland Garros. Tsonga lahko postavi nov mejnik tudi v Franciji, saj »galski petelini« nimajo svojega teniškega igralca na prestolu zmagovalcev turnirjev za grand slam od leta 1983, ko je v Roland Garrosu slavil legendarni »enfant terrible« Yannick Noah.

V vsakem primeru bo tokratni »Aussie open« ustoličil novo ime na seznamu tistih, ki se lahko pohvalijo z zmago na enem izmed štirih turnirjev velike četverice.

Ne spreglejte