Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 4. 2022,
6.30

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

Natisni članek

Rafael Nadal Novak Đoković Roger Federer Carlos Alcaraz

Sreda, 27. 4. 2022, 6.30

1 leto, 11 mesecev

Uspeh Carlosa Alcaraza

Kaj takšnega ni uspelo niti Nadalu, Federerju in Đokoviću

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49
Carlos Alcaraz | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Zdi se, da teniški igralec Carlos Alcaraz ne pozna meja pri svojih, potem ko je v letošnjem letu zmagal že na treh turnirjih, nazadnje na turnirju v Barceloni, in se zavihtel med najboljših deset.

Njegovi rezultati se poznajo tudi na svetovni lestvici. V ponedeljek se je prebil med najboljšo deseterico in po letu 2005 tako postal najmlajši igralec, ki mu je uspel takšen podvig. Zadnji pred njim je bil njegov rojak Rafael Nadal.

Carlos je poleg zmage v Barceloni dobil še na turnirja v Riu de Janeiru in Miamiju ter se povzpel na 9. mesto. Še višje, na samo letošnjo lestvico Race to Turin, kjer je na tretjem mestu. Pred njim sta samo Rafael Nadal in Stefanos Cicipas.

Carlos Alcaraz je v letošnji sezoni zmagal že na treh turnirjih. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Carlos Alcaraz je v letošnji sezoni zmagal že na treh turnirjih. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Najmlajši igralci, ki so se prebili med najboljših deset na lestvici ATP:

Aaron Krickstein (ZDA) - 13. avgust 1984, 17 let, 11 dni
Michael Chang (ZDA) - 12. junij 1989, 17 let, 3 mesecev
Boris Becker (Nem) - 8. julij 1985, 17 let, 7 mesecev
Mats Wilander (Šve) - 12. julij 1982, 17 let, 10 mesecev
Bjorn Borg (Šve) - 3. junij 1974, 17 let, 11 mesecev
Andre Agassi (ZDA) - 6. junij 1988, 18 let, 1 mesec
Andrej Medvedjev (Ukr) - 7. junij 1993, 18 let, 9 mesecev
Rafael Nadal (Špa) - 25. april 2005, 18 let, 10 mesecev
Carlos Alcaraz (Špa) - 25. april 2022, 18 let, 11 mesecev

Ne želi si postavljati mej

Z 18 leti, enajstimi meseci in 20 dnevi je Alcaraz postal deveti najmlajši igralec, ki se je prebil med prvo deseterico na lestvici ATP. To je pred njim uspelo le Nadalu in prav tako po zmagi v Barceloni leta 2005.

"Vesel sem, da sem se pri 18 letih prebil med najboljših deset. In da to počnem pri igralcih, kot je Nadal, ki je moj vzornik. To je izjemno. Nimam nobenih omejitev. Še naprej si želim igrati na tej ravni. In če bom tako nadaljeval, imam veliko možnosti, da napredujem. Še naprej si želim uživati na igrišču in ne želim še doseči svojih meja," je povedal trenutno eden najbolj talentiranih igralcev na svetu.

Alcaraz | Foto: Reuters Foto: Reuters Še lani zunaj stoterice

Poleg tega, da je Alcaraz postal eden najmlajših teniških igralcev, ki se je prebil med najboljših deset igralcev, je zelo kmalu dosegel tudi 50 zmag na turneji. To mu je uspelo prej kot veliki trojici – Rafaelu Nadalu, Rogerju Federerju in Novaku Đokoviću.

Petdeset zmag mu je uspelo doseči v le 70 dvobojih. Novaku Đokoviću je to uspelo v 79 dvobojih, Nadalu v 81, Federerju pa v 97 dvobojih. Prav tako je prehitel svojega trenerja Juana Carlosa Ferrera, ki je ta mejnih dosegel pri 73 dvobojih.

Še lani ob tem času je bil Alcaraz zunaj najboljše stoterice in se na turnirju v Barceloni poslovil že v prvem krogu. Danes pa velja za enega najboljših igralcev na turneji in marsikdo mu že pripisuje zmago na OP Francije. Rafael Nadal | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Nadal že 17. leto med najboljših deset

Nad njegovimi predstavami je med drugim navdušen tudi Rafael Nadal, ki je svojemu rojaku čestital za turnirsko zmago v Barceloni. Rafa je ta teden dosegel izjemni mejnik, potem ko je že sedemnajsto leto zapored uvrščen med najboljših deset igralcev na svetu in zadržal ta absolutni rekord. Majorčan je trenutno poškodovan, a po nekaterih napovedih bi ga lahko že videli na turnirju v Madridu.

Alcaraz
Sportal Španski najstnik osvojil Barcelono in šel po stopinjah Nadala
Ne spreglejte