Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
17. 12. 2007,
12.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 12. 2007, 12.57

8 let

Tresel se je Tivoli, rodila se je velika Olimpija

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poleti je imela Union Olimpija na kontu le dva igralca, nato so začeli kapljati novi obrazi, klub se je in se še bori s sanacijo, zato so bila pričakovanja nekoliko zavita v meglo.

Tudi trener Memi Bečirovič ni mogel vedeti, kako se bo začela nova sezona, še posebej evroligaška. Za začetek smo lahko videli visok poraz proti Sieni, nato pa popoln zasuk. V Tivoliju sta padla dva velikana evropske košarke - najprej Olympiacos in zdaj še CSKA. Kar naenkrat so apetiti postali večji, vendar je potrebno ostati "hladen" in realnega razuma.

Mnogi so pred sredino evroligaško tekmo med Unionom Olimpijo in CSKA-jem menili, da bo prišel v veljavo pregovor "Tresla se je gora (beri Tivoli; op. p.), rodila se je miš." Vendar bi ga lahko po fenomenalni zmagi pregovor preoblikovali v "Tresel se je Tivoli, rodila se je velika Union Olimpija."

Scenarist in vedeževalec Bečirovič

Košarkarji Uniona Olimpije na čelu s pravim kapetanom Markom Miličem in ostrostrelcem Jasminom Hukićem so namreč spravili Ljubljano v delirij. Minuli teden so najprej premagali evropskega prvaka iz leta 1997 Olympiacosa - ravno takrat je Olimpija na zaključnem turnirju elitne četverice v Rimu osvojila izjemno tretje mesto - v sredo pa je padel še prvak iz sezone 2005/06, moskovski CSKA. Fanatična borbenost, agresivnost, izjemni navijači ter odlična taktika so glavni razlogi za to, da Ljubljana in Slovenija proslavljata še drugo veliko zmago Olimpije v evroligi. Prav odlična psihična pripravljenost igralcev je bila poleg navijačev ključnega pomena. Trener Memi Bečirovič je že v ponedeljek napovedoval razplet, ki smo ga nato tudi videli na veliki predstavi na parketu velike tivolske dvorane. Ta je bil takšen: držati stik z Rusi in jim v finišu dovoliti majhno točkovno prednost, s katero bodo zadovoljni, nato pa pritisniti še z zadnjimi atomi moči. Bečirovič je spisal odličen scenarij, njegovi izbranci pa so ga potem tudi brez napak izpeljali na parketu. Spomnimo se tudi besed, ki jih je Memi po žrebu skupin za evroligo povedal za našo spletno stran: "Želimo si uvrstitve v TOP16, vendar se zavedamo, da bo pot zelo trnova. Prav nobenemu pa ne bo lahko v Tivoliju. Vsem trenerjem sem že sporočil, tudi Ettoreju Messini (CSKA), da nas bo v Ljubljani težko ugnati.." Oče Sanija Bečiroviča ima očitno vedeževalske sposobnosti, saj je že takrat izpostavil ravno italijanskega trenerja na začasnem delu v Rusiji in ga kljub manj kakovostnemu igralskemu kadru prelisičil.

Naslednji koraki bodo zelo pomembni

Olimpija je v sredo dokazala, da se srca ne da kupiti. Ljubljansko je tokrat utripalo v bolj enakomernem ritmu kot rusko, za kar pa je potrebno veliko zaslug pripisati tudi navijačem, ki so pričarali pravi pekel. Kaj bi se šele zgodilo, če CSKA ne bi imel razpoloženega Matjaža Smodiša?

V Tivoliju je s skupnimi močmi padel nov velikan evropske košarke, prav v tem trenutku pa je najbolj pomembno, da košarkarji ostanejo na trdnih tleh. Na roko jim gre tudi nedeljska tekma lige NLB proti nekoliko slabšemu Širokemu. Prav zmaga nad bosanskim klubom pa bi bila odlična popotnica za odhod v Litvo, kjer bo zeleno-bele pričakal Žalgiris. Navdušenci Olimpije se radi spominjajo gostovanj v "zelenem gozdu", saj so se zmaji iz nekdanje republike Sovjetske zveze velikokrat vračali s polnim izkupičkom. Zakaj se ne bi še tokrat?

Ne spreglejte