Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
3. 3. 2016,
13.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Novak Đoković Roger Federer Stan Wawrinka Andy Murray Rafael Nadal

Četrtek, 3. 3. 2016, 13.41

8 let

Kaj če tega ne bi storila Novak Đoković in Roger Federer?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V zadnjih letih vrhunski teniški igralci, med njimi tudi Novak Đoković in Roger Federer, vse pogosteje najemajo trenerje, ki so bili nekdaj tudi sami vrhunski igralci. Pa se to obrestuje?

Na profesionalni teniški turneji je postal trend, da najboljši teniški igralci v svojo ekipo povabijo trenerja, ki je bil tudi sam nekdaj vrhunski igralec. V zadnjem času je to postala že kar stalna praksa. O tem je pred časom razmišljal tudi slovenski teniški igralec Blaž Kavčič. Ljubljančan se je dogovarjal z Ivanom Ljubičićem, vendar mu ga je pozneje, verjeli ali ne, speljal eden najboljših teniških igralcev vseh časov Roger Federer. Nekateri menijo, da tovrstnih sodelovanj ne bi bilo, če se za to potezo ne bi odločila Novak Đoković in Roger Federer.

Đoković večkrat preseneti nasprotnika

Z gotovostjo lahko trdimo, da med vsemi najboljšimi izstopata Novak Đoković, ki sodeluje z Borisom Beckerjem, in Stan Wawrinka, ki je v svojo ekipo povabil Magnusa Normana.

Odkar je srbski zvezdnik začel sodelovati z nekdanjim nemškim teniški asom, je v zadnjih dveh letih zmagal na petih turnirjih za grand slam. (V Wimbledonu leta 2014, na OP Avstralije, v Wimbledonu in na OP ZDA leta 2015 ter na OP Avstralije leta 2016.) Njegov napredek lahko pričakujemo tudi v prihodnje. Đoković je v zadnjih dveh letih izboljšal določene segmente igre – bolje igra na mreži in pogosteje nasprotnika preseneti s skrajšano žogico.

Wawrinka je končno dozorel

Še večji preskok je pri svojem varovancu uspel Magnusu Normanu. Stanu Wawrinki je pod njegovim vodstvom uspelo zmagati na OP Avstralije leta 2014, lani na OP Francije pa mu je uspela prava mala senzacija, ko je v finalu premagal Novaka Đokovića. Prav tako se lahko pohvali z lovoriko v Davisovem pokalu. Stan je danes fizično in psihično bolj trden igralec, zato mu je uspelo nekaj velikih podvigov.

Federer ima zdaj Hrvata

Tudi pri Rogerju Federerju smo lahko videli zgodbo o uspehu. Po katastrofalni sezoni 2013 ga je v roke vzel legendarni Šved Stefan Edberg. Švicar, ki ima danes 34 let, se je pod vodstvom Edberga trikrat uvrstil v finale turnirja za grand slam. Leta 2014 je igral v Wimbledonu, leta 2015 je prav tako igral v finalu Wimbledona in na OP ZDA. V finalnih obračunih pa je bil nočna mora Novak Đoković. Edberg in Federer sta skupaj razvila agresivnejšo igro, prav tako pa je Roger večkrat prihajal na mrežo. Baselčan od letošnjega leta sodeluje z Ivanom Ljubičićem.

Murray je povabil žensko

Zelo zanimiva zgodba je povezana tudi z najboljšim britanskim igralcem Andyjem Murrayjem. Škot je pred časom presenetil s potezo, ko je v svojo ekipo povabil nekdanjo prvo igralko sveta Amelie Mauresmo. Z njo še ni dosegel vrhunskih uspehov, kot jih je z Ivanom Lendlom (Wimbledon 2012, zlata olimpijska medalja v Londonu, leta 2013 pa še zmaga na OP ZDA). Treba je vedeti, da je Murray s Francozinjo začel sodelovati po težki operaciji hrbta, v tem času pa se je na OP Avstralije dvakrat prebil do finala.

Nadal vztraja pri Toniju

Edini izmed velike četverice, ki vztraja pri svojem prvem trenerju, je Rafael Nadal. Španca že od začetka kariere trenira njegov stric Toni Nadal. V zadnjem času so se pojavljale govorice, da bi moral v ekipi narediti spremembe, a videti je, da so v njegovi ekipi še vedno vsi povezani in verjamejo v uspeh.

Kot kaže, se sodelovanje s supertrenerji obrestuje, saj lahko igralcem pomagajo s svojimi dragocenimi izkušnjami.

Ne spreglejte