Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 1. 2008,
9.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 27. 1. 2008, 9.53

8 let

Djoković nasledil Federerja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tretji nosilec Novak Djoković je v finalu OP Avstralije v štirih nizih odpravil nepostavljenega Jo-Wilfrieda Tsongo in na seznamu zmagovalcev nasledil Rogerja Federerja.

Številka tri na svetu, več kot dostojen tekmec dvema - nedavno z naskokom izstopajočema - teniškima velemojstroma iz Švice in Španije, štirikratni zaporedni (najmanj) polfinalist na turnirjih za nagrado grand slam, finalist OP ZDA in ... V New Yorku ga je Roger Federer še ugnal, na jugu Avstralije pa je že naletel na previsok ''zid''.

Neustrašni Srb Novak Djoković je povzdignil teniško igro na fenomenalno raven, proti kateri vsaj v začetku leta 2008 na svetovnem obzorju ni videti protiorožja. Nevarnosti sevajo z vseh strani. ''Nole'' je dokazal izjemno fizično pripravljenost, lucidno menjavo taktičnih domislic, hkrati pa tudi psihološko trdnost, saj je vedno znova tudi v navidez izgubljenih trenutkih zmožen najti rešitev. Največkrat je ubranil priložnost tekmecu za odvzem začetnega udarca z neverjetno odmerjenim in močnim servisom. Kot da bi prevzel zmagovito lastnost od ''robota iz Basla'', ki je ponesla Federerja na prvo mesto. Ob takšnem razvoju dogodkov pa kani Švicar v bližnji prihodnosti še kako trepetati za privilegirano mesto na svetovnem prestolu.

Uvodni niz Tsongi

V finalu se je pomeril s 38. igralcem na svetu. Jo-Wilfried Tsonga bo seveda že v ponedeljek neprimerno višje na svetovni jakostni lestvici. Bleščeč pohod v domovini kengurujev je napovedal že z zmago nad najboljšim Britancem Andyjem Murrayjem v uvodnem krogu, uvrstitev v finale pa je vseeno kot strela z jasnega presenetila svet ''belega športa''. Morda le do ogleda polfinalnega dvoboja proti Rafaelu Nadalu. Takrat je Francoz s koreninami iz afriške države Kongo dokazal tudi tistim preostalim ''nevernim Tomažem'', da je Francija po dolgem času dobila novega šampiona.

Vrnitev Srba

Ko se je ''Nole'' - papirnati favorit pred finalom - v uvodnem nizu še ogreval, je dve leti starejši Francoz z nekaterimi ''atomskimi'' potezami kaznoval številne neprisiljene napake tekmeca. Slednje do finala ravno niso bile zaščitni znak tretjega nosilca, svoje pa je zagotovo prinesla tudi izjemna odgovornost, ki ne ostane neopazna pri tako pomembnem dvoboju. Tsonga je s senzacionanim ''lob'' udarcem pretopil dobro igro v vodstvo z 1:0. Nato pa se je povrnil ''Nole'' ... Ob bučni podpori srbskih navijačev, ki so prihiteli na ''pomoč'' iz vseh največjih avstralskih mest ter ožjemu delu družine Djoković, ki je v štiričlanski sestavi od prve do zadnje minute napeto stiskala pesti za najstarejšega izmed treh bratov, je pokazal kaj zna in preobrnil potek dogodkov na igrišču. Navidezna utrujenost 22-letnega francoskega ''orjaka'' je pričala o tem, kako zahteven ritem mu je naperil. V četrtem nizu je Francoz znova zmogel pokazati močan odpor. Djoković se je že pritoževal na bolečine v levi nogi, na vidiku je bil vnovičen preobrat, a je na koncu srbski as le napravil odločilen korak in v podaljšani igri dokončno strl odpor Francoza.

Prvi Srb z naslovom grand slam

Postal je najmlajši zmagovalec, odkar se odprto prvenstvo Avstralije prireja v Melbourne Parku in na lestvici rekordov prehitel Američana Jima Courierja. ''Občinstvo si je verjetno bolj želelo zmago Tsonge,'' je v zmagoslavnem govoru po dvoboju ''Nole'' spravil v smeh prepolne tribune Arene Rod Laver in nadaljeval: ''Ampak ni težav. Še vedno vas imam rad,'' se je znova pošalil prvo teniško ime leta 2008, ki je bil še kako vesel, da je osvojil svoj prvi grand slam turnir prav v Avstraliji.

Najbolj od vsega pa je bil ponosen, da mu je uspel tovrstni podvig kot prvemu Srbu v teniški zgodovini. Nakazal je nove smernice. Leta zagotovo ne bodo več tako monotona, kot so bila v obdobju največjega enovladja Federerja.

Ne spreglejte