Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
1. 3. 2011,
19.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 3. 2011, 19.43

7 let, 12 mesecev

Bo Nieminen pohrustal Žemljo tudi v petek?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Najboljši finski teniški igralec Jarkko Nieminen meni, da je pred najboljšim slovenskim dvojcem še lepa prihodnost. Grego Žemljo, ki je izpostavil njegov slabši drugi servis, je lani ugnal v Kanadi.

Finci so prišli v Ljubljano razbremenjeni. ''Slovenija je favoritinja, saj bo lahko računala na podporo domačega igrišča, izbrala je tudi pesek. A tudi mi nismo brez možnosti. Če bomo odigrali najboljše kar znamo, lahko zmagamo. Želimo osvojiti tri točke. Ni važno kdo, nas zanima le, da bodo tri,'' je pojasnil Jarkko Nieminen, prvi as finskega tenisa. Pred leti je bil že 13. igralec sveta, v zadnjih letih pa se suče v krogu najboljše petdeseterice. Bolečin v kolenu, ki so ga še nedavno ovirale pri izpolnitvi ciljev, 29-letni levičar iz Maskuja ne čuti več, tako da je zadovoljen s svojo trenutno pripravljenostjo. V Slovenijo je prispel z namero, da bi jeziček na tehtnici pri obeh posamičnih dvobojih tudi na račun bogatih izkušenj nagnil na svojo stran, pomembno vlogo pa posveča tudi sobotni igri dvojic.

Nieminen boljši v Kanadi

Po kratkem torkovem druženju s predstavniki sedme sile jo je ucvrl v sosednjo, ledno dvorano, kjer so se potili hokejisti. Kot Fincu mu najhitrejši moštveni šport na svetu vsekakor ni tuj. Njegov kapetan ni skoparil s pohvalami na račun Slovenije: ''Prekrasna dvorana. Če bo še polna, bo to resničen spektakel. Tudi igrišče je dobro. Nasploh mi je Slovenija všeč, kar dokazuje tudi to, da sem tu letoval že trikrat,'' je prevzet od čarov slovenskih pokrajin strnil Kim Tilikainen, ki se je za razliko od izbrancev že mudil v Ljubljani.

Finsko-slovenske izkušnje z mednarodnih prizorišč, če se ozremo le po reprezentantih, ki bodo od petka do nedelje odločali o potniku v 2. krog prve evroafriške skupine, niso prav raznovrstne. Seznam zajema le en dvoboj, ki sta ga lani v uvodnem krogu kvalifikacij pokala Rogers, največjega ATP dogodka na kanadskih tleh, odigrala Nieminen in Žemlja.

Finec je na trdi podlagi z dvakrat po 6:3 izločil Žirovničana. Mu bo na pesku v Tivoliju kaj težje? ''Res je, da sem v zadnjih letih uspešnejši na trdi podlagi, a na začetku profesionalne kariere sem dosegal najboljše rezultate prav na pesku. Imam veliko izkušenj in ne bo mi težko zamenjati podlage,'' samozavestno sporoča prvi finski lopar, ki se je pred prihodom v Ljubljano nazadnje na pesku preizkusil konec minulega poletja. Bolj ga veseli dejstvo, da bo zaigral na pesku v dvorani. Zaradi severnega podnebja na drugi strani Evropi si v domovini namreč ne more ravno privoščiti, da bi večji del sezone posvetil treningu na prostem.

Priložnost bo drugi servis

Kaj pa o Nieminenu meni petkov tekmec, Grega Žemlja? ''Pesek je njegova najšibkejša podlaga, a je na njem odigral ogromno tekem Davisovega pokala, tako da bo v Ljubljani zelo nevaren. V igri ne premore kakšnega posebnega orožja, s katerim bi dobival večino točk. Največ se giblje na osnovni črti in si vzame čas, da počasi gradi napad. Šele takrat pride tudi na mrežo. Njegov servis ni nič posebnega, sploh drugi. Nanj se da z lahkoto napadati,'' je razkril ranljivo točko finskega asa, nato pa v isti sapi dodal, da bo v petek veliko pomembno od dnevne forme. Veliko bolj kot podatek, da je Finec levičar, kar v teniškem svetu vedno velja za veliko neznanko in dodatno neugodnost. ''Na zadnjih turnirjih sem se velikokrat meril z levičarji in sem se relativno dobro znašel, tako da bo to še najmanjša skrb,'' razmišlja Gorenjec, ki mu je lani v Torontu stisnil roko. Dvoboja se spominja tudi Finec. ''Seveda se ga spominjam, saj sem zmagal (smeh). A to je bilo pol leta nazaj. Zdaj bo drugače, zdaj vladajo drugačne okoliščine,'' napoveduje svetlolasi zmagovalec enega turnirja za ATP (odigral je kar deset finalnih dvobojev), ki na turnirjih čedalje bolj srečuje Blaža Kavčiča.

''Oba, tako Kavčič kot Žemlja, sta mlada igralca, ki napredujeta iz leta v leto, tako da se nam ne obeta lahka naloga,'' je priznal in s tem oddal spoštovanje do gostiteljev. Slednji bi s pomočjo občinstva, želje igralcev segajo v to smer, da bi bile tribune čim bolj bučne in razigrane, lahko premostili finsko oviro in dosegli nov podvig. Navsezadnje so jim vlogo favoritov namenili tudi Finci.

Ne spreglejte