Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sreda,
18. 6. 2008,
14.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 18. 6. 2008, 14.43

8 let

Tilen Kozamernik: Poiskati moramo vodjo reprezentance

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Glavni trener slovenske ženske odbojkarske reprezentance Tilen Kozamernik je pred septembrskimi dodatnimi kvalifikacijami napovedal, da se bodo podali v iskanje vodje reprezentance.

Na prvih dveh turnirjih ni bilo treh igralk iz prve postave. Poleg tega z igro niste pretirano navdušili. Kaj bo treba popraviti do septembra, ko vas čakajo dodatne kvalifikacije proti Belorusiji za nastop na EP? Uvodni treningi v avgustu bodo namenjeni predvsem fizični pripravi. Druga naloga priprav, ki bo prav tako pomembna, bo psihološka priprava. Nekatere igralke je enostavno treba navaditi dela v reprezentanci, ker se razlikuje od klubskega. Nekatere ne znajo narediti tega preskoka. V klubih se počutijo domače, v reprezentanci pa jim je vse tuje in ne zanjo funkcionirati. Treba bo najti "liderko" ekipe, to potrebuje vsaka ekipa, ta še posebej. Mislim, da je bil to v prejšnjih letih nerešen problem. Ali bo to punca, ki bo igralsko prevzela to vlogo, ali pa bo to punca, ki bo skušala motivirati ostale. To je izjemno pomembna stvar, ki ji bo treba posvetiti ogromno pozornosti.

Bo zaradi tega tudi manj nihanj v igri? Zagotovo. Delno je to posledica utrujenosti igralk. Delno pa posledica tega, da so nekatere, ki so bile klicane tik pred zdajci in še štirinajst dni pred nastopom niso vedele, da bodo zraven, niso trenirale po koncu sezone. A to jim ne gre zameriti, saj niso krive za nastalo situacijo. Vse ostale, ki so imele programe v klubih in so pridno trenirale, so se dobro izkazale. Ostale, ki so se reprezentanci pridružile kasneje, pa so bile fizično slabo pripravljene in to je bil velik hendikep na treningih. Intenzivnost treningov je imela nasproten produktiven učinek, saj je pripeljala do še večje utrujenosti.

Zagotovo pa je pozitivno to, da so se nekatere igralke s svojimi predstavami praktično že prebile v ožji krog reprezentance … Potokarjeva in Medvedova sta me vsekakor presenetili s svojim pristopom in ravnjo igranja. Dodatne kvalifikacije bodo mejnik, ne glede na to, ali se uvrstimo na evropsko prvenstvo ali ne. V obeh primerih bo šlo za menjavo generacij. Jedro ekipe je letnik 86, 87, 88. Ker bo zelo mlada ekipa, bi ji rad v prihodnosti priključil zelo velike talente, ki jih imamo – letnik 90, 92. Mislim, da lahko punce pri teh letih že dostojno zastopajo najboljšo dvanajsterico reprezentance, glede na to, kako dela kadetska reprezentanca. To je mogoče narediti že pri tej generaciji Jontes – Zdovc, saj je talentov ogromno.

Obstajajo velike možnosti, da se reprezentanci pridružita Petra Kramolc in Tina Lipicer? Tako bi bili konkurenčnejši Belorusiji … Obe sta mi obljubili, da ne bo težav glede avgustovskih priprav in septembrskih kvalifikacij. To bo seveda prineslo spremembe v reprezentanci. Tudi zdajšnje blokerke, ki so igrale na mestu sprejemalke, bodo dobile novo vlogo. Verjetno bo treba priključiti še kakšno igralko. Eno do dve zagotovo na mestu podajalke, pa še en libero bomo potrebovali. Tako bomo imeli že kar lepo zasedbo.

Avgusta bodo nekatere igralke spet zamenjale igralno mesto, saj prihajajo nove. Bo spet problem uigranosti? Mislim, da bo kljub menjavam reprezentanci veliko lažje, kar se tiče uigranosti. Sedaj bodo lahko imele svoje standardne pozicije in to je ogromno. Na teh dveh turnirjih smo morali obračati igralski kader in delati čudeže. A to so vedno le začasne rešitve. Redke so igralke, ki uspešno čez noč zamenjajo svoje igralsko mesto. Sploh pa blokerke, ki se prelevijo v sprejemalke. Sprejemljivo je, če je sprejemalka korektorica. Blokerka pa je to težko. V težkih situacijah je takšni igralki izjemno težko odreagirati.

Kdaj se bodo začele priprave na dodatne kvalifikacije, ki se začnejo v začetku septembra? Mislim, da priprave začnemo 4. avgusta. Ta teden bo sestanek s strokovnim svetom in tedaj bodo znane podrobnosti. Verjamem, da imamo dobre možnosti, da speljemo dober program, ki bo ekipi in nam vsem omogočil nemotene priprave.

Morebiti se bojite visokih beloruskih igralk? Maja Guštin je dejala, da bi to lahko bil velik problem … Da, a tudi ta problem je rešljiv. Višina namreč pripelje tudi kakšen drug problem. Mi smo že igrali proti Belorusinjam, a s klubom. To je vsekakor raven, da lahko potegneš vzporednice. Proti beloruskemu klubu Baranovic smo postavili takšen koncept igre, da se je dalo igrati. Visoke igralke pomeni visoka žoga, tako imaš več časa za blok. Z nekim pasivnim blokom je treba veliko narediti. V obrambi ravno tako. Mi smo to tako reševali. Da pa bi se višine bal, to pa ne.

Bo Slovenija v rahli prednosti, ker bo igrala drugo tekmo doma? Mislim, da je to določena prednost. Prvo bolj na juriš, doma pa nato skušaš rezultat reševati.

Ne spreglejte