Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 5. 2016,
20.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

končnica Anže Kopitar Anže Kopitar Goran Dragić Goran Dragić NBA NHL

Ponedeljek, 9. 5. 2016, 20.50

6 let, 7 mesecev

Zakaj Goran Dragić in Anže Kopitar spomladi lovita štiri zmage?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Goran Dragič Miami Heat NBA | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pomladni meseci so v ameriških poklicnih ligah NBA in NHL namenjeni končnici prvenstev. Naš košarkar Goran Dragić se z Miamijem še bojuje za naslov prvaka, hokejist Anže Kopitar je z Los Angelesom že končal sezono. Oba v "playoffu" s soigralci lovita štiri zmage. Zakaj?

V ameriških poklicnih športnih ligah so sezone večinoma razdeljene na redni in ligaški del ter končnico, boje na izpadanje. V tem pa vsaj v za nas najbolj zanimivih ligah NBA in NHL velja sistem sedmih tekem. To pomeni, da v paru moštev, ki se srečata v kateremkoli krogu "playoffa", napreduje tisto, ki doseže štiri zmage.

Neparno število sedmih tekem je v tem primeru dokaj logično, v seriji tako vselej dobimo zmagovalca, hkrati pa je zagotovljen spektakel, napet boj, ki zagotavlja dobro gledanost, polne dvorane, denar od oglaševalcev in prodaje televizijskih pravic … Največ sedem tekem pa ob tem še vedno zagotavlja to, da se končnica ne zavleče v poletje, pa tudi za igralce v teh visoko konkurenčnih in napornih športih je še obvladljiva.

Bejzbolisti igrali tudi serije devetih tekem

Američani so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja v bejzbolu eksperimentirali še s sistemom devetih tekem (pet zmag), a se v tem športu nazadnje odločili, da je v končnici optimalnih največ po pet tekem (tri zmage). Serije končnice s petimi tekmami so sicer uporabljali tako v NBA kot NHL, preden so se odločili za zanje optimalnih sedem. Sistem sedmih so prevzele še številne druge države za svoja košarkarska in hokejska prvenstva, med bolj priljubljenimi so še sistemi petih tekem, pa tudi bolj ekspresnih treh, v katerih serijo dobi moštvo, ki prvo doseže dve zmagi.

Nogomet prenaporen za takšne serije

V najbolj priljubljeni postranski stvari na svetu, nogometu, v odločilnih bojih na izpadanje (liga prvakov, liga Europa, kvalifikacije za klubska tekmovanja in boji reprezentanc v neskupinskih delih prvenstev) poznajo največ dve tekmi, na katerih odloča skupni izid tekem doma in v gosteh (ob tem ponavadi v gosteh doseženi goli štejejo več). Nogomet, pa tudi ameriški nogomet v ligi NFL, sta fizično in logistično prezahtevna športa, da bi se v njih lahko šli končnice z več kot dvema tekmama.

Klasičen ligaški sistem ni potreben

V ameriških ligah NBA in NHL je tekmovanje zaradi razdalj med mesti in številom klubov razdeljeno v konferenci in divizije. Klasični ligaški sistem, v katerem bi se vsako moštvo v sezoni srečalo z vsemi preostalimi, tako ni več potreben, prav zato pa je toliko bolj pomembna končnica, v kateri je prostora za osem najboljših ekip z vzhoda in osem z zahoda. Krogi končnice so tako štirje, začne se s konferenčnima četrtfinaloma (po osem ekip oziroma štirje pari na obeh straneh), nadaljuje s polovico moštev v konferenčnih polfinalih (po dva para na vsaki strani) in nato skrčeno na štiri moštva v konferenčnem finalu. Prvaka lige dobijo z velikim finalom, v katerem se pomerita najboljši ekipi vzhoda in zahoda.

Anže Kopitar je letos z Los Angelesom izpadel že v prvem krogu "playoffa". Sam Jose Sharks so napredovali že po petih odigranih tekmah, z izidom 4:1 v zmagah.  | Foto: Reuters Anže Kopitar je letos z Los Angelesom izpadel že v prvem krogu "playoffa". Sam Jose Sharks so napredovali že po petih odigranih tekmah, z izidom 4:1 v zmagah. Foto: Reuters

Sistem ves čas popravljajo

Ves čas se išče najbolj optimalen in kar se da pošten sistem, zato tudi zadnja leta vnašajo popravke, a serije na izpadanje z največ sedmimi odigranimi tekmami so v 21. stoletju del železnega repertoarja obeh lig. V ligi NBA so serije na štiri zmage igrali že konec štiridesetih let prejšnjega stoletja, vmes so zaradi dolgih potovanj poskušali s sistemi 2-3-2, se pravi dve domači tekmi, nato tri v gosteh, pa spet dve doma, pri sestavljanju parov in podeljevanju prednosti domačega igrišča pa se kot osnova uporablja t. i. Shaughnessyjev sistem, ki prednost daje v predtekmovanju uspešnejšim ekipam. Te so tako imenovani nosilci, pari se sestavljajo glede na uvrstitve, prvi s četrtim, drugi s tretjim …  

Stvar dogovora in ekonomskega izračuna

Skratka, na sedmih tekmah se po mnenju vodilnih v ligah NBA in NHL lahko resnično pokaže, katera ekipa je močnejša. Lov na štiri zmage je lahko nadvse napet, kar je tudi odličen poslovni model, s katerim so zadovoljni gledalci in oglaševalci, obenem pa ni prenaporen za športnike. Sedma tekma je v ZDA že postala sinonim za napet in izenačen boj, vreden pozornosti. Sistem sicer ves čas rahlo izpopolnjujejo, prav tako ni nobenega zagotovila, da se ne bi tudi povsem spremenil. Vse skupaj je preprosto stvar dogovora, odločilno pa nanj vpliva ekonomski izračun.   

Ne spreglejte